...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Modricz
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: Modricz » niedziela, 15 gru 2019, 20:18

Witam. Jestem w posiadaniu 65 l grapcia. W linku podaje zdj ze składem. Dodam że jest trochę gesty. Moje pytanie brzmi czy coś z tego wyjdzie? Proszę o pomoc

https://zapodaj.net/606d77fcb4a51.jpg.html
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
Modricz
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: Modricz » wtorek, 17 gru 2019, 02:38

Nikt mi nie pomoże? Dajcie znać bo szkoda by było tą ilość puścić w kanał
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem

Awatar użytkownika

Pablito
150
Posty: 179
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: Pablito » wtorek, 17 gru 2019, 08:03

Spirytus pewnie da się z tego zrobić, cukier w składzie posiada. Czy wyjdzie z tego trunek smakowy, tego nikt nie wie.
Jak za darmo, to lej do beczki, zaszczep to Bayanusami lub innymi nie-turbo drożdżami i próbuj. Do kibla zawsze zdążysz wylać
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."


Szlumf
1800
Posty: 1819
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: Szlumf » wtorek, 17 gru 2019, 09:30

1. Nie wiadomo czy drożdże ruszą bo napitek może zawierać jakieś konserwanty np. z użytych surowców. Można zrobić próbę na 1l czy zacznie fermentację.
2. Mało cukru więc (o ile drożdże ruszą) nastaw będzie słaby - około 6%. Jak nie ma konserwantów to łatwo taki nastaw zakazić więc wymagana pełna higiena i wskazany dodatek cukru.
3. Gęste więc kocioł z płaszczem lub grzałki ULWD. Można też dodać wody ale to osłabi i tak słaby nastaw.
Ja bym stopniowo dolewał to do do zwykłych cukrówek na spirytus, o ile je robisz. Tak ze 20% objętości. Oczywiście po próbie czy fermentuje (p. 1).


Autor tematu
Modricz
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: Modricz » wtorek, 17 gru 2019, 21:37

Dobra. Zrobię test na 1l a później jak będzie ok to rozcieńczę wodą 2:1, dodam cukru i zobaczymy co wyjdzie
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 gru 2019, 21:54 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem


Autor tematu
Modricz
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: Modricz » poniedziałek, 30 gru 2019, 22:15

Hmm test wyszedł chyba negatywnie bo po wlaniu drożdży do rozcieńczonego wodą soku zrobiło się od razu coś w stylu lanego ciasta. Czy wie ktoś czemu tak się stało? Przez to że sok zawiera konserwanty? Zobaczę rano czy coś ruszyło.
Tu dodaje link do tego testu. Oceńcie sami czy coś z tego będzie bo naprawdę wygląda to jak bulgoczące lane ciasto
https://youtu.be/MgweQJF_p68
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 gru 2019, 07:08 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem

Awatar użytkownika

.Gacek
1650
Posty: 1695
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: .Gacek » wtorek, 31 gru 2019, 02:12

Spróbuj jeszcze raz.
Zagotuj, wręcz do wrzątku około dwa litry soku rozcieńczone dwoma litrami wody (trzymaj wrzątek ok 10 minut) do tego pół kilograma cukru aby się rozpuścił, ostudz do 30*C i zaszczep bayanusem...
Według mnie musi ruszyć.
Jeżeli nie ruszy to wszyscy będziemy wiedzieć aby nie kupować tego soczku dla dzieci do szkoły...
Pozdrawiam Gacek.


Szlumf
1800
Posty: 1819
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: Szlumf » wtorek, 31 gru 2019, 08:30

Na filmiku widać, że drożdże pięknie pracują. Zaszczep całość w pojemniku z rurką fermentacyjną. Jak skończą pracę wystaw na mróz. Może się sklaruje. Jeżeli w smaku będzie dobre to może zamiast destylować zrób z tego coś w rodzaju cydru.


Autor tematu
Modricz
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: Modricz » wtorek, 31 gru 2019, 13:45

Dziś to wygląda już tak :
https://youtu.be/jVS5p4AiAl0
Czyli zero życia i kilka centymetrów lanego ciasta. Spróbuję techniki Gacka ale niestety zostały mi na testy tylko drożdże Babuni bo zużyłem już ostatnie bayanusy a dziś już nigdzie nie dostanę ich.
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem

Online
Awatar użytkownika

manowar
750
Posty: 799
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: manowar » wtorek, 31 gru 2019, 16:16

Ale po co... test się przecież powiódł... drożdże przerobiły co miały przerobić (można jeszcze sprawdzić spławikiem) - w dodatku pięknie się sklarowały.... To ciasto to prawdopodobnie osad z włókien... Ja bym proponował koledze po pierwsze nieco więcej cierpliwości, po drugie poczytać trochę bo braki w absolutnych podstawach...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


Szlumf
1800
Posty: 1819
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: Szlumf » wtorek, 31 gru 2019, 19:00

Wykorzystaj to ze słoika jako matkę drożdżową. Tylko jeżeli dałeś mało Bayanusów to rozmnóż je jeszcze przed dodaniem do całości.

Awatar użytkownika

.Gacek
1650
Posty: 1695
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: .Gacek » wtorek, 31 gru 2019, 19:08

@Szlumf trafiłeś w punkt :ok:
Pozdrawiam Gacek.


Autor tematu
Modricz
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?

Postautor: Modricz » piątek, 3 sty 2020, 19:35

A więc tak, testy wykonywane były od dnia założenia postu więc trochę minęło a cierpliwości powoli nie miałem do tego już więc prosiłem o pomoc. Nie słyszałem o osadzie z włókien podczas dodawania drożdży oraz nigdzie o czymś takim nie przeczytałem pomimo że szukałem. Może za słabo. Zrobiłem jak napisałem Gacek i póki co gra i bulgocze odpowiednio. Po przerobieniu dam na rurki i napisze jak wyszło.
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość