Grapcio. Czy coś z tego będzie?
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
- Krótko o sobie: Nie ważne kim jestem, ważne że smakuje
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Witam. Jestem w posiadaniu 65 l grapcia. W linku podaje zdj ze składem. Dodam że jest trochę gesty. Moje pytanie brzmi czy coś z tego wyjdzie? Proszę o pomoc
https://zapodaj.net/606d77fcb4a51.jpg.html
https://zapodaj.net/606d77fcb4a51.jpg.html
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
- Krótko o sobie: Nie ważne kim jestem, ważne że smakuje
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?
Nikt mi nie pomoże? Dajcie znać bo szkoda by było tą ilość puścić w kanał
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?
Spirytus pewnie da się z tego zrobić, cukier w składzie posiada. Czy wyjdzie z tego trunek smakowy, tego nikt nie wie.
Jak za darmo, to lej do beczki, zaszczep to Bayanusami lub innymi nie-turbo drożdżami i próbuj. Do kibla zawsze zdążysz wylać
Jak za darmo, to lej do beczki, zaszczep to Bayanusami lub innymi nie-turbo drożdżami i próbuj. Do kibla zawsze zdążysz wylać
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?
1. Nie wiadomo czy drożdże ruszą bo napitek może zawierać jakieś konserwanty np. z użytych surowców. Można zrobić próbę na 1l czy zacznie fermentację.
2. Mało cukru więc (o ile drożdże ruszą) nastaw będzie słaby - około 6%. Jak nie ma konserwantów to łatwo taki nastaw zakazić więc wymagana pełna higiena i wskazany dodatek cukru.
3. Gęste więc kocioł z płaszczem lub grzałki ULWD. Można też dodać wody ale to osłabi i tak słaby nastaw.
Ja bym stopniowo dolewał to do do zwykłych cukrówek na spirytus, o ile je robisz. Tak ze 20% objętości. Oczywiście po próbie czy fermentuje (p. 1).
2. Mało cukru więc (o ile drożdże ruszą) nastaw będzie słaby - około 6%. Jak nie ma konserwantów to łatwo taki nastaw zakazić więc wymagana pełna higiena i wskazany dodatek cukru.
3. Gęste więc kocioł z płaszczem lub grzałki ULWD. Można też dodać wody ale to osłabi i tak słaby nastaw.
Ja bym stopniowo dolewał to do do zwykłych cukrówek na spirytus, o ile je robisz. Tak ze 20% objętości. Oczywiście po próbie czy fermentuje (p. 1).
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
- Krótko o sobie: Nie ważne kim jestem, ważne że smakuje
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?
Dobra. Zrobię test na 1l a później jak będzie ok to rozcieńczę wodą 2:1, dodam cukru i zobaczymy co wyjdzie
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 gru 2019, 21:54 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
- Krótko o sobie: Nie ważne kim jestem, ważne że smakuje
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?
Hmm test wyszedł chyba negatywnie bo po wlaniu drożdży do rozcieńczonego wodą soku zrobiło się od razu coś w stylu lanego ciasta. Czy wie ktoś czemu tak się stało? Przez to że sok zawiera konserwanty? Zobaczę rano czy coś ruszyło.
Tu dodaje link do tego testu. Oceńcie sami czy coś z tego będzie bo naprawdę wygląda to jak bulgoczące lane ciasto
https://youtu.be/MgweQJF_p68
Tu dodaje link do tego testu. Oceńcie sami czy coś z tego będzie bo naprawdę wygląda to jak bulgoczące lane ciasto
https://youtu.be/MgweQJF_p68
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 gru 2019, 07:08 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?
Spróbuj jeszcze raz.
Zagotuj, wręcz do wrzątku około dwa litry soku rozcieńczone dwoma litrami wody (trzymaj wrzątek ok 10 minut) do tego pół kilograma cukru aby się rozpuścił, ostudz do 30*C i zaszczep bayanusem...
Według mnie musi ruszyć.
Jeżeli nie ruszy to wszyscy będziemy wiedzieć aby nie kupować tego soczku dla dzieci do szkoły...
Zagotuj, wręcz do wrzątku około dwa litry soku rozcieńczone dwoma litrami wody (trzymaj wrzątek ok 10 minut) do tego pół kilograma cukru aby się rozpuścił, ostudz do 30*C i zaszczep bayanusem...
Według mnie musi ruszyć.
Jeżeli nie ruszy to wszyscy będziemy wiedzieć aby nie kupować tego soczku dla dzieci do szkoły...
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
- Krótko o sobie: Nie ważne kim jestem, ważne że smakuje
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?
Dziś to wygląda już tak :
https://youtu.be/jVS5p4AiAl0
Czyli zero życia i kilka centymetrów lanego ciasta. Spróbuję techniki Gacka ale niestety zostały mi na testy tylko drożdże Babuni bo zużyłem już ostatnie bayanusy a dziś już nigdzie nie dostanę ich.
https://youtu.be/jVS5p4AiAl0
Czyli zero życia i kilka centymetrów lanego ciasta. Spróbuję techniki Gacka ale niestety zostały mi na testy tylko drożdże Babuni bo zużyłem już ostatnie bayanusy a dziś już nigdzie nie dostanę ich.
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?
Ale po co... test się przecież powiódł... drożdże przerobiły co miały przerobić (można jeszcze sprawdzić spławikiem) - w dodatku pięknie się sklarowały.... To ciasto to prawdopodobnie osad z włókien... Ja bym proponował koledze po pierwsze nieco więcej cierpliwości, po drugie poczytać trochę bo braki w absolutnych podstawach...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
- Krótko o sobie: Nie ważne kim jestem, ważne że smakuje
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Grapcio. Czy coś z tego będzie?
A więc tak, testy wykonywane były od dnia założenia postu więc trochę minęło a cierpliwości powoli nie miałem do tego już więc prosiłem o pomoc. Nie słyszałem o osadzie z włókien podczas dodawania drożdży oraz nigdzie o czymś takim nie przeczytałem pomimo że szukałem. Może za słabo. Zrobiłem jak napisałem Gacek i póki co gra i bulgocze odpowiednio. Po przerobieniu dam na rurki i napisze jak wyszło.
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem