Likier z kasztana jadalnego
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 6 paź 2017, 20:44
Dobry wieczór wszystkim zacnym forumowiczom , mam do was pytanie . Ostatnio żona zapodała ciekawy temat a czy bym nie zrobił likier z kasztanu . Drzewo w ogrodzie mamy owocuje co roku jest tego dużo . A pomysł się znalazł po pobycie na Maderze w dolinie zakonnic gdzie jest to miejscowy wyrób jak ciasto z kasztanu .Może ktoś ma pomysł lub przepis jak do tematu podejść .
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lis 2019, 23:16 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Likier z kasztana jadalnego
Jako fan kasztanów skusiłem się na likier "creme de chataigne - Dolin".
Na butelce skład
Woda, cukier, alcohol, ekstrakt z kasztanów, aromaty, barwnik: karmel e150a.
Cudo ma 16% i smak bardziej zbliżony do kremu z kasztanów, niż do smaku kasztana surowego czy pieczonego.
Mam nadzieję że coś pomoże w eksperymentach
Jakiej wielkości owoce ma ten Twój kasztan? Duże, jak te dostępne w sklepach czy mniejsze? Na surowo słodkie, czy raczej mączyste?
Na butelce skład
Woda, cukier, alcohol, ekstrakt z kasztanów, aromaty, barwnik: karmel e150a.
Cudo ma 16% i smak bardziej zbliżony do kremu z kasztanów, niż do smaku kasztana surowego czy pieczonego.
Mam nadzieję że coś pomoże w eksperymentach
Jakiej wielkości owoce ma ten Twój kasztan? Duże, jak te dostępne w sklepach czy mniejsze? Na surowo słodkie, czy raczej mączyste?