Sprężynki miedziane a smak.

Wszystko o tym co włożyć do kolumn rektyfikacyjnych, jakie zastosować wypełnienie dla uzyskania najlepszego rezultatu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
tomasz.kiełbowicz
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
Podziękował: 1 raz

Post autor: tomasz.kiełbowicz »

Witam
Postanowiłem wymienić sprężynki w kolumnie abratek.
Wcześniejsze sam nie wiem dlaczego ale uważałem za gorsze i po poradzie na tym forum zakupiłem z polecanej na tym forum firmy na H.
Zakupione są dużo większe i grubszy drut. Po wymianie dwa pierwsze puszczenia wyszedł smak tragiczny. Nie wiem co jest nie tak. Czy nowe sprężynki których objętościowo wchodzi do kolumny mniej potrzebują mniejszego grzania? ( Grzeję na taborecie, na wcześniej obczajonym ogniu z doswiadczenia).

Pomóżcie co z tym fantem zrobić. Jak się do tego zabrać. Jutro postanowiłem puścić na starych sprężynach żeby upewnić się że to przez nie. Ale raczej jestem tego pewny.

Nie wiem czy są na tel nie widzę zdjęcia porównawcze sprezynek
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 gru 2019, 19:55 przez tomasz.kiełbowicz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

tonku
50
Posty: 99
Rejestracja: wtorek, 14 paź 2014, 19:50
Ulubiony Alkohol: Szampan cukrowy na BL
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: tonku »

Opisz:
Na czym destylujesz?
Jakie miałeś sprężynki,ile,jakie kupiłeś teraz(nikt Ci głowy nie urwie za antyreklamę jakiegoś produktu)?
Jak prowadzisz proces?
Im bardziej szczegółowo to wszystko opiszesz tym prędzej dostaniesz trafną diagnozę ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
tomasz.kiełbowicz
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
Podziękował: 1 raz
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: tomasz.kiełbowicz »

Do posta dodałem kilka zdjęć które się nie pojawiły po za tym chciałem edytować post ale tutaj tak długo trwa autoryzowanie każdej zmiany że brakło czasu ale nie ważne.

Kolumna abratek 30cm sprężynki miedź 1.3m sprężynki ko. Podparcie wcześniej 1zmywak aktualnie dedykowane ( darmowe z henitom).
Proces nie zmienny od dwóch lat. Rozgrzanie godzina stabilizacji odbiór 300 ml . Potem 0.5 L na 30 minut.
Zawsze ten sam sposób i zawsze było ok.

Ostatnio wymieniłem sprężynki miedziane ,zakupiłem sprężyny z polecanej tutaj firmy henitom.
Zakupione sprężyny są objętościowo 2 razy większe od moich starych więc do kolumny wchodzi ich mniej.
Po dwóch procesach smak pozostawia wiele do życzenia. Nie wiem co z tym robić.
Czy zmienic-zmniejszyc grzanie?
Dziś będę puszczał na starych sprężynkach żeby się upewnić że to przez ich wymianę ale jestem tego prawie pewny.
Jak to ugryźć czy szukać jak najmniejszych sprężynek?

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: johnex »

Co według ciebie oznacza "tragiczny smak"? Druga sprawa to czy przygotowywałeś jakoś sprężynki ii podparcie przed pierwszym użyciem?
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

Autor tematu
tomasz.kiełbowicz
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
Podziękował: 1 raz
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: tomasz.kiełbowicz »

Tragiczny posmak nie wiem jak opisać no ale zły śmierdzi pomyjami nie wiem jeszcze co. Niektórzy taki piją ale dla mnie nie do przyjęcia smak.
Sprężyny przed 1 użyciem wyhodowałem kilka razy w wodzie z płynem do naczyń i kwasku cytrynowym.

Mam nadzieję że wejdzie zdjęcie porównawcze sprężynek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: .Gacek »

Zaryzykuję i stawiam na 96%, że poprzednie sprężynki miałeś od plipka...
Miedź to tylko katalizator, ma bardzo mało półek, w sumie to tylko ma oczyścić pary z tzw odoru jaja i związków siarki z nastawu. Jeżeli sprężynki były porządnie wygotowane w kwasku cytrynowym to są dobrze przygotowane do pracy. Podmień je tak jak mówisz przy następnym procesie i daj nam znać jaki wyszedł urobek.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: radius »

tomasz.kiełbowicz pisze:Sprężyny przed 1 użyciem wyhodowałem kilka razy w wodzie z płynem do naczyń
A gdzieś to wyczytał, że tak trzeba je przygotować :o Miedziane sprężynki od Henitoma są gotowe do użycia beż żadnych zabiegów "upiększających" :roll:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
tomasz.kiełbowicz
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
Podziękował: 1 raz
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: tomasz.kiełbowicz »

A gotowanie to jakoś im mogło zaszkodzić? Nie sądzę.

Właśnie wystartowałem psocenie na starych sprawdzonych sprężynach . Postaram się do wieczora opisać co wyszło .

Jeśli widzicie zdjęcie sprężynek (nowe większe Henitom. Mniejsze stare prawdopodobnie ze strony Padew ) to co wam się nasuwa.
Wiekszych będzie w kolumnie mniej i będą rzadziej to i ich skuteczność będzie mniejsza dobrze rozumuję?
Według mojego rozumowania im mniejsze sprężynki tym lepsze?

Mod.
Nie cytuj postu poprzednika.
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 gru 2019, 18:57 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
tomasz.kiełbowicz
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
Podziękował: 1 raz
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: tomasz.kiełbowicz »

NO I POTWIERDZONE.


Właśnie jestem po degustacji bimberku na starych sprężynach i cud . Smak powrócił i jest ok.

Kto mi to wytłumaczy.
Czy na tych większych sprężynkach trzeba mniej grzać?
Na pewno są większe objętościowo i ich gęstość w zasypie jest mniejsza.
Czyli więcej śmierdzącego alkoholu przepuszczają do góry?
Proszę o porady co robić z tymi nowymi większymi sprężynkami.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: .Gacek »

Jeżeli jesteś zadowolony ze starych, to te nowe wystaw na Targowisku... :mrgreen:
A tak na poważnie, to może się okazać, że stare sprężynki miały bardzo dobry HEPT i pracowały jako filtr i wypełnienie jednocześnie.
Być może te 30 cm wypełnienia odpowiada za różnicę w smaku obydwu destylatów.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: inblue »

Mnie zastanawia jak te stare sprężynki są "stare".
Jeśli faktycznie wyczuwasz różnice, to może należy przeprowadzić na nowych sprężynkach kilka gotowań.
Bardziej jednak obstawiam na inny skład chemiczny drutu z których są wykonane.
Jedne mogą być mosiężne, drugie z miedzioniklu.
Interesująca byłaby też informacja o porównaniu próbek urobku z LM.

Nie znam się na metalurgii, ale jak ktoś chce się w tym kierunku dokształcić,
to załączam link do materiałoznawstwa.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: radius »

@tomasz.kiełbowicz, nie chodzi o gotowanie jako takie, ale gotowanie w płynie do mycia naczyń.
W tym obstawiam twój problem, zwłaszcza po tym jak napisałeś;
tomasz.kiełbowicz pisze:Tragiczny posmak nie wiem jak opisać no ale zły, śmierdzi pomyjami
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
tomasz.kiełbowicz
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
Podziękował: 1 raz
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: tomasz.kiełbowicz »

Stare sprężynki były przygotowywane w ten sam sposób. Tak zalecał producent sprężynek.

Mod.
Kolejny raz przypominam o niecytowaniu postu poprzednika.
Ostatnio zmieniony środa, 18 gru 2019, 07:28 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: Skir »

Sądzę, że producent spręzynek nie oczyścił je po produkcji (odpady produkcyjne?) i chodziło o pozbawienie ich tłustych pozostałości, chłodziwa czy innych paskudztw. Oczywiście aby zapach pozostałości nie zepsował nam produktu, trzeba je oczyścić. Na forum jest mnóstwo opisów. Ale po co GOTOWAĆ w płynie do naczyń? Tzw. "płyn do naczyń" to nie jednorodna, stała składnikowo substancja. Każdy producent może stosować inne związki chemiczne do swojego płynu do naczyń. Dość ryzykowne podejście.
Proponuję jeszcze raz wyczyścić sprężynki (tym razem z naleciałości gotowania w płynie do naczyń) w tradycyjny sposób i porównać.
Ostatnio zmieniony środa, 18 gru 2019, 09:53 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.
I love the smell of bimber in the morning.

użytkownik usunięty
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: użytkownik usunięty »

Stawiam na hipotezę radiusa, miałem tak samo jak postanowiłem wyczyścić sprężynki właśnie w płynie do mycia naczyń... Potem niestety niedokładne płukanie i efektem był smak pomyj w destylacie... Cóż, człowiek uczy się na błędach... tylko szkoda, że na własnych... :roll: Porządnie wymyj sprężynki (byle nie w płynie ;)) najlepiej w kwasku cytrynowym i wypłucz porządnie, będzie dobrze :ok:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: lesgo58 »

Taki mały pomysł z mojego doświadczenia.
Czy to nowy sprzęt czy tylko jakaś jego część czy też same sprężynki to po regularnym myciu należy je dodatkowo - jak ja to określam - "denzyfekować" .
Dezynfekowanie polega na kilkukrotnym (minimum dwukrotnym) poddaniu regularnemu procesowi rektyfikacyjnemu poświęcając na to część nastawu bądź kilka litrów gromadzonych "odpadów" alkoholowych . Wystarczy ilość taka aby "stworzyć" wsad kilkunastoprocentowy. O objętości wystarczającej na przykrycie grzałek. Plus hipotetyczna ilość alkoholu odparowanego. Chodzi o to aby w czasie odbioru nie dopuścić do odkrycia grzałek.
Jak dotychczas nie znalazłem lepszego sposobu na zneutralizowanie pozostałości zanieczyszczeń poprodukcyjnych.
Ostatnio zmieniony środa, 18 gru 2019, 11:06 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: radius »

Skir pisze:Sądzę, że producent sprężynek nie oczyścił je po produkcji (odpady produkcyjne?) i chodziło o pozbawienie ich tłustych pozostałości, chłodziwa czy innych paskudztw.
Sprężynek miedzianych nie wykonuje się z pomocą chłodziwa czy innych paskudztw :o Tylko sprężynki nierdzewne mogą być w ten sposób "zapaskudzone" w procesie produkcyjnym.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: Skir »

Racja Radius - mam otępienie końcoworoczne. :).
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Sprężynki miedziane a smak.

Post autor: Skir »

Racja Radius - mam otępienie końcoworoczne. :).
Ostatnio zmieniony sobota, 21 gru 2019, 13:22 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wypełnienie kolumny”