Bry wszystkim. Czytam to forum już od dłuższego czasu choć dopiero teraz nadszedł czas na założenie konta i napisanie czegokolwiek.
Ocywiście jak wielu tutaj - szukam czegoś na początek do kombinowania na własną rękę. Co i jak to pewnie za chwilkę będę pytał w odpowiednim dziale.
Mówiąc krótko szukam czegoś na początek, czegoś niewielkiego, czegoś oczywiście mocno budżetowego (więc pewnie szybkowar pewnie gdzieś w okolicach 500 za całość, ale ciągle nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi co na górę).
Z destylatami nie mam w sumie nic wspólnego i czas to zmienić bo jak dotąd to raczej winka różne z tym eksperymenty... od pewnego czasu jestem fanem miodów pitnych ich robienia i również z nimi kombinowania na różne sposoby - polecam każdemu... miody pitne to bardzo wdzięczna zabawa ... choć raczej dla cierpliwych (dwójniaki co by wydobyć z nich max bukiety smakowe powinny leżakować kilka lat -najlepiej smakują po 10 Ale całe szczęście dla mniej cierpliwych są trójniaczki i czwórniaki które można kosztować po kilku tygodniach.
W razie czego odwdzięczę się za informacje o destylatach swoją wiedzą o miodach.
ambix
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 706
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Re: ambix
Witamy w społeczności!
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: ambix
Dlatego też szukam czegoś co pozwoli zrobić coś co da się wypić, co da się zabeczkować nie wiskeje po polskiemu się robią z dębu, ale również coś co by mogło bez smrodku pod nalewkę pójść. Na tę chwilę chyba jedyne co mi pozostaje to niewielka tania konstrukcja pod smakówki i bimberki ewentualnie próba wyciągnięcia czegoś neutralnieszego węglem i innymi zabiegami. Pytanie tylko które rozwiązanie.
Tylko poza odradzaniem - bo tak ... nie do końca jestem w stanie wyczaić w kontekście jakości czym np. różni się:
- tani szybkowar +2 odstojniki - wiem, wiem.. niby zrozumiałem że odstojniki sensu nie mają ... i że nie mają ma to sens... dziwi mnie jednak dlaczego ludzie tego używają
- zimne palce - przyznam że nie do końca rozumie czemu to takie zło którego trzeba się wystrzegać (zakładamy nadal że budżet mikry) i z gadaniy wychodzi że szybkowar i wężownica ma większy sens niż zimne palce - a przynajmniej takie wrażenie płynie z lektury forum
- no i jesli idzie o jakość to w jakiej kolejności ustawić (załóżmy że zestaw nie będzie rozbudowywany, że ma posłużyć i spełniac swoją rolę w założonych ramach a więc szybkowar) szybkowar i wężownica, szybkowar odstojniki i wężownica, zimne palce, i rozwiązania typu mikro potstill. Wiem wiem ... wszyscy powiedzą że mikro w miedzi najlepsze ... i super. Pytanie jednak moje jest dlaczego, dlaczego zimne palce to szrot (poza tym że to "stara technologia"). Czyli mówiąc krótko - kazdy kto przeczyta dokładnie to co napisałem pewnie zorientuje się co wybrałem wstępnie ... jednak chciałbym wiedzieć dlaczego własnie to rozwiązanie jest najlepsze a te inne sa gorsze i dlaczego.
I tu się problem pojawia bo na ten moment budżet nie pozwala na rozwiązanie w pełni uniwersalne (solidna kolumna) a i też metraż i lokalizacja sprawy nie ułatwia. Więc o jakości gorzelniczej po pierwszym przeciągnięciuy (albo i w ogóle) mogę zapomnieć.Lord Pagon pisze:Siemka owocnej lektury na początek abyś zdecydował co chciałbyś z tego garneczka wyciągnąć .
Dlatego też szukam czegoś co pozwoli zrobić coś co da się wypić, co da się zabeczkować nie wiskeje po polskiemu się robią z dębu, ale również coś co by mogło bez smrodku pod nalewkę pójść. Na tę chwilę chyba jedyne co mi pozostaje to niewielka tania konstrukcja pod smakówki i bimberki ewentualnie próba wyciągnięcia czegoś neutralnieszego węglem i innymi zabiegami. Pytanie tylko które rozwiązanie.
Tylko poza odradzaniem - bo tak ... nie do końca jestem w stanie wyczaić w kontekście jakości czym np. różni się:
- tani szybkowar +2 odstojniki - wiem, wiem.. niby zrozumiałem że odstojniki sensu nie mają ... i że nie mają ma to sens... dziwi mnie jednak dlaczego ludzie tego używają
- zimne palce - przyznam że nie do końca rozumie czemu to takie zło którego trzeba się wystrzegać (zakładamy nadal że budżet mikry) i z gadaniy wychodzi że szybkowar i wężownica ma większy sens niż zimne palce - a przynajmniej takie wrażenie płynie z lektury forum
- no i jesli idzie o jakość to w jakiej kolejności ustawić (załóżmy że zestaw nie będzie rozbudowywany, że ma posłużyć i spełniac swoją rolę w założonych ramach a więc szybkowar) szybkowar i wężownica, szybkowar odstojniki i wężownica, zimne palce, i rozwiązania typu mikro potstill. Wiem wiem ... wszyscy powiedzą że mikro w miedzi najlepsze ... i super. Pytanie jednak moje jest dlaczego, dlaczego zimne palce to szrot (poza tym że to "stara technologia"). Czyli mówiąc krótko - kazdy kto przeczyta dokładnie to co napisałem pewnie zorientuje się co wybrałem wstępnie ... jednak chciałbym wiedzieć dlaczego własnie to rozwiązanie jest najlepsze a te inne sa gorsze i dlaczego.
-
- Posty: 133
- Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
- Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
- Ulubiony Alkohol: Miód pitny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: ambix
Pot-still miedziany pozwoli ci osiągnąć przyzwoitą owocówkę, możesz puścić nie-udane wino bądź spieprzoną nalewkę, odzyskasz alko z owoców ponalewkowych, a także wyskrobiesz sobie bardzo łatwo destylacik nadający się (względnie ) do nalewek. Ja po roku czasu używania zimnych palców na 3 odstojnikach, wkoncu straciłem cierpliwość, wziąłem brzeszczot, pojechałem do Castoramy po rury i pastę...
Dziś mam rozbudowany PS fi28 z płaszczem i cieszę się przyzwoitymi destylatami oraz nalewkami.
Ad.1 mały szybkowar, niska przepustowość par, nie wypełnisz niczym, a odstojniki zbiorą syf i będą syfić ci resztę zabiegu;
Ad.2 są ok, pod warunkiem dużej średnicy kolumny i wypełnienia, oraz dużej ilości palców by miały one sens działania, to z kolei stawia pytanie czy dekiel szybkowara udźwignie taki zestaw;
Ad.3 jaką kwotą dysponujesz oraz jakimi warunkami? Dobre aparatury masz już od 1000-2000zł.
Dziś mam rozbudowany PS fi28 z płaszczem i cieszę się przyzwoitymi destylatami oraz nalewkami.
Ad.1 mały szybkowar, niska przepustowość par, nie wypełnisz niczym, a odstojniki zbiorą syf i będą syfić ci resztę zabiegu;
Ad.2 są ok, pod warunkiem dużej średnicy kolumny i wypełnienia, oraz dużej ilości palców by miały one sens działania, to z kolei stawia pytanie czy dekiel szybkowara udźwignie taki zestaw;
Ad.3 jaką kwotą dysponujesz oraz jakimi warunkami? Dobre aparatury masz już od 1000-2000zł.