Nastaw z żurku ???

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
comachnet
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 21 mar 2015, 19:21
Podziękował: 2 razy

Post autor: comachnet »

Witam wszystkich to mój pierwszy post chociaż forum czytam od deski do deski już z 4 lata.

Posiadam około 200L przeterminowanego żurku w butelkach szklanych.
Czy z tego wsadu coś da się uzyskać wszak to żurek żytni.
Czekam na propozycje bo jakoś w kanał nie mam serca tego wylać :-)
promocja
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Nastaw z żurku ???

Post autor: czamnian »

Czy to czysty zakwas czy pełny gotowy już żur z warzywami?
Co prawda mógłbyś zrobić próbę z tego, ale wątpię żebyś uzyskał cokolwiek sensownego z kwaszonej mąki.
Istnieje też opcja taka, żeby to najpierw wygotować, dodać cukru i dopiero wtedy fermentować i przepuścić na spirytus.

lewy87r
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 13:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nastaw z żurku ???

Post autor: lewy87r »

Ja proponuje wygotować ogórki kiszone, ponoć ogórkowa wychodzi.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z żurku ???

Post autor: radius »

@comachnet, nie kombinuj i nie żałuj, tylko walnij to w kibel i weź się za zrobienie normalnego zacieru :?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
comachnet
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 21 mar 2015, 19:21
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z żurku ???

Post autor: comachnet »

Czyli szkoda zachodu. Dzięki za zainteresowanie pozdrawiam brać pstoniczą.
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Nastaw z żurku ???

Post autor: czamnian »

lewy87r pisze:Ja proponuje wygotować ogórki kiszone, ponoć ogórkowa wychodzi.
To mnie położyło na łopatki :D
@radius lepiej gospodarzowi zawieźć dla prosiaków, niż lać w kanał bo to grzech.
@comachnet, jak pisałem ci wyzej, nawet jeśli grzybki poradzą sobie w zakwasie, to i tak najprawdopodobniej nic sensownego nie uzyskasz.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Nastaw z żurku ???

Post autor: W_TG »

czamnian pisze: To mnie położyło na łopatki :D
Mnie też :smiech:

A tak gwoli ścisłości.
Żurek to fermentacja octowa. Nie alkoholowa.
Może szkoda wylać to do kibla. Ja bym wylał pod iglaki, borówki, rododendrony lub inne lubiące kwaśne podłoże.
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 gru 2019, 16:58 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nastaw z żurku ???

Post autor: przegab »

@WT_G , chyba głównie mlekowa. Niektórzy producenci idą na skróty i zamiast kisić mąkę leją octu. Jak żur wali octem jest niesmaczny.

jedrus1
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2013, 17:05
Krótko o sobie: Jestem tak szczery że sam się czasem tego boję
Ulubiony Alkohol: piwo ale domowe,nalewki owocowe i ziołowe,czasem coś mocniejszego
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z żurku ???

Post autor: jedrus1 »

To masz ok czterysta szklanych butelek do umycia i napełnienia.
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Nastaw z żurku ???

Post autor: czamnian »

@jedrus trafna uwaga, większość butelek od żuru i octu to standardowe półlitrówki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”