Witajcie
Dziś postanowiłem nastawić winko z pomelo.
Powód dość prozaiczny, nie chcę żeby się zmarnowało.
3 dość duże sztuki obrałem i wrzuciłem do 5cio litrowego gąsiorka.
Wyszło tego ok 1/3 gąsiorka.
Dodałem 1.7l wody z ok 350g cukru i dwie garstki rodzynek.
He he dalej pomysłów brak.
Jakie drożdże dodać? Liczyć na dzikusy z rodzynek? Czy proporcje dobre?
Wino pomelo
-
Autor tematu - Posty: 36
- Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 15
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2018, 07:44
- Krótko o sobie: Nie piję. Rozdaję :D
- Lokalizacja: świętokrzyskie
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino pomelo
Witam,
Pięciolitrowy gąsiorek i "wino" z 3 pomelo...
Co do drożdży, to może Wine Yeast Citrus albo Tokay ewentualnie Sherry?
Pomelo jest raczej ubogie w cukry, to zakładam, że jeszcze ze 300g cukru będzie można dodać, ale bez zmierzenia Blg ciężko powiedzieć.
Wystartuj to najpierw i ewentualnie za jakiś czas dodaj cukier.
Pięciolitrowy gąsiorek i "wino" z 3 pomelo...
Co do drożdży, to może Wine Yeast Citrus albo Tokay ewentualnie Sherry?
Pomelo jest raczej ubogie w cukry, to zakładam, że jeszcze ze 300g cukru będzie można dodać, ale bez zmierzenia Blg ciężko powiedzieć.
Wystartuj to najpierw i ewentualnie za jakiś czas dodaj cukier.
Pozdr. Piotrek_scyzoryk.
-
- Posty: 112
- Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino pomelo
To zależy ile % alkoholu chciał byś uzyskać.
Jeżeli chcesz uzyskać wino 13% potrzebujesz 1.1kg cukru licząc cukry które masz w owocach.
Dodałeś 2 garści rodzynek czyli ok. 70g (ok. 41g cukru)
Samo pomelo nie ma za wiele cukru jest to wartość nie większa niż 10g na 100g owocu.
Tak więc potrzebował byś jeszcze spokojnie 650g cukru w nastawie 5l.
Co do drożdży proponował bym Bayanus G995.
Jeżeli chcesz uzyskać wino 13% potrzebujesz 1.1kg cukru licząc cukry które masz w owocach.
Dodałeś 2 garści rodzynek czyli ok. 70g (ok. 41g cukru)
Samo pomelo nie ma za wiele cukru jest to wartość nie większa niż 10g na 100g owocu.
Tak więc potrzebował byś jeszcze spokojnie 650g cukru w nastawie 5l.
Co do drożdży proponował bym Bayanus G995.
Pozdrawiam
Temat własny:
Temat własny:
Treść ukryta: