Zapach a smak domowej whisky

Dział o wrażeniach smakowo-zapachowych. Dyskusje i opinie na tematy trunków.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: Vinagaut »

Zastanawialiście się może kiedyś jaka jest zależność między zapachem a smakiem ? :scratch:
Zrobiłem sobie prostą domową whisky, zaprawiłem ją i w zapachu praktycznie niczym nie odstępuje od znanej amerykańskiej whisky z czarną etykietą ;) jeszcze jej nie próbowałem bo ma zaledwie dwa dni... I przez to naszła mnie taka myśl, czy podobnie pachnące alkohole mogą bardzo się różnić pod względem smaku ? :?:
Ostatnio zmieniony piątek, 29 lis 2019, 22:37 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.
alembiki

AndrzejGdz
10
Posty: 14
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 05:40
Podziękował: 9 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: AndrzejGdz »

Jaką zaprawkę dawałeś i w jakiej ilości na 1 litr destylatu ?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: Vinagaut »

Sam wymyśliłem zaprawke, ale nie o to chodziło w moim pytaniu żeby komentować w jaki sposób zaprawiłem alkohol. Pytanie dotyczyło zależności smaku względem zapachu.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.

scalak
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: scalak »

Właśnie o to chodzi jaką zaprawkę użyłeś. G..no skropione dezodorantem też ma całkiem inny zapach. Jak już odczekasz i spróbujesz swojej whiskey, to nie opisuj tego, bo nie oto chodzi, żeby ktoś się czegoś od Ciebie dowiedział.
Pozdrawiam Tadek
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: Vinagaut »

Odpowiedź widzę na poziomie. Ty piszesz o g***e, ja piszę konkretnie o alkoholu przygotowywanym w warunkach domowych.
Merytorycznie nie wniosłeś żadnej wartości do rozwinięcia tematu więc z mojego punktu widzenia Twój komentarz był zbędny.
Nie szukam zwady, po prostu mam swoje przemyślenia.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 lis 2019, 17:53 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: Góral bagienny »

Kolego przegiąłeś :( . Forum jest po to żeby z niego czerpać informacje :D ALE też się nimi dzielić.
Wydaję Ci się że znalazłeś dobry dodatek do rudej ok ALE może Ci się tylko wydawać.
Za chwilę będziesz chciał popróbować owocówek i nie dziw się że nikt nie pomoże, nikt nie odpowie na pytanie.
Pozdrawiam Góral :(
Ostatnio zmieniony sobota, 30 lis 2019, 18:19 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

scalak
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: scalak »

@Vinagaut. Zagotowała mnie Twoja odpowiedź AndrzejowiGdz. Odpowiem teraz na spokojnie. Dodaj tą samą zaprawkę do wody i porównaj zapach. Pewnie będzie podobny, a smak musisz sam porównać, bo ja Ci nie podpowiem.
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: Vinagaut »

Nie uważam żebym przegiął ;) temat postu nie dotyczy whisky a'la Vin tylko przemyśleń odnośnie smaków i zapachów :) a zaprawka składa się z przepalanki, płatków dębowych i syropu klonowego.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: szadok34 »

Vinagaut zadałeś pytanie na zasadzie....dodałem zaprawkę jakąś tam do destylatu jakiegoś tam w ilości jakiejś tam. Więc jakiej odpowiedzi oczekujesz?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: Vinagaut »

Nie. Zadałem pytanie: "Czy podobnie pachnące ALKOHOLE mogą mieć podobny smak". Nie chodziło mi akurat o ten konkretny przykład. Moim zdaniem kłania się tutaj nieumiejętność czytania ze zrozumieniem. Tytuł roboczy tego tematu też był inny i w innym dziale tylko moderator forum umieścił go tutaj a nie w dziale przemyśleń filozoficznych.
Jeżeli ktoś poczuł sie urażony to przepraszam gdyż nie było to zamierzone.
Pozdrawiam, zamykam temat nie brnąc dalej w kłótnie.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: mirek109 »

Góral bagienny pisze: Za chwilę będziesz chciał popróbować owocówek i nie dziw się że nikt nie pomoże, nikt nie odpowie na pytanie.
I tu się mylisz.
Ja odpowiem. Chyba że uważasz że ja jestem "nikt"

Pozdrawiam

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: kwik44 »

Jest bardzo duża korelacja/zależność między zmysłami węchu i smaku. Smaków, ja pamiętamy ze szkoły podstawowej, mamy raptem kilka, natomiast gdzieś widziałem/czytałem że nosem można zidentyfikować nawet dziesiątki tysięcy zapachów (ale mogłem coś pomieszać). Nawet ci co mówią, że nie mają węchu, są w stanie nauczyć się identyfikować zapachy i o ile pamiętam do kilkuset nawet zapamiętać. Kwestia treningu
A wracając do tematu: przypomnijcie sobie popularny katar ;) Jak go złapiecie to większość potraw jest nijaka. Pamięć wydaje się nie rozpoznawać potraw. To samo może być tutaj. Odbiór zapachów z zaprawki może być na tyle udany, że niewprawny nos oszuka. Miałem kiedyś podobną sytuację, kiedyś poczęstowano mnie w jakiejś restauracji "śliwowicą". Na zapach nawet, smak, ujdzie. Po 15 minutach pusty kieliszek niczym nie pachniał. Tu może być podobnie. Co do pytania kolegi - zależy. W mojej opinii mogą, nawet diametralnie, ale nie muszą. Wszystko zależy od tego co to znaczy "podobnie pachnący" i "podobny/różny smak". Bez precyzyjnego zdefiniowania powyższych porównanie jest bez sensu.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: radius »

Taki mały OT a propos tematu;
Ludzki węch ma to do siebie, że substancje bezpieczne (przyjazne) rozpoznaje i przestaje wyczuwać po około 3-5 sekundach. (Nagroda Nobla za rozpracowanie działania zmysłu węchu ludzkiego wręczona została w 2007 roku ).
Brzydkie i szkodliwe zapachy czujemy dłużej do 20-30 sekund (jak brzydko pachnie to pewnie trujące, a jak przyjemnie to pewnie bezpieczne - tak działała ewolucja).
Tak działają fizjologicznie receptory węchu w górnej powierzchni jamy nosowej. Są to receptory czysto chemiczne pobudzane przez związki chemiczne lotne dostające się nozdrzami przednimi gdy wąchamy, LUB UWAGA NOZDRZAMI TYLNYMI gdy jemy. Z jamy ustnej lotne substancje idą do góry do nosa. Tam mamy receptory potrafiące rozpoznać około 12 milionów rodzajów cząsteczek chemicznych i kombinacji między nimi. Tak naprawdę to co jemy podoba nam się lub nie POPRZEZ węch w nosie, a nie kubki smakowe na języku.

Zatem smak to zapach.... :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: Vinagaut »

Dziekuje za, bez urazy dla co po niektórych, w końcu sensowne odpowiedzi :) teraz mogę już stwierdzić, że pomimo podobnego zapachu to w smaku wyczuwam pewne braki ;) gdy całość dopracuję to chętnie przepisem podzielę się na forum.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.

scalak
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: scalak »

teraz mogę już stwierdzić, że pomimo podobnego zapachu to w smaku wyczuwam pewne braki
I tu, pełna zgoda. Kilka dni z zaprawką, nie zastąpi 12 lat starzenia w beczce.
Ale @radius wykonałeś volte. Stwierdzenie smak to zapach, zastąpiłbym co najwyżej ,,bez zapachu nie da się określić smaku"
Pozdrawiam Tadek
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: Vinagaut »

I sami powiedzcie, po co te kłótnie i zwady...
Skoro na starzenie alkoholu i tak nie ma rady... ;)
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zapach a smak domowej whisky

Post autor: klepa »

Jeżeli 2-dniowa domowa whisky zaprawiona karmelem, płatkami i syropem "w zapachu praktycznie niczym nie odstępuje od znanej amerykańskiej whisky z czarną etykietą", to niewątpliwie... musisz mieć coś z nosem! Albo to "praktycznie nic" jest nad wyraz teoretyczne. ;)

Grooobego 100 lat już tu nie ma, a jego klon wciąż płynie. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Degustatornia”