Eksperymentalny nastaw z kompotów z dodatkiem... wina

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Wit_Old »

Cześć! Dwa dni temu zrobiłem nastaw. Do pojemnika fermantacyjnego wlałem stare kompoty i (pewnie to był błąd) 3 butelki domowego wina, których BLG wynosił około 15 (najprawdopodobniej nie przerobily się do końca). Wszystko uzupełnilem ciepłą wodą i cukrem w ilości 1kg. Wynik końcowy to nastaw o objętości 18 litrów, BLG 20 i temperaturze 30 stopni Celsjusza. To wszystko doprawiłam drożdżami Spirit Ferm turbo fruit...

Po 2 dniach poziom w rurce nieznacznie się zmienił, ale kompletnie nie słychać, żeby nastaw pracował. BLG bez zmian.

Czy da się to uratować np drożdżami do restartu czy może są jakieś inne metody, a może już pozamiatane?

Z góry dzięki!
alembiki
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Eksperymentalny nastaw z kompotów z dodatkiem... wina

Post autor: JanOkowita »

Z czego te kompoty? Bo problem może być w odczynie pH.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Eksperymentalny nastaw z kompotów z dodatkiem... wina

Post autor: Wit_Old »

Truskawka głównie, ale jest też malina i chyba śliwka.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Wit_Old
50
Posty: 74
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2018, 11:27
Ulubiony Alkohol: Whisky, piwo
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Eksperymentalny nastaw z kompotów z dodatkiem... wina

Post autor: Wit_Old »

Ruszyło jednak :)

Dziwna sprawa, ale poziom BLG zaczął rosnąć. Z 20 zrobiło się 30 :|
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 gru 2019, 13:08 przez Wit_Old, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”