Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
lapa1103
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 30 gru 2015, 16:18

Post autor: lapa1103 »

Witam Koledzy!
Mam pytanie, ponieważ przeszukałem nasze forum oraz internety i nie mam jednoznacznej odpowiedzi. Od jakiegoś czasu eksperymentuje z nastawami zbożowymi i chciałbym przy kolejnym zacierze wstawić zboże wędzone. Wedzic mam zamiar w metalowej skrzynce na sicie i torf grzać od spodu palnikiem turystycznym lub na taborecie to zobaczę. Ale jaki torf? Czytam czytam i szkockiego to ja nie ogarnę. Za to coś chętnie kupię na allegro. Pytanie czy kupić tak zwany kwaśny ogrodowy? Czy włuknisty stosowany do oczek jako antyglon? Co sądzicie? Czytałem że powinien po wysuszeniu wyglądać jak sprasowaniy tytoń? Ma ktoś konkretne doświadczenie? Dzięki i Pozdrawiam

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Post autor: kwik44 »

Kwaśny, ogrodowy. I suchy ;) Rozsyp na folii i wyschnie na słońcu. Ja paliłem na maszynce elektrycznej w blaszce.. Na mocno wędzone potrzeba z 50-70l torfu na 25kg słodu.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Post autor: seneka »

Mam pytanie do praktyków. Jeszcze nie miałem okazji gotować ze slodu wędzonego. Pytanie moje o sprzęt. Bardzo przechodzi zapachem po procesie? Czyście jakoś po gotowaniu? No i czy zostaje aromat przy następnym?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Post autor: kwik44 »

Wodą przelać i tyle. Alembika nawet nie przelewałem. W śliwce nic nieczuć. Tego jest mało. Mocno wędzony to ~50ppm. Językiem wyczujesz, ale w normalnych jednostkach to 0,05g/kg...

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Post autor: czytam »

Na miedzi zostaje czarny tłusty nalot. Trzeba parę razy przepłukać i wytrawić.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Post autor: seneka »

Dziękuję Panowie. A podczas procesu zapach jak z wędzarni czy standard?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Wędzenie Torfem Słodu/zboża

Post autor: Doody »

Standard. Tylko destylat czuć dymem, w pomieszczeniu zapach jak zawsze ;)
Na miedzi zawsze zbiera się czarny nalot podczas destylacji, zwłaszcza zbożówek. Ale nie zauważyłem żeby był inny przy wędzonym słodzie a inny przy zwykłym.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”