Cześć,
Zrobiłem tak:
09.10 - zmieliłem mikserem ręcznym wydrylowane śliwki węgierki praktycznie na gładko, dodałem pektoenzym w płynie (ilość wg instrukcji producenta) dodałem drożdże Bayanus + pożywka Activit. Po 10 gram na 25kg owoców. Drożdże najpierw uwodniłem w letniej wodzie. Nie dodawałem ani cukru ani wody do nastawów. Po zmieleniu wyszło mi kilka wiader po 25 litrów. Zamknąłem szczelnie + rurka fermentacyjna.
Wstawiłem w temperatury 18-22 stopni, na pewno temperatura nie wyszła poza ten zakres. Już tego samego dnia dobrze bulgotało, bardzo dobrze. Później bulgotów coraz mniej każdego dnia. Dwa razy w ciągu pierwszego tygodnia otworzyłem fermentatory i zatopiłem kożuch. Przy którymś zatapianiu wyjałem trochę soku spod kożucha i zmierzyłem blg = 15, chyba to dużo zwłaszcza że cukru nie dawałem, a fermentacja już chodziła.
15.10 - usunąłem kożuchy w fermentatorach i blg ok. 5
20.10 - blg ok. 5
22.10 - blg ok. 5 , bulgotania nie ma, nastaw wygląda na skończony, w smaku kwaskowaty, alko w nim czuć.
Co sugerujecie robić? Czy po prostu na rurki i po temacie, czy też dodać jeszcze trochę drożdży by spróbowały przerobić to co zostało? Raz już gotowałem nastaw z 50kg śliwki węgierki który się zatrzymał przy 5 blg i ledwo 3 litry nie za mocne wyszły mam nadzieję że teraz będzie lepiej.
Nastaw ze śliwek węgierek się zatrzymał
-
Autor tematu - Posty: 31
- Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 21:19
- Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
- Ulubiony Alkohol: Śliwowica i zbożówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 31
- Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 21:19
- Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
- Ulubiony Alkohol: Śliwowica i zbożówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw ze śliwek węgierek się zatrzymał
Dziękuję za podpowiedzi. Poczekałem jeszcze kilka dni od Waszych podpowiedzi, blg już niżej nie schodziło. Różnymi cukromierzami sprawdzałem. Puściłem to 2 razy na destylator prosty. Coś z tego wyszło Musi teraz postać, ale porównując do śliwowic w sklepach gdzieś w górach dostępnych (kupiłem ostatnio chyba wszystkie możliwe rodzaje w celach porównawczych) to jest na prawdę super smak i aromat.
pp28856