mroczek1212
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: czwartek, 7 lis 2019, 17:57
- Podziękował: 6 razy
Witam. Posiadam pewien sprzęt, którego nie jestem pewien. Niech ktoś mi powie czy uda mi się coś 'ugotować' na tym sprzęcie, czy jest kompletny (o braku termometra na szczycie wiem). Wysokość kolumny około metra całości około 160, średnica fi ok. 50-60.Kolumna nie jest niczym wypełniona, w dole kolumny zamontowane sitko, którego nie jestem pewien. Zdjęcia w załącznikach. pozdro.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 706
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Re: mroczek1212
Witam na forum, masz tu typową kolumnę ZP (zimne palce), wężykami musisz połączyć rurki i maszyna jest gotowa do pracy, sitko sugeruje że była czymś wypełniona. Porządnego destylatu na tym nie zrobisz a jedynie typowy bimberek, po dwóch - trzech destylacjach będzie to lepszy bimberek.
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: czwartek, 7 lis 2019, 17:57
- Podziękował: 6 razy
Re: mroczek1212
Witam.
Dobry bimberek mnie w zupełności satysfakcjonuje Panowie .
A ten skraplacz (o ile to dobrze nazywam) na końcu kolumny połączyć z tymi palcami czy osobno?
Rozumiem, że wypełnić standardowo jakąś stalą szlachetną, tak?
Dobry bimberek mnie w zupełności satysfakcjonuje Panowie .
A ten skraplacz (o ile to dobrze nazywam) na końcu kolumny połączyć z tymi palcami czy osobno?
Rozumiem, że wypełnić standardowo jakąś stalą szlachetną, tak?
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lis 2019, 20:30 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: mroczek1212
Skraplacz i palce podłącz najlepiej na oddzielnych obiegach wody. Przede wszystkim usuń to sitko a jako podtrzymanie wystarczy zmywak z Lidla ( te pakowane po 3 szt. ). Daj ok 20 cm miedzi do środka obojętnie w jakiej postaci a dalej zmywaki z Lidla i powinno działać. Nie oczekuj jednak cudów. To taka nisko budżetowa wersja. Można pokusić się o wypełnienie sprężynkami pryzmatycznymi tylko koszty wzrastają i to sporo.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: czwartek, 7 lis 2019, 17:57
- Podziękował: 6 razy
-
- Posty: 133
- Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
- Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
- Ulubiony Alkohol: Miód pitny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: mroczek1212
Moim zdaniem ostry i "Kwiatkowy" w smaku bimber nie usatysfakcjonuje cię...
Ale powoli, zrób kilka prób, na owocach, na starym winie, czy na zbożu i będziesz wiedział doskonale czy ci odpowiada czy też nie. Cukrówki raczej bym na tym nie próbował, gdyż zimne palce są umiejscowione za nisko i za daleko od siebie. Uważam też że wypełnienie z tego powodu też nie zda egzaminu.
Ale powoli, zrób kilka prób, na owocach, na starym winie, czy na zbożu i będziesz wiedział doskonale czy ci odpowiada czy też nie. Cukrówki raczej bym na tym nie próbował, gdyż zimne palce są umiejscowione za nisko i za daleko od siebie. Uważam też że wypełnienie z tego powodu też nie zda egzaminu.
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: czwartek, 7 lis 2019, 17:57
- Podziękował: 6 razy
Re: mroczek1212
Skoro zimne palce są za nisko to może odłączenie tego najniższego coś pomoże? Ewentualnie przeróbka wchodzi w grę, ale pytanie na jakiej wysokości prawidlowo powinny być zamontowane zimne palce? Jeżeli chodzi o stare wino chodzi o zepsute? Bo takie posiadam i zastanawiam się czy to wyrzucić czy zostawić na próbę.
-
- Posty: 133
- Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
- Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
- Ulubiony Alkohol: Miód pitny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: mroczek1212
Raczej miałem na myśli wino nie-udane, aczkolwiek jeśli to twoja pierwsza jazda to wrzucaj śmiało i próbuj aparat.
Co do zimnych palców to wogóle ich nie podłączaj, jedź w trybie PS.
Jeśli chcesz uzyskać reflux to z górnego palca wyprowadź wężyk i nawiń go do tej redukcji w górę i tak podłącz wodę.
Co do zimnych palców to wogóle ich nie podłączaj, jedź w trybie PS.
Jeśli chcesz uzyskać reflux to z górnego palca wyprowadź wężyk i nawiń go do tej redukcji w górę i tak podłącz wodę.
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: czwartek, 7 lis 2019, 17:57
- Podziękował: 6 razy
Re: mroczek1212
Okej, będę próbował na tym winiaczu. Spróbuję bez zimnych palców, ale kolumnę chce wypełnić metalami. Jeśli relfux to chodzi o nawinięcie zwykłego wężyka na zewnątrz kolumny aż do tego kolanka które prowadzi do skraplacz tak?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2019, 11:44 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: czwartek, 7 lis 2019, 17:57
- Podziękował: 6 razy