Witam wszystkich fachowców
Zaczynam właśnie budowę tak jak w temacie kolumnę rektyfikacyjna de50 manual link :
[url]https://alkohole-domowe.pl/kompletna-ko ... k-60l-p348[/url]
Ta która wybrałem ja różni się trochę od typowego aabratka, miał może ktoś przyjemność lub nieprzyjemności pracować na tej którą wybrałem ja? Wiem temat już chyba był takiej kolumny, ale automatycznej.
Pytanie czy coś w niej zmienić?
I pytanie następne to takie czy da radę zrobić na niej bimberek z owocówek, czy nie zabije mi całego zapachu?
Kolumna de50 manual
-
- Posty: 20
- Rejestracja: czwartek, 16 sie 2018, 16:53
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Kolumna de50 manual
To co widzę pod tym linkiem to jest kolumna typu LM z głowicą typu Nixon-Stone. Aabratek to głowica N-S przechylona pod dość ostrym kątem aby zmniejszyć wysokość kolumny.
Wypełnienie pryzmatyczne - OK
Wysokość wypełnienia - OK
Kociołek - OK
O sterownik nie wypowiem się.
Zamiast dodatkowej chłodnicy i filtra węglowego lepiej posiadać osobny filtr węglowy. Filtracja węglem jest tym skuteczniejsza im zimniejsza ciecz i im mniejsze stężenie. Tu będzie bardzo wysokie stężenie i dość wysoka temperatura.
Czego tu brakuje - OLM czyli obniżonego odbioru. Radykalnie poprawia jakość urobku, do tego stopnia, że nie potrzeba filtracji węglem (przy umiejętnej rektyfikacji).
Przydatny byłby bufor stabilizujaca-wzmacniajacy ale przy dobrym sterowniku i elektrozaworach można go spokojnie pominąć (głównie ułatwia destylacja).
Smakówki na tym uzyskasz, wystarczy że będziesz destylował na rurze bez wypełnienia (przydał by się krótki kawałek pustej rury).
Ogólnie przed zakupem polecam poczytać o tym czym jest LM, OLM, rektyfikacja metoda 2,5, półka teoretyczna i o destylacji smakówek na głowicy typu LM
Wypełnienie pryzmatyczne - OK
Wysokość wypełnienia - OK
Kociołek - OK
O sterownik nie wypowiem się.
Zamiast dodatkowej chłodnicy i filtra węglowego lepiej posiadać osobny filtr węglowy. Filtracja węglem jest tym skuteczniejsza im zimniejsza ciecz i im mniejsze stężenie. Tu będzie bardzo wysokie stężenie i dość wysoka temperatura.
Czego tu brakuje - OLM czyli obniżonego odbioru. Radykalnie poprawia jakość urobku, do tego stopnia, że nie potrzeba filtracji węglem (przy umiejętnej rektyfikacji).
Przydatny byłby bufor stabilizujaca-wzmacniajacy ale przy dobrym sterowniku i elektrozaworach można go spokojnie pominąć (głównie ułatwia destylacja).
Smakówki na tym uzyskasz, wystarczy że będziesz destylował na rurze bez wypełnienia (przydał by się krótki kawałek pustej rury).
Ogólnie przed zakupem polecam poczytać o tym czym jest LM, OLM, rektyfikacja metoda 2,5, półka teoretyczna i o destylacji smakówek na głowicy typu LM