Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 19:50

Post autor: Fantomek »

Dziś koło 18.00 nastawiłem wino pigwowe na drożdżach bayanus i pożywce aktivit. Po jakim czasie winno bulgotać z rurki fermentacyjnej bo narazie cisza jest.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: masterpaw2 »

Jeśli wszystko zrobiłeś zgodnie ze sztuką, to jak się rano obudzisz, będzie pięknie pracować :ok:
PS. Pamiętaj w naszym hobby musisz mieć na drugie imię "cierpliwy" :ok:
Ostatnio zmieniony sobota, 19 paź 2019, 20:10 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: Góral bagienny »

Jak zadałeś w odpowiedniej temperaturze około 27 stopni to powinno po około 1godz. pracować :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: masterpaw2 »

Bayanusy ruszą ze sporo niższej temperatury, i zeżrą praktycznie wszystko...., co ma cukier.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: Góral bagienny »

Oczywiście że ruszą z niższej temperatury tylko dłużej to będzie trwało ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: masterpaw2 »

Góral, im dłużej tym lepiej ;)
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: Góral bagienny »

To już dawno wiem :) Tylko Kolego pytał o czas zaczęcia fermentacji ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: masterpaw2 »

Tysz mu udzieliłem odpowiedzi :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: Góral bagienny »

No dyć jo tyż pewiedziołek prowde :D :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: masterpaw2 »

Cała prawda była zawarta tutaj
Jeśli wszystko zrobiłeś zgodnie ze sztuką
Pod warunkiem, że kolega najpierw nieco poczytał jak zrobić wino....
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 19:50
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: Fantomek »

Poranek kontrola i w rurce cisza. Co robić?
Wydaje mi się ze zgodnie ze sztuką działałem: najpierw dezynfekcja pojemnika potem jego mycie, kolejno mycie owoców, wycinka środka pestek, szatkowanie. Robiłem z 15kg, następnie zalewa cukrowa letnia 10l wody plus 3 kg cukru, potem bayanuss 5g plus letniej pół szklanki wody i postały pół godziny. Drożdże dałem do pojemnika i dodałem 5g pożywki aktivit. Zamknąłem wieko pojemnika i osadziłem rurkę fermentacyjną z wodą.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 paź 2019, 10:08 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: Góral bagienny »

Sprawdzałeś temperaturę wody do której dodałeś drożdże?
Jeżeli miała ponad 30stopni to mogłeś ugotować drożdże.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: manowar »

Fantomek pisze:Poranek kontrola i w rurce cisza. Co robić?
Jak ci cisza przeszkadza puść muzykę, niedziela jest - idź na mszę daj 5zł na tacę za poprawną fermentację, do lasu na grzyby pojedź, zrób pranie, sprzątanie, gotowanie, ogarnij groby przed 1 listopada, zadzwoń do rodziców... jest mnóstwo rzeczy, które można robić...

Czemu nie bulka? to filozoficzne pytanie o ciężarze gatunkowym hamletowskiego Być albo nie być... a przyczyny są zazwyczaj prozaiczne i generalnie związane z dwoma czynnikami:
1 - nieszczelność - gaz, który miał iść przez rurkę ucieka gdzieś bokiem
2 - fermentacja trwa za krótko (i tu z kolei można wskazać kilka podpunktów)
a. spaprałeś matkę drożdżową / rehydrację / drożdże były trafione i niestety nie rozpoczną pracy
b. drożdże jeszcze nie rozpoczęły fermentacji - typowy lag trwa od 12 do 24h po 48 można się martwić
c. za mocno zasiarkowałeś nastaw dla stabilizacji i drożdże nie dały rady rozpocząć pracy - rzadki przypadek - ale wystarczy wiertarka i mieszadło i nowe drożdże
d. drożdże rozpoczęły fermentację (widać pianę, idą bąbelki), ale pojemnik jest duży w stosunku do nastawu przez co musi się wytworzyć stosunkowo dużo CO2 by zacząć wypychać gazy przez rurkę.

Generalnie zaleca się cierpliwość...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: wawaldek11 »

Fantomek - może przyda Ci się mój sposób na sprawdzenie szczelności zbiornika fermentacyjnego: dmucham paszczowo przez rurkę fermentacyjną np. przy pomocy silikonowego wężyka licząc "bulknięcia" i zaciskam wężyk. Po chwili zwalniam zacisk i liczę - jeśli ilość jest ta sama, to jest szczelne, jeśli mniejsza lub nie ma wcale, to ....wiesz sam ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 19:50
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: Fantomek »

Dzięki wszystkim za rady. W takim razie czekam na rozwój sytuacji. Na razie widać że woda z rurki jest wypychana ku jej górze - także nie jest źle.
Scalone
Niestety zero bulgotu chyba trzeba będzie zastosować drożdże "restart".
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 paź 2019, 23:31 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: wawaldek11 »

Sprawdziłeś szczelność?
W czym nastawiłeś?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: Góral bagienny »

Pisałem z Fantomek na czacie nastawił w wiaderku jak mieszał to był gaz czyli pracuje tylko wiadro nieszczelne :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 19:50
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: Fantomek »

Panowie już wiem co zrobiłem nie tak. Rozrabiając drożdże bayanus z pośpiechu nie dałem cukru do rozczynu. Czy to ta przyczyna może być? Powtorzyć 5g bayanuss + pożywka? Tym razem już z cukrem?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 paź 2019, 10:01 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: wawaldek11 »

Jak chcesz pomocy, to staraj się odpowiadać na pytania, bo ich brak całkowicie zniechęca do podpowiadania czegokolwiek. I nie tylko mnie, bo ja nie winiarz, ale też doświadczonych kolegów.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 19:50
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: Fantomek »

Nastaw w wiaderku fermentacyjnym. Wieko raczej szczelne.

Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 19:50
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: Fantomek »

Dzięki wszystkim za rady. Dokładnie po dwóch dobach nastaw ruszył i bulgocze z rurki.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 paź 2019, 22:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

stanio88
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 10 maja 2022, 15:12
Podziękował: 6 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: stanio88 »

Witam Wszystkich!
Przepraszam, że zawracam głowy mędrcom ale...
Zrobiłem nastaw z soku z owoców tropikalnych (wczoraj). Zadałem im drożdży od Browina i nastała cisza. Dzisiaj rurka jeszcze nie "gada". Zajrzałem do środka. Na powierzchni nastawu pojawiły się miejsca jakby lekko spienione (z naciskiem na "jakby") - takie jaśniejsze miejsca. Temperatura nastawu 19°. Stoi w ciemnym miejscu. Czy jakoś mogę wspomóc proces?
Rympalek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: Doody »

Napowietrzyłeś nastaw?. Dałeś pożywkę?
Musisz poczekać jeszcze dzień lub dwa. Jak nie ruszy, trzeba solidnie napowietrzyć, dodać pożywkę i dobrych drożdży winnych, ewentualnie bayanusów G995.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: jakis1234 »

Temperatura dosyć niska, nie podałeś jakie było Blg, czy napowietrzyłeś nastaw i dałeś pożywkę.
A także ile jest tego nastawu w stosunku do wielkości fermentora.
Spokojnie czekaj, Browin co prawda nie jest zbyt dobrą firmą, ale drożdże u mnie potrafiły startować nawet 2-3 dni.
Obserwuj i pamiętaj, że nie zawsze "bulkanie" rurki fermentacyjnej musi wystąpić. Przy jakiejś nieszczelności tego nie będzie.
Pozdrawiam z opolskiego.

stanio88
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 10 maja 2022, 15:12
Podziękował: 6 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: stanio88 »

Faktycznie nie napowietrzyłem. Spróbuję to zrobić. Nastawu jest 25l. Pojemnik troszeczkę większy (około 30). BLG 22. Przeniesienie tego w cieplejsze miejsce może pomóc?
Bardzo dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.

Mod.: scaliłem i poprawiłem błędy. Staraj się pisać poprawnie.
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 lis 2022, 01:09 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Rympalek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: rozrywek »

@stanio88.
Nie panikuj zawczasu.
Nie zawsze fermentacja burzliwa jest faktycznie burzliwa.
To termin umowny, nie musi oznaczać zawirowań w fermentorze, ani bulkania w rurce co sekundę.

Wielokrotnie nastawy nietypowe, jak twój, podejmują pracę, nawet po dłuższym czasie.
Nie oczekuj zatem że to będzie wzorcowa fermentacja, tropiki, to nie turbo z cukrem.

Pozorne jest że nic się nie dzieje, ponieważ gołym okiem tego nie widać.

Szczerze, przyłóż ucho, zamiast patrzeć w rurkę.

Poza tym, trochę zimno mają, 19⁰C trochę za chłodno, jak na start.

Ruszą, tylko nie lataj do fermentora co 15 minut.

Ps: offtopowo, nigdy nie nastawiaj niczego w dzień urodzin mojej ex. To zemsta Nefretete. Gorsza niż zemsta Faraona.

Poważniej, poczekaj do czwartku, nie ruszą, to zapodaj bayanusy.

A jako niecierpliwy nowicjusz, to odlej trochę do półlitrowej butelki po mineralce i zakręć szczelnie.
Zobaczysz w butelce co się dzieje.
Jak ruszyło, to na zdrowie, gazowane fruuugo.
Bardziej szczelne niż zdecydowana większość fermentorów.

Don't panic, it's organic.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

stanio88
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 10 maja 2022, 15:12
Podziękował: 6 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: stanio88 »

@rozrywek.
Dziękuję za pomoc.
Zrobiłem tak jak poradziłeś. Buteleczka + trochę ciepła = wszystko działa.
Uff.
Rympalek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: rozrywek »

Uff.
Teraz to zostaw.
Tak po prostu zostaw.
Jedyne co musisz kontrolować, to poziom płynu w rurce fermentacyjnej.

Ps: przestawiłeś w cieplejsze miejsce?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

stanio88
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 10 maja 2022, 15:12
Podziękował: 6 razy
Re: Po jakim czasie od nastawienia wino zaczyna pracować?

Post autor: stanio88 »

Najpierw wykonałem test z buteleczką. Postawiłem ją w bardzo ciepłym miejscu. Po kilku godzinach, była twarda jak kamień. Po otwarciu, bąbelki wyskakiwały jak w szampanie. Zawartość buteleczki przelałem do fermentatora i całość przeniosłem w cieplejsze rejony. Teraz proces fermentacji nabrał mocy. Muszę dodać, że dodatkowo uszczelniłem fermentator.
Rympalek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”