Dzień dobry, na wstępie chciałem oznajmić, iż wiem, że wybrałem dość ciężki materiał na pierwsze wino jakim jest gruszka.
Półtora tygodnia temu po dodaniu pektoegzymu do zmiażdżonych bez nasion, itp gruszek zrobił się sok, który wycisnąłem i sam sok bez suchej wyciśniętej papki wlałem do balonu. Nastaw miał 10blg. Dodałem 1,5 l soku cukrowego z 1,5 kg cukru, drożdże enovini oraz pierwszą część pożywki kombi, którą podzieliłem na 3 części. Poza tym sok po ok. 200 ml x 2 opakowania zamroziłem żeby można było dodać z pożywką w późniejszym czasie. Gąsior zakryłem czopem z waty, a po 3 dniach dodałem pożywkę z 200ml soku zakryłem korkiem i wino ładnie pracowało. Na następny dzień dodałem imbir bo zapomniałem o nim wcześniej (1 x10cm korzeń obrany i starty na tarce). Po dwóch dniach dodałem kwasek cytrynowy 60g bo też zapomniałem zakwasić moszcz wcześniej. Wino przestało pracować. Pracuje może raz na 4-5 minut. Wczoraj czyli równo po 7 dniach wstawienia nastawu zmierzyłem zawartość cukru, która wynosiła 4blg. Zlałem też pipetą jakieś 150ml nastawu przelałem do butelki pet 0,5l dodałem dwie łyżeczki cukru, zgniotem butelkę i nie widać, aby ona się napompowała. W 10 dniu czyli za 3 dni chciałem dodać ostatnią część pożywki z sokiem. Dodam, iż nastawu było ok 10litrów - pół balona. Dziś minął 10 dzień blg bez zmian 4. Wlałem 0,5l syropu cukrowego (0,5kg cukru i 0,5l wody) i resztkę pożywki z rozmrożony syropem. Blg podrosło do 7. Wino stoi od 10 minut nawet nie bulgneło w rurce jakąś masakra.
Niewiem co robić już zupełnie proszę o rady. W sklepie winiarskim powiedziano mi, że to normalne i po prostu aby to zlać za 4 tygodnie, ale coś mi się nie wydaje..chyba powinno mocniej pracować. P.S. przy okazji proszę o podanie mi moich błędów, abym mógł więcej ich nie popełniać. Dodam, iż w smaku jest kwaśne i wystarczająco słodkie.
Proszę o pomoc.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Wino gruszkowe nie pracuje po tygodniu
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2019, 09:21
Re: Wino gruszkowe nie pracuje po tygodniu
A jakie pH powinno być? Ile powinienem dać kwasku? I co wtedy jeśli pH jest zbyt kwaśne co będzie na pewno sądząc po smaku.
I co jeśli jest za dużo?
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
I co jeśli jest za dużo?
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 paź 2019, 21:37 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2019, 09:21
Re: RE: Re: Wino gruszkowe nie pracuje po tygodniu
Wyszło mi tak z obliczeń 3gr/l jest w gruszce zgodnie z tabelką, a na być 8-9g/l więc na każdy litr dodajemy 5g. Ale to był błąd, który chciałbym teraz naprawić. Po dodaniu tego ostatniego syropu cukrowego wino zaczęło działać , ale tak bulgocze raz na 4-5 minut. Więc słabo pracuje. Co zrobić w takiej sytuacji? Co w momencie jeśli pH jest za duże?
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości.
Ostatnio zmieniony środa, 16 paź 2019, 06:54 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.