Piwniczka, schowek, barek czy lodówka? Butelki, beczka czy gąsior? Wszystko o tym gdzie i jak przechowywać destylaty.
Awatar użytkownika

Duch Wina
200
Posty: 240
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: Duch Wina » wtorek, 10 wrz 2019, 07:37

sargas pisze:A jakbym chciał na dłużej wstawić ? 9-12 miesięcy ?
Bo się zastanawiam.


Duch Wina pisze:Ja tradycyjnie mogę przyjąć pod koniec października ze 3 beczki 30 l do zalania jakościowym czerwonym winem. Tylko nowe węgierskie, te już mam sprawdzone.
Beczkę przysyłacie do mnie ja odsyłam po 3-4 miesiącach.
Pozdrawiam
Duch Wina

W małej beczce tyle nie trzymam. Słodkie wina do maderyzacji można trzymać w beczce długo - tyle tylko, że w starej beczce.
Pozdrawiam
DW


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5549
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: radius » wtorek, 10 wrz 2019, 09:07

@Duchu Wina, czy przyjmujesz beczki tylko surowe, czy wypalone także, bo właśnie "uzdatniam" 50 litrową ;)
Na razie jest surowa, ale mam zamiar lekko ją wypalić :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Duch Wina
200
Posty: 240
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: Duch Wina » czwartek, 12 wrz 2019, 12:28

Na razie wolę nie ryzykować. To dość duża porcja wina. Węgierskie sprawdziłem i takie przyjmę.
Pozdrawiam
Duch Wina


Szary151
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 19 cze 2010, 18:38
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: Szary151 » niedziela, 13 paź 2019, 13:49

Witam, koledzy, czy w beczce dębowej (wypalenie średnie plus, beczka węgierska, pojemność 20l) w której w sumie od 3 lat są leżakowane destylaty (whisky) mogę bezpiecznie nalać materiał na a'la calvados? Chodzi o to czy nie będzie błędem jeśli bezpośrednio bez płukania wleje destylat jabłkowy, czy nie przejmie niepożądanych aromatów. Czy nie jest lepszym pomysłem, że beczkę zalać np na jeszcze 2 miesiące wzmacnianym winem wytrawnym i dopiero wtedy wlać trunek właściwy? Inna sprawa to zauważyłem, że beczka zaczęła mi się "pocić". W kilku miejscach pojawił się coś jakby nagar :o Wiem, że już podobne przypadki były na forum opisywane - jak rozumiem nie grozi to niczym beczce? Przechowywana była w suchym pomieszczeniu o temp ok 21 stopni (w lecie przy 40 stopniach na zewnątrz), aktualnie przebywa w piwnicy, gdzie jest cały czas dość przewiewnie (sucho niestety, zauważyłem spore straty trunku) i temperatura będzie systematycznie spadać. Szpunt drewniany. Z góry dziękuję za pomoc :)


procivililtd
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 26 maja 2019, 10:31
Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

Postautor: procivililtd » niedziela, 13 paź 2019, 19:22

Witam. Dziś zakupiłem takie oto 2 beczki. Najpierw w nich był trzymany JD tylko raz, potem szkocka 3 razy. Beczka wypalana, pachnie whisky, dalej obecne kawałki spalonego drewna w proszku ze ścian. No więc myślę żeby wypełnić je wódka i czekać na efekt. Ktoś, coś robił podobnie, jakieś porady, będę wypełniał powoli jakieś 2 tygodnie mi zejdzie na jedną.
Obrazek

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 paź 2019, 19:26 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Przechowywanie destylatu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości