Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 05:40
- Podziękował: 9 razy
Witam ,
Ponieważ jestem laik w tej materii mam pytanie gdzie popełniłem błąd ?
Mianowicie nastaw cukrowy 8 kg cukru , drożdże Turbo 3 Niebieskie i 24 l wody. Po przepracowaniu drożdży i sprawdzeniu zawartości cukru cukromierz pokazywał 0 ( brak cukru ).
W beczce nastawa była praktycznie wyklarowana - widziałem dno beczki. Przenosząc beczkę z nastawą wiadomo wszystko się bujało i wymieszało i nastaw zrobił się mleczny. Nie stosowałem preparatu do klarowania -->> KLAR gorzelniczy Spiritferm 24.
Jak to laik , działając na emocjach wlałem ten cały nastaw do kega i przystąpiłem do procesu destylacji.
Wszystko ok , wyszło około 4,4 litra , najwyższy % to 85 % min 78 %.
Najgorsze jest to że destylat "capi " drożdżami !!!
Pytanie ?
1. Czy do każdej nastawy po skończonej fermentacji stosować klar gorzelniczy ?
2. Czy do kega trzeba obowiązkowo wlewać czysty nastaw nie zmętniony i to jest przyczyna że capi drożdżami ?
3. Czy jak przepuszczę destylat w kolumnie filtracyjnej szklanej z węglem aktywnym wys 50 cm gdzie na dole podłącza się destylat a górą odbiera oczyszczony destylat to pozbędę się zapachu drożdży ?
Pozdr Andrzej
Ponieważ jestem laik w tej materii mam pytanie gdzie popełniłem błąd ?
Mianowicie nastaw cukrowy 8 kg cukru , drożdże Turbo 3 Niebieskie i 24 l wody. Po przepracowaniu drożdży i sprawdzeniu zawartości cukru cukromierz pokazywał 0 ( brak cukru ).
W beczce nastawa była praktycznie wyklarowana - widziałem dno beczki. Przenosząc beczkę z nastawą wiadomo wszystko się bujało i wymieszało i nastaw zrobił się mleczny. Nie stosowałem preparatu do klarowania -->> KLAR gorzelniczy Spiritferm 24.
Jak to laik , działając na emocjach wlałem ten cały nastaw do kega i przystąpiłem do procesu destylacji.
Wszystko ok , wyszło około 4,4 litra , najwyższy % to 85 % min 78 %.
Najgorsze jest to że destylat "capi " drożdżami !!!
Pytanie ?
1. Czy do każdej nastawy po skończonej fermentacji stosować klar gorzelniczy ?
2. Czy do kega trzeba obowiązkowo wlewać czysty nastaw nie zmętniony i to jest przyczyna że capi drożdżami ?
3. Czy jak przepuszczę destylat w kolumnie filtracyjnej szklanej z węglem aktywnym wys 50 cm gdzie na dole podłącza się destylat a górą odbiera oczyszczony destylat to pozbędę się zapachu drożdży ?
Pozdr Andrzej
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
Po pierwsze - też Cię witamy na forum....
Po drugie - nie napisałeś na jakim sprzęcie prowadziłeś proces
Po trzecie - po zakończeniu fermentacji przy takich proporcjach cukru i wody wyszło Ci 25BLG więc na koniec powinieneś mieć -3BLG (minus trzy)
A po czwarte - weź otrzymany produkt potraktuj jako surówkę, rozcieńcz wodą i przeprowadź proces jeszcze raz z zachowaniem zasad
Po drugie - nie napisałeś na jakim sprzęcie prowadziłeś proces
Po trzecie - po zakończeniu fermentacji przy takich proporcjach cukru i wody wyszło Ci 25BLG więc na koniec powinieneś mieć -3BLG (minus trzy)
A po czwarte - weź otrzymany produkt potraktuj jako surówkę, rozcieńcz wodą i przeprowadź proces jeszcze raz z zachowaniem zasad
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
Nie nie do każdej. Klarowanie może nastąpić też samoistnie/grawitacyjnie. Tak jak to miało miejsce u ciebie. Popełniłeś błąd zlewając nastaw bezpośrednio z fermentatora do destylatora w najprostszy spośób - czyli przechylając fermentator. A wystarczyło lewarować płyn znad osadu drożdżowego za pomocą wężyka.AndrzejGdz pisze:Witam ,
1. Czy do każdej nastawy po skończonej fermentacji stosować klar gorzelniczy ?
Do aparatów prostych raczej tak. Mając kolumnę rektyfikacyjną można sobie pozwolić na wlanie mętnego. Jest jedna fundamentalna zasada - im czystszy nastaw tym lepszy destylat/rektyfikat. Dotyczy to oczywiście tylko cukrówek.2. Czy do kega trzeba obowiązkowo wlewać czysty nastaw nie zmętniony i to jest przyczyna że capi drożdżami ?
Jest duże prawdopodobieństwo, że tak. Ale filtrować też trzeba umieć.3. Czy jak przepuszczę destylat w kolumnie filtracyjnej szklanej z węglem aktywnym wys 50 cm gdzie na dole podłącza się destylat a górą odbiera oczyszczony destylat to pozbędę się zapachu drożdży ?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 05:40
- Podziękował: 9 razy
Re: Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
Nie bardzo mnie się uśmiecha bo sprzętu nie mam w mieszkaniu a trochę km od miejsc zamieszkania.
A jak przefiltruję przez kolumnę filtracyjną z aktywnym węglem to da radę konsumować rozrobiony destylat do 50%?
Sprzęt jest taki tylko nie elektryczny, ale keg stawiany jest na taboret gazowy
https://sklep.sklepyhobby.pl/destylacja ... still.html
Jeżeli chodzi o filtrację z węglem to wyczytałem, że musi to trwać powoli spust max 1 litr na godzinę , węgiel potraktować wrzątkiem potem płukać aż będzie "czysty".
Hmmm czy bezwzględnie muszę produkt potraktować jako surówkę i przeprowadzić destylację jeszcze raz?arTii pisze:Po pierwsze - też Cię witamy na forum....
Po drugie - nie napisałeś na jakim sprzęcie prowadziłeś proces
Po trzecie - po zakończeniu fermentacji przy takich proporcjach cukru i wody wyszło Ci 25BLG więc na koniec powinieneś mieć -3BLG (minus trzy)
A po czwarte - weź otrzymany produkt potraktuj jako surówkę, rozcieńcz wodą i przeprowadź proces jeszcze raz z zachowaniem zasad
Nie bardzo mnie się uśmiecha bo sprzętu nie mam w mieszkaniu a trochę km od miejsc zamieszkania.
A jak przefiltruję przez kolumnę filtracyjną z aktywnym węglem to da radę konsumować rozrobiony destylat do 50%?
Sprzęt jest taki tylko nie elektryczny, ale keg stawiany jest na taboret gazowy
https://sklep.sklepyhobby.pl/destylacja ... still.html
Jeżeli chodzi o filtrację z węglem to wyczytałem, że musi to trwać powoli spust max 1 litr na godzinę , węgiel potraktować wrzątkiem potem płukać aż będzie "czysty".
Ostatnio zmieniony piątek, 27 wrz 2019, 10:30 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1160
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
- Kontakt:
Re: Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
Nic nie musisz robić ponownie, do Ciebie należy decyzja czy towar jest dla Ciebie akceptowalny czy nie na forum możesz uzyskać informacje co robić aby otrzymany towar był lepszej jakości ale jak już pisałem, to do operatora należy decyzja jak będzie przeprowadzał cały proces i czy otrzymany towar mu odpowiada czy też nie..
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
@AndrzejGdz - nie musisz go ponownie destylować Jeśli lubisz pić takie trunki - nikt Ci nie zabroni.
Sprzęt masz akurat nieszczególnie lubiany przez tutejsze grono. Mi osobiście bardzo nie smakuje produkt z takiego sprzętu - capi drożdżami i cholera wie czym jeszcze. Dla mnie jest to niepijalne.
Sprzęt masz akurat nieszczególnie lubiany przez tutejsze grono. Mi osobiście bardzo nie smakuje produkt z takiego sprzętu - capi drożdżami i cholera wie czym jeszcze. Dla mnie jest to niepijalne.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 05:40
- Podziękował: 9 razy
Re: Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
W tej chwil przepuszczam destylat przez filtr z węglem kokosowym , może robię błąd bo przepuszczam destylat 80 % a wyczytałem że max to 50 %. No ale to poryw emocji wiadomo jak to jest pierwszy raz.
Urobiłem na razie już na gotowo 0,5 l ( bajka nic nie capi drożdżami ). Oczywiście pierwsze 0,5 l destylatu -> 80 % poszło się je.... nie opanowałem zaciągnięcia do filtra zanim założyłem na dolny króciec to 0,5 poleciało do nieba , węże mam zwykle fi 10 środek 8 mm dość twarde , a nie silikonowe natychmiast muszę wymienić na silikonowe bo to elastyczne. Nie mam tez zaciskacza na wąż zastosowałem miniaturowe imadełko , zresztą zaciskacz pewnie sprawdzi się na wężu ale silikonowym.
Prędkość przepuszczania przez filtr z węglem mam chyba dobrą 0,5 l = 45 min.
Kolumna Aabratek bo pewnie o taką chodzi na razie dam spokój . Ponoć to ekstraliga destylacji , wiem też że kto kupuje tanio kupuje 2 x. Cóż na razie mam to co mam i muszę się z tym pogodzić.
Męczę się i filtruję przez węgiel kokosowy i już nie capi drożdżami a to było na dziś dla mnie najważniejsze jak się tego pozbyć.
Dziękuję za konstruktywne uwagi które sobie wklepię do łepetyny
Działam dalej.
Mod.
Nie cytuj postów poprzedników w całości i nie pisz posta pod postem. Używaj opcji "edytuj".
Urobiłem na razie już na gotowo 0,5 l ( bajka nic nie capi drożdżami ). Oczywiście pierwsze 0,5 l destylatu -> 80 % poszło się je.... nie opanowałem zaciągnięcia do filtra zanim założyłem na dolny króciec to 0,5 poleciało do nieba , węże mam zwykle fi 10 środek 8 mm dość twarde , a nie silikonowe natychmiast muszę wymienić na silikonowe bo to elastyczne. Nie mam tez zaciskacza na wąż zastosowałem miniaturowe imadełko , zresztą zaciskacz pewnie sprawdzi się na wężu ale silikonowym.
Prędkość przepuszczania przez filtr z węglem mam chyba dobrą 0,5 l = 45 min.
Kolumna Aabratek bo pewnie o taką chodzi na razie dam spokój . Ponoć to ekstraliga destylacji , wiem też że kto kupuje tanio kupuje 2 x. Cóż na razie mam to co mam i muszę się z tym pogodzić.
Męczę się i filtruję przez węgiel kokosowy i już nie capi drożdżami a to było na dziś dla mnie najważniejsze jak się tego pozbyć.
Dziękuję za konstruktywne uwagi które sobie wklepię do łepetyny
Działam dalej.
Mod.
Nie cytuj postów poprzedników w całości i nie pisz posta pod postem. Używaj opcji "edytuj".
Ostatnio zmieniony piątek, 27 wrz 2019, 18:17 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 05:40
- Podziękował: 9 razy
Re: Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
Nigdzie nie pisałem że mam 2 zmywaki ? Mam zwykły flirt zasypany węglem kokosowym. Destylat podłączony do dolnego króćca kolumny filtracyjnej odbiór górnym krócciem.
Mod.
Przypominam o niecytowaniu posta poprzedzającego w całości.
Mod.
Przypominam o niecytowaniu posta poprzedzającego w całości.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 wrz 2019, 20:27 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 05:40
- Podziękował: 9 razy
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 20
- Rejestracja: czwartek, 16 sie 2018, 16:53
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
Z 15 lat destylowalem cukrowki na pot-stillu (a raczej prymitywny spiral stillu) i uzyskiwałem zacne rezultaty. Na taborecie gazowym.
IMO uważam, że grzanie gazem z butli pozwala na uzyskanie lepszego destylatu niż grzałki elektryczne (gaz w butli nie zmienia znienacka wartości opałowej, a napięcie w sieci skacze).
Twoje zimne palce to coś pomiędzy kolumną rektyfikacjyjna a pot stillem, mój wynalazek (w zasadzie to mego Ojca) też był czymś pomiędzy.
Dlatego pozwolę sobie na kilka rad.
Tak jak już Ci lesgo radził podejdź z powagą do kwestii przelewanią zacieru do kega. Powiem więcej - podejdź bardzo poważnie do kwestii fermentacji (czas, temperatura, odżywki, klarowanie). Proces fermentacji, w twoim wypadku, będzie miał dramatyczny wpływ na jakość urobku.
Następnie posłuchaj Górala bagiennego i zrób szybki odpęd z miedzią. Nie baw się w refluks, cięcie frakcji itp. Walisz z pełną mocą od początku do końca.
Tak uzyskaną surówkę sugeruję macerować kilka dni z owocami lub przyprawami (polecam czerwone winogrona lub goździki, ale opcji jest mnóstwo). Nie jest to oczywiście konieczne ale moim zdaniem warto.
Tak uzyskaną surówkę destyluj z na swoim sprzęcie, dbając o moc grzania, refluks i przede wszystkim, cięcie frakcji. Możesz wypełnić kolumnę sprężynkami lub pocietymi zmywakami, będziesz miał czysciejszy spirytus, ale stracisz aromaty z maceracji. Serce powinno Ci smakować bez filtracji, resztę gonu możesz przefiltrowac i użyć np. Do nalewek.
Poradnik o cięciu frakcji, z tego co pamiętam, spisał kiedyś kolega lesgo. Warto przeczytać.
IMO uważam, że grzanie gazem z butli pozwala na uzyskanie lepszego destylatu niż grzałki elektryczne (gaz w butli nie zmienia znienacka wartości opałowej, a napięcie w sieci skacze).
Twoje zimne palce to coś pomiędzy kolumną rektyfikacjyjna a pot stillem, mój wynalazek (w zasadzie to mego Ojca) też był czymś pomiędzy.
Dlatego pozwolę sobie na kilka rad.
Tak jak już Ci lesgo radził podejdź z powagą do kwestii przelewanią zacieru do kega. Powiem więcej - podejdź bardzo poważnie do kwestii fermentacji (czas, temperatura, odżywki, klarowanie). Proces fermentacji, w twoim wypadku, będzie miał dramatyczny wpływ na jakość urobku.
Następnie posłuchaj Górala bagiennego i zrób szybki odpęd z miedzią. Nie baw się w refluks, cięcie frakcji itp. Walisz z pełną mocą od początku do końca.
Tak uzyskaną surówkę sugeruję macerować kilka dni z owocami lub przyprawami (polecam czerwone winogrona lub goździki, ale opcji jest mnóstwo). Nie jest to oczywiście konieczne ale moim zdaniem warto.
Tak uzyskaną surówkę destyluj z na swoim sprzęcie, dbając o moc grzania, refluks i przede wszystkim, cięcie frakcji. Możesz wypełnić kolumnę sprężynkami lub pocietymi zmywakami, będziesz miał czysciejszy spirytus, ale stracisz aromaty z maceracji. Serce powinno Ci smakować bez filtracji, resztę gonu możesz przefiltrowac i użyć np. Do nalewek.
Poradnik o cięciu frakcji, z tego co pamiętam, spisał kiedyś kolega lesgo. Warto przeczytać.
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 05:40
- Podziękował: 9 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
@AndrzejGdz, może zacznijmy od początku, mianowicie opisz dokładnie swój aparat (najlepiej zdjęcia), jak prowadzisz proces, jakimi mocami grzejesz. Z tego co piszesz to już wiadomo, że drożdżami capić będzie - pusty deflegmator (z pustego i Salomon nie naleje), do cukrówek konieczne jest wypełnienie, choćby dobrze ułożone zmywaki z Lidla.
Do dzieła, siadaj opisuj, wstawiaj zdjęcia, z pewnością coś się poradzi.
Do dzieła, siadaj opisuj, wstawiaj zdjęcia, z pewnością coś się poradzi.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 05:40
- Podziękował: 9 razy
Re: Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
Teraz jestem 320 km od miejsca gdzie jest sprzęt. Tak jak kolega Góral bagienny wszystko opisałem wcześniej.
Reasumując , muszę bezwzględnie dostosować się do zaleceń kolegi Arti44.
P.S A te zmywaki, druciaki z Lidla to są jakieś specjalne ? Mają jakaś nazwę ? Czy zakupić obojętnie jakie, ale wyłącznie tylko z Lidla ?
Reasumując , muszę bezwzględnie dostosować się do zaleceń kolegi Arti44.
P.S A te zmywaki, druciaki z Lidla to są jakieś specjalne ? Mają jakaś nazwę ? Czy zakupić obojętnie jakie, ale wyłącznie tylko z Lidla ?
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
Andrzeju, chodzi o to by nie kupować najtańszego badziewia, tylko dobrej jakości zmywaki z nierdzewki, a najlepiej sprężynki pryzmatyczne z KO, jednak przy tej wysokości kolumienki cudów spodziewać się nie należy. Poczytaj temat : jak-otrzymac-spirytus-luksusowy-neutral ... 10969.html
Upsss , zaspany jeszcze byłem i nie doczytałem...Góral bagienny pisze:@masterpaw2 To wszystko już jest parę postów wcześniej
Andrzeju, chodzi o to by nie kupować najtańszego badziewia, tylko dobrej jakości zmywaki z nierdzewki, a najlepiej sprężynki pryzmatyczne z KO, jednak przy tej wysokości kolumienki cudów spodziewać się nie należy. Poczytaj temat : jak-otrzymac-spirytus-luksusowy-neutral ... 10969.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Destylat capi drożdżami , jak się tego pozbyć ?
Andrzej zacznij od zrobienia nastawu, uwierz dobrze zrobiony nastaw to połowa jak nie więcej sukcesu
Nastaw około21-22blg czyste drożdże typu crystal, pure temp. pomieszczenia 20stopni grawitacyjne klarowanie.
Wrzuć do deflegmatora trochu miedzi sprężynki, kabel miedziany(linka) parę zmywaków.
A na koniec dwa słowa CIERPLIWOŚĆ, POWOLI
Co do cierpliwości to widzę że jesteś w gorącej wodzie kąpany proponuję wziąść zimny prysznic przed destylacją
Powoli , czym wolniej odbierasz tym masz czystszy(lepszy) destylat
Pozdrawiam Góral
Nastaw około21-22blg czyste drożdże typu crystal, pure temp. pomieszczenia 20stopni grawitacyjne klarowanie.
Wrzuć do deflegmatora trochu miedzi sprężynki, kabel miedziany(linka) parę zmywaków.
A na koniec dwa słowa CIERPLIWOŚĆ, POWOLI
Co do cierpliwości to widzę że jesteś w gorącej wodzie kąpany proponuję wziąść zimny prysznic przed destylacją
Powoli , czym wolniej odbierasz tym masz czystszy(lepszy) destylat
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM