Dziwne zachowanie drożdży.

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: MecenasAlkoś »

Witajcie. Wczoraj zrobiłem nastaw na soku winogronowym który wcześniej wycisnąłem na prasie. Było go około 20 litrów. Dopełniłem do około 27 litrów dodając 2 kg cukru. Blg 21. Zaprawiłem to drożdżami Aromatic Wine Complex od Spiritferm, bo używam tylko tych i Bayanusów. I nic nie byłoby w tym dziwnego ale zachodzę dzisiaj do mojego nastawu, a słychać go już zza drzwi :scratch:
Podnoszę luźno położone wieczko a tam impreza na maxa :odlot: Drożdże zasuwały jak turbo fruit!!! Zawsze na tych drożdżach fermentacja przebiegała spokojnie równomiernie pyrkając. A tutaj normalnie nastaw musuje jak cukrówka na Moskva Style :problem:

Nie potrafię sobie tego logicznie wytłumaczyć. Macie jakieś pomysły :?: :?: :?:
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
promocja
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Dziwne zachowanie drożdży.

Post autor: JanOkowita »

Tak się dzieje ponieważ stworzyłeś nastaw, który jest bardzo przyjazny dla drożdży. Za 2 dni znacznie zwolnią i już będzie bulgotać "normalnie".
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dziwne zachowanie drożdży.

Post autor: MecenasAlkoś »

Rozumiem, ale na prawde mnie to zadziwilo Te drożdże zawsze przerabiały inne owoce czy też dżemy w minimum 3 tygodnie. Te normalnie aż musują. Winogron był bardzo słodki fakt, temperatura taka sama jak zawsze 22 stopnie. Zaskoczony na maksa jestem.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Dziwne zachowanie drożdży.

Post autor: JanOkowita »

Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dziwne zachowanie drożdży.

Post autor: MecenasAlkoś »

Nie. Ja gdybym zakrył nastaw rurką fermentacyjną to bym jej szukał na piętrze:)
Nie żartuję, na prawdę nastaw zasuwa jak na turbo drożdżach. Jest luźno przykryty pokrywą fermentora.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Dziwne zachowanie drożdży.

Post autor: przegab »

Może sprzęt który używałeś był zakażony jakimiś turbo szczepami.
Miałem niedawno przygodę z nastawem z żyta na KOJI. Pomyliłem beczki - obie porządnie umyte ale tylko jedna odkażona no i nastaw poszedł do tej drugiej... Poprzednio eksperymentowałem w niej z rumem zakażanym propionami z masdamera. Efekt taki, że nastaw walił serem na całą okolicę a po odpędzie 2 dni wietrzyłem dom.
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dziwne zachowanie drożdży.

Post autor: MecenasAlkoś »

I tutaj może być pies pogrzebany. To pojemnik po fermentacji cukrówki na Moskva Style. Oczywiście wyszorowany i umyty jak zawsze ale nie odkażony...
Gdzieś na forum czytałem, albo mogę się mylić, że te drożdże są tak silne, że potrafią ruszyć nastaw bez dodawania ponownego opakowania drożdży. W sensie że osadzają się na ściankach fermentora i to wystarcza aby rozpoczęły ponownie fermentacje. To prawda czy coś pomyliłem?
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Dziwne zachowanie drożdży.

Post autor: przegab »

Taki start z zakamarków fermentora to normalne ale gdy turbo konkurują z dzikusami. Ty zadałeś solidną porcję innego szczepu który nie powinien się dać zbyt łatwo zdominować. Widać były sprzyjające moskwiczom okoliczności.
Awatar użytkownika

Autor tematu
MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dziwne zachowanie drożdży.

Post autor: MecenasAlkoś »

przegab pisze:Taki start z zakamarków fermentora to normalne ale gdy turbo konkurują z dzikusami. Ty zadałeś solidną porcję innego szczepu który nie powinien się dać zbyt łatwo zdominować. Widać były sprzyjające moskwiczom okoliczności.

Użyłem Aromatic Wine Complex :ok:
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”