Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam. Panowie mam dwa nastawy, w pierwszym ok 22 l wody 7 kg cukru i paczka drożdży T3, w drugim trochę więcej wody i 8 kg cukru, i też paczka T3. Stoi to już 10 dni i w 7 kg wskazuje mi 3 BLG a w 8 kg wskazuję 5 BLG. Czego nie wyrobiło? Wrzuciłem grzałkę z temp 25*C bo może mają za zimno, no ale niby w temp. pokojowej stoi. Co o tym myślicie?
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Witam.
Mam problem ze swoim nastawem z jabłek. Drożdży używałem BAYANUS i około 8kg jabłek, a cukru dodawałem etapami łącznie około 3kg. Po 30 dniach proces stanął i tak do dnia dzisiejszego, na poziomie 5BLG. Czy mogę to poddać destylacji? Czy muszę jakoś wznowić reakcje aby dobić do 0BLG?
Mam problem ze swoim nastawem z jabłek. Drożdży używałem BAYANUS i około 8kg jabłek, a cukru dodawałem etapami łącznie około 3kg. Po 30 dniach proces stanął i tak do dnia dzisiejszego, na poziomie 5BLG. Czy mogę to poddać destylacji? Czy muszę jakoś wznowić reakcje aby dobić do 0BLG?
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 gru 2013, 15:07 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Przy takim poziomie Blg, nie warto bawić się w restart, być może wynik jest zafałszowany przez cząstki stałe i niecukry. Mierzyłeś sklarowany płyn?
Jeżeli fermentacja się zakończyła to destyluj, a na pozostałym dundrze ewentualnie możesz zrobić kolejny nastaw, ale chyba nie bardzo warto
Jeżeli fermentacja się zakończyła to destyluj, a na pozostałym dundrze ewentualnie możesz zrobić kolejny nastaw, ale chyba nie bardzo warto
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Nie klarowałem go jeszcze bo nie wiedziałem co robić.
Płyn oddzieliłem od cząsteczek jabłek i ostatni etap fermentacji robił się bez jabłek, sam płyn, i wydawało mi się że przez ten zabieg właśnie coś schrzaniłem
Do probówki wlałem sam płyn bez resztek i on mi wskazał 5blg
Nastaw stoi cały czas w balonie, nic nie wietrzyłem.
Mam dodać turbo klar i na rurki ??
Płyn oddzieliłem od cząsteczek jabłek i ostatni etap fermentacji robił się bez jabłek, sam płyn, i wydawało mi się że przez ten zabieg właśnie coś schrzaniłem
Do probówki wlałem sam płyn bez resztek i on mi wskazał 5blg
Nastaw stoi cały czas w balonie, nic nie wietrzyłem.
Mam dodać turbo klar i na rurki ??
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Witam.
Mam ten sam problem co kolega drożdże moskva style, 8 kg cukru, do 25l wody i stop przy 7blg już drugi dzień. Koledzy czy podanie pożywki pomoże, czy może zlać wszystko do nowego pojemnika i dodać tak z 1/4 paczuszki tych samych drożdżaków?
Co o tym myślicie?
Mam ten sam problem co kolega drożdże moskva style, 8 kg cukru, do 25l wody i stop przy 7blg już drugi dzień. Koledzy czy podanie pożywki pomoże, czy może zlać wszystko do nowego pojemnika i dodać tak z 1/4 paczuszki tych samych drożdżaków?
Co o tym myślicie?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Jesteś pewny, że nastaw się nie przegrzał? Przy tej ilości alkoholu w nastawie możesz zapomnieć o dodawaniu świeżych drożdży. Spróbuj dodać 3-4 litry wody do nastawu, możliwe że drożdże wtedy wystartują. A jak nie to destyluj, a na pozostałości z kociołka zrób kolejny nastaw, żeby nie marnować cukru, który w niej pozostał.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Przecieru możesz dodać, ale na szał drożdży po jego dodaniu bym nie liczył - jak już to nieco odtruje środowisko dla drożdży. Dolewaj wodę do tej beczki, w której teraz stoi i wymieszaj dobrze. Zależy ci na pobudzeniu drożdży do pracy, więc nie możesz zlać nastawu znad osadu drożdżowego .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 11
- Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2013, 16:57
- Krótko o sobie: Szukałem skutecznego sposobu przechowywania własnych owoców i jagód i tu znalazłem wyjście...
- Ulubiony Alkohol: Nalewki z jagód i owoców
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Napiszcie Panowie, jakiej wody używacie.
Ja miałem podobne problemy przy wodzie z RO - jak mi wyjaśnił kolega Grooby , przyczyną było niskie natlenienie nastawu - woda z RO jest słabo natleniona. Nastawy mi się zatrzymywały przy 5-7 Blg.
Odkąd zacząłem lać kranówkę, wszystko zawsze jest przerobione.
Ja miałem podobne problemy przy wodzie z RO - jak mi wyjaśnił kolega Grooby , przyczyną było niskie natlenienie nastawu - woda z RO jest słabo natleniona. Nastawy mi się zatrzymywały przy 5-7 Blg.
Odkąd zacząłem lać kranówkę, wszystko zawsze jest przerobione.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Osobiście też miałem taki problem z Moskviakami. Nie warto robić żadnych restartów tylko do kotła i na rury. Na dundrze zrobić kolejny nastaw odliczając cukier, który się tam znajduje i po sprawie. Szkoda nerwów i czasu.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Woda z RO jest tez pozbawiona większości niezbędnych związków mineralnych, których drożdże potrzebują nie mniej, niż tlenu. Taką wodę trzeba suplementować odpowiednimi pożywkami.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
- Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :) - Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Nastaw cukrowy 30 L na Drożdżach Spiritferm Moskva Style, BLG 1 i tak zostało, po samodzielnym sklarowaniu poszło w rurki a z racji wielkości garnuszka po 2 ariach zostało mi jeszcze ok. 9 L. Pierwsze dwa akty miały miejsce w niedzielę, dunder który pozostał siedzi w 30 l plastikowym pojemniku fermentacyjnym zadekowanym w chłodnym garażu ok 15'C i czeka na 3 część.
Proszę powiedzcie ile taki dunder może czekać ? BLG ok 5.
Czy może nastawić już dziś policzyć tak by końcowe BLG było 23 - 24 po dolaniu 3 części dundru w sobotę ?
A może śmignąć wszystko i nastawić od nowa ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz.
Nastaw cukrowy 30 L na Drożdżach Spiritferm Moskva Style, BLG 1 i tak zostało, po samodzielnym sklarowaniu poszło w rurki a z racji wielkości garnuszka po 2 ariach zostało mi jeszcze ok. 9 L. Pierwsze dwa akty miały miejsce w niedzielę, dunder który pozostał siedzi w 30 l plastikowym pojemniku fermentacyjnym zadekowanym w chłodnym garażu ok 15'C i czeka na 3 część.
Proszę powiedzcie ile taki dunder może czekać ? BLG ok 5.
Czy może nastawić już dziś policzyć tak by końcowe BLG było 23 - 24 po dolaniu 3 części dundru w sobotę ?
A może śmignąć wszystko i nastawić od nowa ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz.
Alea iacta est
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Możesz już nastawić kolejny nastaw, do którego później dodasz ostatnią porcję dundru. Albo możesz poczekać, jak nie jest to dłuższy czas oczekiwania. Tydzień taki dunder wytrzyma, może dłużej - nie wiem dokładnie ile, bo dunder z cukrówki z resztkami cukru zużywam w ciągu 72h od wystygnięcia do temperatury otoczenia.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 20:59
- Krótko o sobie: Młody, ciekawy świata. W szkole nie zainteresowali mnie chemią i procesami zachodzącymi w przyrodzie więc się teraz interesuje tym sam. ;]
- Ulubiony Alkohol: Piwo/nalewka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kozienice
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Podaj ilość nastawu. I proporcje. To coś więcej wymodzimy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Nie wydaje mi się, prędzej drożdżaki albo coś nie tak z samym procesem.jordekap pisze:Drożdże MoskvaStyle mi też zatrzymały się na 5BLG. Piszę dla informacji dla potomnych, może to wina drożdży... Fakt, że użyta była woda z 5l butelek z biedronki, następne nastawy będą na kranówce dla porównania.
-
- Posty: 39
- Rejestracja: wtorek, 11 gru 2012, 22:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Sanok
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Puszczaj na rury, a na dundrze stawiaj kolejny, oczywiście z mniejszą ilością cukru bo odzyskasz ten nie przerobiony. Ja ostatnio wstawiam tylko na dundrze może nie akurat całą beczkę ale daję powiedzmy pół na pół (wtedy zawsze schodzi mi do -4 BLG, nawet z 26-27BLG, ale standardowo robię w okolicach 22-23BLG).jordekap pisze:Drożdże MoskvaStyle mi też zatrzymały się na 5BLG. Piszę dla informacji dla potomnych, może to wina drożdży... Fakt, że użyta była woda z 5l butelek z biedronki, następne nastawy będą na kranówce dla porównania.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Nie będę zakładał nowego tematu, ale mam też problem z nastawem, chyba z mojego błędu. Nastaw miał ok 3 BLG (mierzone "czymś" szklanym do BLG, ale nie ma tam - skali O.o ), wlałem tam turbo klar: saszetkę A i po ok 2 godz B. 3 dzien stoi i nic tylko piana się zrobiła. Dalej jest mętne, nawet osadu nie ma. Można to bezpiecznie destylować ?:) bo chyba już bez sensu wlewać znowu turbo klar? Dodam że teraz BLG ma 0 ;p
Ostatnio zmieniony środa, 11 cze 2014, 10:53 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Do tematu http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html jeszcze nie dotarłeś, a od tego wypada zacząć. Żeby nie fatygować Cię za mocno wstawię mały cytat:
pavvvel pisze: nie ma tam - skali O.o
Dziwna sprawa, ale w końcu 0 to cyfra, O to litera. To nie to samo.pavvvel pisze:) Dodam że teraz BLG ma 0 ;p
Do tematu http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html jeszcze nie dotarłeś, a od tego wypada zacząć. Żeby nie fatygować Cię za mocno wstawię mały cytat:
Próbowałeś klarować fermentujący nadal nastaw, to się jeszcze nikomu nie udało.Koniec fermentacji sprawdzamy cukromierzem. Jego wskazania powinny wskazywać wartość ujemną, około minus 3. Przy braku skali poniżej zera, oceniamy to orientacyjnie (na tzw. oko). Potem klarowanie
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Witam,mi też nastaw zatrzymał się na 5 ciu blg,stoi tak id dwoch dni,dzis przeniosłem w ciepłe miejsce bo w poprzednim spadła mi temp w nastawie do 15 stopni, pytanie moje które się nie raz pojawiło, próbować ogrzewać, grzałka, mata podgrzewajaca ,kołdry, koce czy pędzić to,czytałem że jedni dają grzałka akwariumowa i jest ok,drudzy daja w butelce pet bo goła zabija drożdże które się z nią stykają, proszę o poradę
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Czasami po prostu tak się zdarza. Miałem kiedys sytuację, że 2 identyczne nastawy - jeden przerobiło do -4BLG, a drugi pozostał na +7BLG
Przyczyna? Nieznana. Obydwa identyczne stały obok siebie. Jeśli spadło samo do 15 stopni, to grzybki pewnie już nieaktywne.
Nie napisałeś ile tego nastawu masz: jeśli 25l to cukru w tym jest jeszcze 1kg. W 50l to już 2kg itd...
Sugeruję 2 możliwości: jeśli mało nastawu - puścić na rurki. Z pozostałości - zrobić nastaw odejmując ilość cukru która w dundrze się znajduje.
Jeśli nastawu jest więcej - podzielić na pół, dodać wody, cukru i drożdży i fermentować od nowa. Chociaż też nie napisałeś jakie było BLG startowe, więc tez nie wiadomo ile alkoholu masz w tym nastawie - czy nawet po rozcieńczeniu grzybki podejmą pracę
Przyczyna? Nieznana. Obydwa identyczne stały obok siebie. Jeśli spadło samo do 15 stopni, to grzybki pewnie już nieaktywne.
Nie napisałeś ile tego nastawu masz: jeśli 25l to cukru w tym jest jeszcze 1kg. W 50l to już 2kg itd...
Sugeruję 2 możliwości: jeśli mało nastawu - puścić na rurki. Z pozostałości - zrobić nastaw odejmując ilość cukru która w dundrze się znajduje.
Jeśli nastawu jest więcej - podzielić na pół, dodać wody, cukru i drożdży i fermentować od nowa. Chociaż też nie napisałeś jakie było BLG startowe, więc tez nie wiadomo ile alkoholu masz w tym nastawie - czy nawet po rozcieńczeniu grzybki podejmą pracę
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Czyli BLG startowe 28,3
Przy BLG końcowym =5 masz z tych 50l - 5,4l etanolu, jeśli zjechałbyś do -4 to było by ponad 8l - jest o co powalczyć
Skoro robisz nastawy po25l, to znaczy że w wiadrach fermentacyjnych.
Będziesz potrzebował w takim razie przynajmniej jeszcze jedno wiadro, albo pentainera:
https://allegro.pl/petainer-30l-keg-fer ... 31343.html
- Zlewasz jeden nastaw znad osadu do pentainera (lub wiadra). Myjesz wiadro
- Z drugiego wiadra zlewasz znad osadu nastaw do pierwszego wiadra, myjesz drugie wiadro
- Rozdzielasz to po połowie do dwóch wiader, dodajesz rozpuszczony cukier po 6kg do każdego i uzupełniasz do 25l każde
- jak temperatura spadnie poniżej 25°C dodajesz do każdego drożdże i czekasz tydzień
po tygodniu - na rurki (oczywiście jeśli przefermentowało do -3BLG lub niżej), a z nastawem z pentainera robisz to samo...
W sumie powinieneś uzyskać około 14l etanolu
Przy BLG końcowym =5 masz z tych 50l - 5,4l etanolu, jeśli zjechałbyś do -4 to było by ponad 8l - jest o co powalczyć
Skoro robisz nastawy po25l, to znaczy że w wiadrach fermentacyjnych.
Będziesz potrzebował w takim razie przynajmniej jeszcze jedno wiadro, albo pentainera:
https://allegro.pl/petainer-30l-keg-fer ... 31343.html
- Zlewasz jeden nastaw znad osadu do pentainera (lub wiadra). Myjesz wiadro
- Z drugiego wiadra zlewasz znad osadu nastaw do pierwszego wiadra, myjesz drugie wiadro
- Rozdzielasz to po połowie do dwóch wiader, dodajesz rozpuszczony cukier po 6kg do każdego i uzupełniasz do 25l każde
- jak temperatura spadnie poniżej 25°C dodajesz do każdego drożdże i czekasz tydzień
po tygodniu - na rurki (oczywiście jeśli przefermentowało do -3BLG lub niżej), a z nastawem z pentainera robisz to samo...
W sumie powinieneś uzyskać około 14l etanolu
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 paź 2018, 15:47 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Witam nastaw 24 blg objętość 110 l 29 kg cukru stanął na 0 blg nastawiony 10 dni temu drożdże dwie paczki Moskva style najwyższa temp. Pierwszego dnia 28 stopni teraz 19 . Myślicie że zejdzie poniżej zera jeszcze ? Na wierzchu trochę piany ale nie słychać żeby jeszcze pracowało. Według obliczeń zostało w tym ok 4 kg cukru ?
Pozdrawiam
Ps To mój pierwszy raz .
Pozdrawiam
Ps To mój pierwszy raz .
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Przy takiej objętości nastawu daję 32 kg cukru i nie mam żadnych problemów
Zmień drożdże a nie będziesz miał problemów z zejściem do -4.Pol87 pisze:Witam nastaw 24 blg objętość 110 l 29 kg cukru stanął na 0 blg nastawiony 10 dni temu drożdże dwie paczki Moskva style.
Przy takiej objętości nastawu daję 32 kg cukru i nie mam żadnych problemów
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG
Ech, naczytałem się o tych zrobiłem zapas . Zobaczymy, następny to postaram się puścić w weekend. Jakie drożdże polecasz ?
Ostatnio zmieniony środa, 11 wrz 2019, 20:30 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.