Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qba
550
Posty: 591
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: Qba » środa, 28 sty 2009, 12:34

Metoda wyrobu zakwasu jest prosta tak jak metoda "1410". Wiecie o czym mówię? :D

Znalazłem w necie kilka przepisów i zaraz je tu zapodam gdyż samemu nie chce mi się przepisywać tego tekstu na nowo:)

Przepis pobrany z chleb.info.pl

Autor zaleca po wyhodowaniu dodanie drożdży do ciasta chlebowego w ilości ok. 20g na bochenek (do pierwszego chleba zrobionego tą metoda dałam tylko ½ łyżeczki drożdży instant, do następnego już tylko ¼ łyżeczki, ale myślę, że się uda również bez drożdży).

Zakwas żytni


I etap – dzień pierwszy, wieczór, godz. 2000

Mąka żytnia typ 2000 - 50g
Woda - 50g

Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

II etap – dzień drugi wieczór, godz. 2000
Do etapu I dodać następujące składniki:

Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Cukier - 20g

Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

Po dodaniu cukru, już po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyrósł 3-krotnie, pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opadł.

III etap – dzień trzeci, wieczór, godz. 2000

Do etapu II dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g

Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 12 godzin.

Zakwas (450g) powinien być gotowy rano dnia czwartego o godz. 800. 50g zostawiłam sobie do dalszej hodowli, a z 400g zrobiłam chleb mieszany pszenno-żytni (50%:50%) wg receptury podanej w artykule. Receptura i gotowy chleb do obejrzenia tutaj


źródło: http://www.chleb.info.pl/index.php?id=106
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1300
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: ramzol » niedziela, 19 sty 2014, 19:10

Panowie ogarnąłem sobie w/w. zakwas, niestety nie dam rady dzisiaj zabrać się za chlebek i musiałbym go 3 dni przechować.
Pytanie;
Dokarmić i do lodówki czy postępować tak jak do tej pory? pilne!!!
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5526
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: radius » niedziela, 19 sty 2014, 22:30

Dokarm i do lodówki. Możesz tak przechować do ok. tygodnia. Do dłuższego przechowywania polecam suszenie zakwasu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


daath1
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2010, 20:35
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: daath1 » niedziela, 19 sty 2014, 22:51

Robiłem pierwszy zakwas z mąki żytniej, nieco inaczej.Mąki tyle samo co wody, np. 1kg mąki + 1l wody i po 3 dniach dokarmiłem 1kg mąki + 1l wody.Na 5 dzień można robić zaczyn śmiało, będzie dobrze, oczywiście im zakwas trzymam dłużej, tym lepiej i szybciej rośnie ciasto na chleb.Na początku było to długo, bo około 4-5h, teraz około 2h wystarczy.Oczywiście, jak jest temperatura powyżej 20*C, im cieplej tym szybciej urośnie.
nie jestem alkoholikiem, ale mocno lubię kosztować, to co piję

Awatar użytkownika

jajek12
300
Posty: 342
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: jajek12 » poniedziałek, 20 sty 2014, 16:33

Witam. Ja poszedłem na łatwiznę i...... dostałem zakwas od znajomego :) . Najdłużej "bezrobotny" był dwa tygodnie. Przetrzymywany w lodówce nie miał problemu ze startem (po tych 2 tygodniach). Właśnie wczoraj upiekłem 2 chlebki. Własny chleb, własna psota jeszcze tylko własne wędliny, ale mieszkanie w bloku, żadnej działki... no nic, w planach tak zwany szynkowar.
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

Awatar użytkownika

jajek12
300
Posty: 342
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: jajek12 » poniedziałek, 27 sty 2014, 21:08

Witam. Oto mój wypiek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates


kugiel
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2015, 10:58
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: kugiel » niedziela, 20 wrz 2015, 11:17

Radius, jak to suszyć zakwas? Mógłbyś mi trochę przybliżyć temat?

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4346
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: lesgo58 » niedziela, 20 wrz 2015, 12:19

"...Czy możemy zakwas przechowywać inaczej niż w lodówce?
Tak, jedną ze skutecznych metod jest wysuszenie zakwasu. na papierze do pieczenia należy
rozsmarować jeszcze aktywny zakwas, cienką warstwę. Taki zakwas zostawiamy do całkowitego
wyschnięcia w temperaturze 25–30ºC. Gdy zakwas wyschnie możemy go przechowywać w
szczelnie zamkniętym pojemniku przez nieograniczoną ilość czasu. Taki zakwas łatwo jest też
transportować. By go reaktywować, wystarczy dodać małą ilość wody i rozmieszać go na papkę..."
http://foodmag.pl/blog/zakwas-do-chleba ... nie-zabic/

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5526
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: radius » niedziela, 20 wrz 2015, 17:42

No i lesgo58, odpowiedział ci za mnie :) :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4346
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: lesgo58 » niedziela, 20 wrz 2015, 17:46

Szklanka whisky się należy... :evil:

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5526
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: radius » niedziela, 20 wrz 2015, 17:56

Masz u mnie jak w banku :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


kugiel
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2015, 10:58
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: kugiel » wtorek, 29 wrz 2015, 11:08

Dzięki za pomoc, wypróbuję ten patent :)


psotnikpiotr
100
Posty: 149
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: psotnikpiotr » środa, 21 sie 2019, 22:53

Witam. Ogrzeję trochę temat.
Przepis na zakwas godny polecenia. Super sprawa. ;)
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:


Harcownik
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 4 wrz 2019, 08:35
Krótko o sobie: totalny noob - dopiero sie odnajduje na forum
Ulubiony Alkohol: Ziomka pol na pol z zaprawka kawowa
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: Harcownik » środa, 4 wrz 2019, 13:02

Dobry,

Ma ktoś jakieś doświadczenie w kiśnięciu zakwasu? Mieliłem żyto, po 3-4 dnia skisł i tak dwa razy, potem próbowałem z mąka - taki sam efekt, faktycznie lato było ciepłe, ale to chyba nie wina temperatury? Kamionkę w której robiłem, zawsze wyparzyłem.

Pozdr
H.
Ostatnio zmieniony środa, 4 wrz 2019, 14:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
"Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa" - Julian Tuwim


kwik44
750
Posty: 759
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: kwik44 » czwartek, 5 wrz 2019, 16:30

Co znaczy skisł? Ma być kwaśny. Ale ma pachnieć kwaśnym chlebkiem a nie rzygowinami. Chyba że masz na myśli, że złapał pleśń. W otwartym naczyniu zawsze złapie.

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5526
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: radius » czwartek, 5 wrz 2019, 18:36

Zakwas może też "pachnieć" octem lub acetonem i jest to normalne zjawisko.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Harcownik
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 4 wrz 2019, 08:35
Krótko o sobie: totalny noob - dopiero sie odnajduje na forum
Ulubiony Alkohol: Ziomka pol na pol z zaprawka kawowa
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: Harcownik » piątek, 6 wrz 2019, 07:47

kwik44 pisze:Chyba że masz na myśli, że złapał pleśń. W otwartym naczyniu zawsze złapie.


Źle się wyraziłem - tak mam na myśli pleśń, a po kilku dnia jest tragedia z zapachem (naczynie kamionkowe i tekturka na wierzchu)0000. Robię chleby na zakwasie od 4-5 lat, ale odkąd przeprowadziłem do własnego domu, inaczej mi się zaczął zakwas zachowywać - już zacząłem myśleć o egzorcyście.

Czyli zdjąć pleśń, która robi mi się koło 4tego dnia i do lodówki? Czy to już za późno? Kiedyś stawiałem koło kaloryfera kamionkę i było wszystko okey, brałem zakwas na chleb, dodawałem mąki i tak co kilka dni miałem chleb... Teraz nie mam kaloryferów tylko podłogówkę, może na słońcu nie powinien stać?

pozdrawiam
H.
"Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa" - Julian Tuwim

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5526
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: radius » piątek, 6 wrz 2019, 08:37

Jeśli na zakwasie pojawiła się pleśń, to nadaje się tylko do kibelka :( Zrób nowy zakwas i zrób go w szklanym naczyniu lub metalowej misce. W porach kamionki może zalegać uśpione "życie" :odlot:
Nie trzymaj na słońcu. Nawet w temperaturze pokojowej zakwas zacznie pracować, tylko będzie się rozpędzał trochę wolniej.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Robert09
30
Posty: 45
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: Robert09 » wtorek, 1 paź 2019, 13:30

Ja zakwas trzymam w lodówce od kilku lat i nigdy nie było problemów z nim


zaradek
50
Posty: 85
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Postautor: zaradek » środa, 2 paź 2019, 06:46

Myślicie, że ten sam zakwas nadaje się na żurek?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


Wróć do „Chleb Domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości