Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
Qba
700
Posty: 706
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Kontakt:

Post autor: Qba »

Metoda wyrobu zakwasu jest prosta tak jak metoda "1410". Wiecie o czym mówię? :D

Znalazłem w necie kilka przepisów i zaraz je tu zapodam gdyż samemu nie chce mi się przepisywać tego tekstu na nowo:)

Przepis pobrany z chleb.info.pl
Autor zaleca po wyhodowaniu dodanie drożdży do ciasta chlebowego w ilości ok. 20g na bochenek (do pierwszego chleba zrobionego tą metoda dałam tylko ½ łyżeczki drożdży instant, do następnego już tylko ¼ łyżeczki, ale myślę, że się uda również bez drożdży).

Zakwas żytni


I etap – dzień pierwszy, wieczór, godz. 2000

Mąka żytnia typ 2000 - 50g
Woda - 50g

Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

II etap – dzień drugi wieczór, godz. 2000
Do etapu I dodać następujące składniki:

Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Cukier - 20g

Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

Po dodaniu cukru, już po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyrósł 3-krotnie, pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opadł.

III etap – dzień trzeci, wieczór, godz. 2000

Do etapu II dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g

Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 12 godzin.

Zakwas (450g) powinien być gotowy rano dnia czwartego o godz. 800. 50g zostawiłam sobie do dalszej hodowli, a z 400g zrobiłam chleb mieszany pszenno-żytni (50%:50%) wg receptury podanej w artykule. Receptura i gotowy chleb do obejrzenia tutaj
źródło: http://www.chleb.info.pl/index.php?id=106
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie
promocja
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: ramzol »

Panowie ogarnąłem sobie w/w. zakwas, niestety nie dam rady dzisiaj zabrać się za chlebek i musiałbym go 3 dni przechować.
Pytanie;
Dokarmić i do lodówki czy postępować tak jak do tej pory? pilne!!!
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: radius »

Dokarm i do lodówki. Możesz tak przechować do ok. tygodnia. Do dłuższego przechowywania polecam suszenie zakwasu.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

daath1
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2010, 20:35
Podziękował: 5 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: daath1 »

Robiłem pierwszy zakwas z mąki żytniej, nieco inaczej.Mąki tyle samo co wody, np. 1kg mąki + 1l wody i po 3 dniach dokarmiłem 1kg mąki + 1l wody.Na 5 dzień można robić zaczyn śmiało, będzie dobrze, oczywiście im zakwas trzymam dłużej, tym lepiej i szybciej rośnie ciasto na chleb.Na początku było to długo, bo około 4-5h, teraz około 2h wystarczy.Oczywiście, jak jest temperatura powyżej 20*C, im cieplej tym szybciej urośnie.
nie jestem alkoholikiem, ale mocno lubię kosztować, to co piję
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: jajek12 »

Witam. Ja poszedłem na łatwiznę i...... dostałem zakwas od znajomego :) . Najdłużej "bezrobotny" był dwa tygodnie. Przetrzymywany w lodówce nie miał problemu ze startem (po tych 2 tygodniach). Właśnie wczoraj upiekłem 2 chlebki. Własny chleb, własna psota jeszcze tylko własne wędliny, ale mieszkanie w bloku, żadnej działki... no nic, w planach tak zwany szynkowar.
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: jajek12 »

Witam. Oto mój wypiek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

kugiel
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2015, 11:58
Podziękował: 1 raz
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: kugiel »

Radius, jak to suszyć zakwas? Mógłbyś mi trochę przybliżyć temat?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: lesgo58 »

"...Czy możemy zakwas przechowywać inaczej niż w lodówce?
Tak, jedną ze skutecznych metod jest wysuszenie zakwasu. na papierze do pieczenia należy
rozsmarować jeszcze aktywny zakwas, cienką warstwę. Taki zakwas zostawiamy do całkowitego
wyschnięcia w temperaturze 25–30ºC. Gdy zakwas wyschnie możemy go przechowywać w
szczelnie zamkniętym pojemniku przez nieograniczoną ilość czasu. Taki zakwas łatwo jest też
transportować. By go reaktywować, wystarczy dodać małą ilość wody i rozmieszać go na papkę..."
http://foodmag.pl/blog/zakwas-do-chleba ... nie-zabic/
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: radius »

No i lesgo58, odpowiedział ci za mnie :) :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: lesgo58 »

Szklanka whisky się należy... :evil:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: radius »

Masz u mnie jak w banku :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

kugiel
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 20 wrz 2015, 11:58
Podziękował: 1 raz
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: kugiel »

Dzięki za pomoc, wypróbuję ten patent :)
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: psotnikpiotr »

Witam. Ogrzeję trochę temat.
Przepis na zakwas godny polecenia. Super sprawa. ;)
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

Harcownik
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 4 wrz 2019, 09:35
Krótko o sobie: totalny noob - dopiero sie odnajduje na forum
Ulubiony Alkohol: Ziomka pol na pol z zaprawka kawowa
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: Harcownik »

Dobry,

Ma ktoś jakieś doświadczenie w kiśnięciu zakwasu? Mieliłem żyto, po 3-4 dnia skisł i tak dwa razy, potem próbowałem z mąka - taki sam efekt, faktycznie lato było ciepłe, ale to chyba nie wina temperatury? Kamionkę w której robiłem, zawsze wyparzyłem.

Pozdr
H.
Ostatnio zmieniony środa, 4 wrz 2019, 15:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
"Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa" - Julian Tuwim

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: kwik44 »

Co znaczy skisł? Ma być kwaśny. Ale ma pachnieć kwaśnym chlebkiem a nie rzygowinami. Chyba że masz na myśli, że złapał pleśń. W otwartym naczyniu zawsze złapie.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: radius »

Zakwas może też "pachnieć" octem lub acetonem i jest to normalne zjawisko.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Harcownik
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 4 wrz 2019, 09:35
Krótko o sobie: totalny noob - dopiero sie odnajduje na forum
Ulubiony Alkohol: Ziomka pol na pol z zaprawka kawowa
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: Harcownik »

kwik44 pisze:Chyba że masz na myśli, że złapał pleśń. W otwartym naczyniu zawsze złapie.
Źle się wyraziłem - tak mam na myśli pleśń, a po kilku dnia jest tragedia z zapachem (naczynie kamionkowe i tekturka na wierzchu)0000. Robię chleby na zakwasie od 4-5 lat, ale odkąd przeprowadziłem do własnego domu, inaczej mi się zaczął zakwas zachowywać - już zacząłem myśleć o egzorcyście.

Czyli zdjąć pleśń, która robi mi się koło 4tego dnia i do lodówki? Czy to już za późno? Kiedyś stawiałem koło kaloryfera kamionkę i było wszystko okey, brałem zakwas na chleb, dodawałem mąki i tak co kilka dni miałem chleb... Teraz nie mam kaloryferów tylko podłogówkę, może na słońcu nie powinien stać?

pozdrawiam
H.
"Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa" - Julian Tuwim
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: radius »

Jeśli na zakwasie pojawiła się pleśń, to nadaje się tylko do kibelka :( Zrób nowy zakwas i zrób go w szklanym naczyniu lub metalowej misce. W porach kamionki może zalegać uśpione "życie" :odlot:
Nie trzymaj na słońcu. Nawet w temperaturze pokojowej zakwas zacznie pracować, tylko będzie się rozpędzał trochę wolniej.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Robert09
100
Posty: 145
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: Robert09 »

Ja zakwas trzymam w lodówce od kilku lat i nigdy nie było problemów z nim

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: zaradek »

Myślicie, że ten sam zakwas nadaje się na żurek?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: henik »

Tak nadaje się jak najbardziej, jedna mała łyżeczka wystarczy.

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: adamus1 »

Robiłem zakwas dwa razy. Niestety pierwsze chleby średnio wyrastały. Strasznie mnie to blokowało przed następną próbą. Po tych dwóch razach zakwas zdychał w zapomnieniu aż wywaliłem go do kosza. Dałem sobie jednak 3 szansę. Zakupiłem na olx zakwas 3 letni. Teraz albo nigdy - tak sobie powiedziałem. I co ? Chlebek wyrósł idealnie a o smaku już nie mówię ! Coś pysznego....

Dlatego polecam każdemu zakup lub pożyczenie zakwasu od kogoś innego. Jeden fachowiec od pieczenia domowego chleba powiedział mi kiedyś że zabawa zaczyna się od min półrocznego zakwasu. Nowy zakwas to loteria. Coś w tym jest.

Dziś jest data szczególna. Czuję się wspaniale..
- Robię dobry alkohol, wódki, nalewki
- robię genialne wędliny
- uwarzyłem genialne piwo
- i na koniec upiekłem wspaniały chlebek

Do wspaniałej piątki pozostało mi chyba serowarstwo ale to już jakoś specjalnie mnie nie kręci choć próby już udane miałem w tej dziedzinie

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: Wojtek5 »

W lutym kupiłem zakwas żytni na allegro. 100g za ok 10 zł. Ponoć 9 letni, ale startuje jak głupi za każdym razem gdy wyjmę z lodówki i go dokarmię. Wypiekłem na nim dwa razy chleb - za pierwszym razem wyszedł zakalec, ale to moja wina bo poszedłem na skróty.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: kwik44 »

Mój zakwas ma obecnie chyba 1,5 miesiąca. Już któryś z kolei bo poprzednie po jakimś czasie zdychały z głodu. Z tego co wypraktykowałem, trzeba zakwas chociaż raz na tydzień, góra 2 dokarmić. Więc nawet jak nie piekę to te 2 łyżki mąki i trochę wody dodaję. Chleb rośnie jak durny, chyba, że coś skopię po drodze...
Awatar użytkownika

linux
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:46
Podziękował: 20 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: linux »

Mój zakwas ma już z 1 rok,
Był czas, że nie dokarmiałem miesiąc i nic mu nie jest.
Przy wytwarzaniu nie polecam dodawać cukru.
Zawsze dokarmiać tą samą mąką ( i nie odbierać zakwasu z gotowego ciasta).
Wzrost chleba jest zależny od wielu czynników - jakość wody, mąki, czasu wyrastania i sposobu wyrabiania.

Robert09
100
Posty: 145
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Przepis na Zakwas - Zakwas żytni 60-godzinny

Post autor: Robert09 »

Chleb żytnio-pszenny piekę od kilku lat. Dostałem zakwas o konsystencji gęstej śmietany , nie robię nowego, nie dokarmiam, trzymam w lodówce. . Piekę chleb 2 razy w tygodniu . Kiedyś nie piekłem chleba przez ponad miesiąc i zakwasowi nic się nie stało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chleb Domowy”