Nastaw na starym winie słabo pracuje
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: czwartek, 26 paź 2017, 17:07
- Krótko o sobie: Mów mi Roman :)
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 2 razy
Witam,
Drodzy koledzy i koleżanki, potrzebuję pomocy.
Stare wino, około 3 lat, bardzo, bardzo słodkie, o lekko alkoholowym zapachu, zalane do wiadra. Zajęło to 20 litrów i wynosiło 10 Blg. Postanowiłem dopełnić to do 25 l i do 20 Blg. 2.5 litra wody, w to 3.5 kg cukru. Dokładnie wymieszane, podgrzane do 45 stopni.
Zalałem wino syropem cukrowym i zmierzyłem.
-20 Blg
-24 stopnie Celsjusza
W to poszła jedna paczka Double Snake 48 Turbo.
Co prawda pół roku po terminie ważności, więc postanowiłem je jak najszybciej wykorzystać.
Czy to może być przyczyną problemów?
Nastaw wystartował, zrobiła się piana, chodził 4 godziny, jedno bulgnięcie w rurce co mniej więcej minutę. Później musiałem iść do pracy. Wracam wieczorem, nastaw prawie śpi. Piana się utrzymuje, nic nie syczy, bulga bardzo rzadko, co 5 minut. Temperatura nastawu była w okolicach 23 stopni.
Co począć z takim potworkiem?
Dać pożywki?
Rozcieńczyć (za dużo alko?) i zadać ponownie jakieś drożdże?
Drodzy koledzy i koleżanki, potrzebuję pomocy.
Stare wino, około 3 lat, bardzo, bardzo słodkie, o lekko alkoholowym zapachu, zalane do wiadra. Zajęło to 20 litrów i wynosiło 10 Blg. Postanowiłem dopełnić to do 25 l i do 20 Blg. 2.5 litra wody, w to 3.5 kg cukru. Dokładnie wymieszane, podgrzane do 45 stopni.
Zalałem wino syropem cukrowym i zmierzyłem.
-20 Blg
-24 stopnie Celsjusza
W to poszła jedna paczka Double Snake 48 Turbo.
Co prawda pół roku po terminie ważności, więc postanowiłem je jak najszybciej wykorzystać.
Czy to może być przyczyną problemów?
Nastaw wystartował, zrobiła się piana, chodził 4 godziny, jedno bulgnięcie w rurce co mniej więcej minutę. Później musiałem iść do pracy. Wracam wieczorem, nastaw prawie śpi. Piana się utrzymuje, nic nie syczy, bulga bardzo rzadko, co 5 minut. Temperatura nastawu była w okolicach 23 stopni.
Co począć z takim potworkiem?
Dać pożywki?
Rozcieńczyć (za dużo alko?) i zadać ponownie jakieś drożdże?
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw na starym winie słabo pracuje
Odlej szklankę do butelki i dodaj świeżych najtańszych aktywnych bayanusów. Zobaczysz czy to wina przeterminowanych drożdży. Ja kiedyś trzymałem drożdże w szafce kuchennej i nie chciały podjąć pracy rok przed upływem terminu ważności. Teraz trzymam tylko w lodówce i smigają równo nawet rok po terminie.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 3806
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw na starym winie słabo pracuje
Jeżeli wino ma więcej niż kilka procent alkoholu to nie ruszy.... Co innego jest zaszczepić drożdże do bezalkoholowego nastawu i uzyskać nawet 20%, a co innego wystartować z poziomu kilku procent alkoholu. Kiedyś pisał chyba inblue, że 0,7% alko w nastawie już bardzo utrudnia start drożdżom. Drożdże do restartów też mają ograniczoną "moc" startowania w alkoholu. Trzeba by było przeprowadzić bardzo powolne hartowanie drożdży w coraz mocniejszym alkoholowo nastawie, ale i to nie daje gwarancji dobrego startu.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1847
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw na starym winie słabo pracuje
Zrobić nowy nastaw 30 l na cukrze i gdy ten nastaw osiągnie poziom 10 Blg powoli dolewać tego wina podgrzanego do temperatury nastawu. Drożdże nie dostaną szoku alkoholowego i temperaturowego i przerobią do - 4.
Moim zdaniem powinieneś zrobić to tak.DaBoy pisze:Witam,
Drodzy koledzy i koleżanki, potrzebuję pomocy.
Stare wino, około 3 lat, bardzo, bardzo słodkie, o lekko alkoholowym zapachu, zalane do wiadra. Zajęło to 20 litrów i wynosiło 10 Blg.
Zrobić nowy nastaw 30 l na cukrze i gdy ten nastaw osiągnie poziom 10 Blg powoli dolewać tego wina podgrzanego do temperatury nastawu. Drożdże nie dostaną szoku alkoholowego i temperaturowego i przerobią do - 4.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: czwartek, 26 paź 2017, 17:07
- Krótko o sobie: Mów mi Roman :)
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Dolnośląskie
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw na starym winie słabo pracuje
Dziękuję za podpowiedzi. Zastanawiam się coraz bardziej, czy mój śp. Ojciec nie postanowił wzmocnić sobie winka już w balonie i nie dolał tam jakiegoś alko. Kolega Góral wspomniał, że przez słodkości wina, mogę nie czuć jego mocy. Może po prostu drożdże padają z przepicia. Trudno... Zastanowię się jeszcze, co z tym zrobić i dam znać w temacie. Za wszystkie porady serdecznie dziękuję!
-
- Posty: 299
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Nastaw na starym winie słabo pracuje
Jeśli mogę Ci jeszcze doradzić to najprostszy sposób na sprawdzenie to kup zwykle drożdże babuni, odlej niewielką ilość dodaj drożdże i zobaczysz czy ruszy. Jeśli nie to odlej znów,dodaj wody pół na pół i drożdże babuni jeśli ruszy to znaczy że za mocne lub za dużo cukru.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 30
- Rejestracja: czwartek, 4 paź 2018, 01:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw na starym winie słabo pracuje
hej,
chyba najlepiej będzie (o ile masz taka możliwość) przepuścić niewielką ilość wina przez prosty destylator. Godzinka zabawy i będziesz miał pewność, czy to faktycznie jest ledwo kilku czy może już kilkunastoprocentowe wino, (jak zauważyłeś, słodycz maskuje alkohol).
Jeżeli opcja pierwsza - to po dotychczasowych problemach z restartem, podgrzałbym to aż do pozbycia się alkoholu, zmierzył zawartość cukru, spróbował organoleptycznie i jak dobrze rokuje to nastawił - tym razem ze startem nie powinno być problemu. Jeżeli opcja druga - to wiadomo co z tym zrobić
chyba najlepiej będzie (o ile masz taka możliwość) przepuścić niewielką ilość wina przez prosty destylator. Godzinka zabawy i będziesz miał pewność, czy to faktycznie jest ledwo kilku czy może już kilkunastoprocentowe wino, (jak zauważyłeś, słodycz maskuje alkohol).
Jeżeli opcja pierwsza - to po dotychczasowych problemach z restartem, podgrzałbym to aż do pozbycia się alkoholu, zmierzył zawartość cukru, spróbował organoleptycznie i jak dobrze rokuje to nastawił - tym razem ze startem nie powinno być problemu. Jeżeli opcja druga - to wiadomo co z tym zrobić