Szanowni Forumowicze!
Robię różne zalewy na ziołach - smakują ciekawie, cały czas próbuję nowych.
Każdy z nich ma jednak kolor różny, często słomkowy, ciemno słomkowy itd.
Do brzegu Pytanie:
Jak można i czy można je odliltrować aby uzyskać w miarę bezbarwną ciecz, zminimalizować kolor ale bez utraty smaku i zapachu?
Myślałem o filtrowaniu przez węgiel ale to chyba pozbawi zalew smaku, zapachu nie tylko koloru...
Docelowo chcę też uzyskać wybrane kolory tych nalewów np zielony z mięty. Ale z mieszanek nie udaje się...
Nie mam możliwości destylacji - pewnie to by pomogło.
Czy są Wam znane sposoby na oczyszczanie koloru?
Dzięki za pomoc!
Filtracja zalewów ziołowych
-
- Posty: 29
- Rejestracja: poniedziałek, 21 gru 2015, 23:29
- Ulubiony Alkohol: Piwo musi być! :)
- Lokalizacja: Czeladź
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Filtracja zalewów ziołowych
Przez węgiel nie polecam. Próbowałem tak zrobić z nalewką typu Jagermeister, która wyszła kiepska, i z koloru ciemno brązowego zrobiła się jasno brązowa tracąc przy tym połowę smaku i aromatu więc już w ogóle była niepijalna
Destylacja byłaby najlepsza, jak np. przy produkcji Alaszu, Ginu czy Absyntu. Ten ostatni koloryzuje się na zielono m.in. za pomocą hyzopu, melisy, mięty, przetacznika
Destylacja byłaby najlepsza, jak np. przy produkcji Alaszu, Ginu czy Absyntu. Ten ostatni koloryzuje się na zielono m.in. za pomocą hyzopu, melisy, mięty, przetacznika