Destylacja utlenionego wina


Autor tematu
Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy

Post autor: Zbynek80 »

Witam
Mam utlenione wino rodzynkowe z dodatkiem moreli. Nie domknąłem klapy fermentora i pokryło się białym nalotem, zrobiło się mętne, brunatne i jak to się mówi zalatuje bandażem, apteką.
Myślałem aby je puścić przez alembik ale czy przy takim niezbyt dobrym smaku ten alkohol też nie będzie jakiś lipny i lepiej może to puścić na kolumnie ?
Ktoś destylował takie wino ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Destylacja utlenionego wina

Post autor: .Gacek »

Witaj.
Ja co jakiś czas destyluję najtańsze wina które są długo po terminie i również mają biały kożuch na powierzchni. Jedyna różnica to taka że zalatują takim syntetycznym aromatem wiśni, nie bandażem. Jadę na PS-ie z minimalnym refluksem zasypanym sprezynkami. Urobek całkiem sympatyczny nawet po jednej gonitwie☺
Pozdrawiam Gacek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja wina i piwa”