Czy należy ruszać, mieszać nastaw pojemnikiem
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Czy należy ruszać, mieszać nastaw pojemnikiem
Tak, różne zdania są stąd pytanie. Niektórzy twierdza że trzeba mieszać samym pojemnikiem oczywiście że nie łychą aby pleśń na czopie się nie pojawiła. Więc?
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 wrz 2019, 09:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Czy należy ruszać, mieszać nastaw pojemnikiem
Robisz cukrówkę czy owocówkę?
Jeśli Cukrówka to poza napowietrzaniem przed dodaniem drożdży nic nie powinno się robić, a w zasadzie nie trzeba nic robić- jak chcesz to możesz mieszać, ale tylko po to żeby spożytkować bez sensu własną energię i siły.
Jeśli jest to nastaw owocowy np. Śliwkowy zaleca się zatapianie czapy owocowej podczas fermentacji.
Jeśli Cukrówka to poza napowietrzaniem przed dodaniem drożdży nic nie powinno się robić, a w zasadzie nie trzeba nic robić- jak chcesz to możesz mieszać, ale tylko po to żeby spożytkować bez sensu własną energię i siły.
Jeśli jest to nastaw owocowy np. Śliwkowy zaleca się zatapianie czapy owocowej podczas fermentacji.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czy należy ruszać, mieszać nastaw pojemnikiem
Tak jak napisał Pablito. Jeszcze dodam, że zatapiam tylko pierwsze 3 - 4 dni potem odpuszczam. Dobrze jest oddzielić owoce od nastawu po około tygodniu i pozostawić na spokojna cichą fermentację. Następnie po około 3-4 tygodniach zlać pierwszy raz znad osadu.
Pozdrawiam
Darek
Darek