Czy należy ruszać, mieszać nastaw pojemnikiem

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 19:50

Post autor: Fantomek »

Bez jego otwierania, jak ladnie sobie pracuje bulgocząc. Nastawione w piątek
promocja
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Czy należy ruszać, mieszać nastaw pojemnikiem

Post autor: Góral bagienny »

Ty tak na poważnie? :D :D :D :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 19:50
Re: Czy należy ruszać, mieszać nastaw pojemnikiem

Post autor: Fantomek »

Tak, różne zdania są stąd pytanie. Niektórzy twierdza że trzeba mieszać samym pojemnikiem oczywiście że nie łychą aby pleśń na czopie się nie pojawiła. Więc?
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 wrz 2019, 09:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Czy należy ruszać, mieszać nastaw pojemnikiem

Post autor: chprzemo »

Robisz cukrówkę czy owocówkę?

Jeśli Cukrówka to poza napowietrzaniem przed dodaniem drożdży nic nie powinno się robić, a w zasadzie nie trzeba nic robić- jak chcesz to możesz mieszać, ale tylko po to żeby spożytkować bez sensu własną energię i siły.

Jeśli jest to nastaw owocowy np. Śliwkowy zaleca się zatapianie czapy owocowej podczas fermentacji.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Autor tematu
Fantomek
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 19:50
Re: Czy należy ruszać, mieszać nastaw pojemnikiem

Post autor: Fantomek »

Jest to wino z ciemnych winogron. Więc?
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Czy należy ruszać, mieszać nastaw pojemnikiem

Post autor: Pablito »

Ja stosuję tę metodę:
Jest czapa -> zatapiam
Nie ma czapy -> nie ruszam nastawu
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Czy należy ruszać, mieszać nastaw pojemnikiem

Post autor: Doody »

Tak jak napisał Pablito. Jeszcze dodam, że zatapiam tylko pierwsze 3 - 4 dni potem odpuszczam. Dobrze jest oddzielić owoce od nastawu po około tygodniu i pozostawić na spokojna cichą fermentację. Następnie po około 3-4 tygodniach zlać pierwszy raz znad osadu.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”