serwatka

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
le.leszek
20
Posty: 22
Rejestracja: piątek, 19 lut 2010, 11:10

Post autor: le.leszek »

witam
czy może próbował ktoś zrobić coś z serwatki ?
w serwatce jest około 15 blg
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: serwatka

Post autor: Zygmunt »

W serwatce jest laktoza, a jej nie ruszą drożdże. Przyjmuje się, że jej zawartość w serwatce to ok. 3-6%.
Jak zmierzyłeś BLG serwatki? Zwykłym areometrem zanurzeniowym jest to niemożliwe :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

alehandro
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 23 lip 2010, 19:44
Re: serwatka

Post autor: alehandro »

Pewnie wrzucił po prostu cukromierz do serwatki ;). Serwatka też ma jakąś gęstość, ale to pewnie w większości białka i tłuszcze ma. A żeby laktozę przefermentować, to pewnie znalazł by się jakiś enzym aby ją najpierw rozłożyć. Tylko czy warto? Te 6% to mniej niż 1 blg.

[edit]

A raczej 6 blg ;). Gdyby mieć hurtowe ilości serwatki i enzym to można by coś spróbować. Ale niekoniecznie da się potem pić, jak ten spirytus z melasy buraczanej chociażby.
Ostatnio zmieniony sobota, 31 lip 2010, 20:12 przez alehandro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: serwatka

Post autor: Zygmunt »

Ten enzym to laktaza. Można to kupić w aptekach w postaci kapsułek, rozkłada laktozę na glukozę i galaktozę. Ale jak w każdej reakcji enzymatycznej- trzeba zapewnić odpowiednie środowisko- a to kolejne koszty.
W skrócie- da się, ale się cholernie nie opłaca.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: serwatka

Post autor: jajek12 »

Witam. Kiedyś się tym interesowałem. Tu masz szczegóły- http://alkohole-domowe.com/forum/post7695.html#p7695. Po przeczytaniu odpuściłem sobie.
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”