Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Yogi1983
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 27 sie 2019, 09:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobry bimberek :)
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Południowe Mazowsze
Załączniki
Destylacja owocówki

Postautor: Yogi1983 » czwartek, 29 sie 2019, 12:46

Czy po kilkukrotnym przepędzeniu owocówki do mocy spirytusu czuć będzie smak owoców?
Alkohol nie jest odpowiedzią, no chyba że pytasz co robię wieczorem... :piwo:


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

scalak
100
Posty: 145
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Destylacja owocówki

Postautor: scalak » czwartek, 29 sie 2019, 13:15

Nie
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2197
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Destylacja owocówki

Postautor: Doody » czwartek, 29 sie 2019, 14:41

To złożone pytanie.
Jeżeli przeprowadzisz kilkukrotną rektyfikację na kolumnie zasypowej, to praktycznie zanika charakter owocowy spirytusu.
Jeżeli destylacje na spirytus przeprowadzisz na sprzęcie prostym (np. zimnych palcach) lub na kolumnie półkowej, to w spirytusie pozostanie nuta owocowa.
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości