Destylacja owocówki

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Yogi1983
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 27 sie 2019, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobry bimberek :)
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Południowe Mazowsze
Podziękował: 150 razy

Post autor: Yogi1983 »

Czy po kilkukrotnym przepędzeniu owocówki do mocy spirytusu czuć będzie smak owoców?
Alkohol nie jest odpowiedzią, no chyba że pytasz co robię wieczorem... :piwo:
koncentraty wina

scalak
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Destylacja owocówki

Post autor: scalak »

Nie
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Destylacja owocówki

Post autor: Doody »

To złożone pytanie.
Jeżeli przeprowadzisz kilkukrotną rektyfikację na kolumnie zasypowej, to praktycznie zanika charakter owocowy spirytusu.
Jeżeli destylacje na spirytus przeprowadzisz na sprzęcie prostym (np. zimnych palcach) lub na kolumnie półkowej, to w spirytusie pozostanie nuta owocowa.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”