Czym jest biały szum w winie

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30

Post autor: qwerty01 »

Witam.
Mam pytanie odnośnie białego "szumu" na górze wina. Wygląda jak osad, ale unosi się na górze wina (nie jak pleśń, ale unosi się w górnej warstwie wina). Najlepiej jest widoczny podczas przelewania wina. Na 100% nie są to drożdże, bo teraz jestem w fazie klarowania. Zaobserwowałem to coś w różnych winach.
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Czym jest biały szum w winie

Post autor: freek »

Zapodaj zdjecie bo tak to możemy gdybać i gdybać

Autor tematu
qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30
Re: Czym jest biały szum w winie

Post autor: qwerty01 »

Akurat parę min po przelaniu znika. Jest to taka biała mgiełka. Pojawia się także w zabutelkowanym winie. Akurat teraz nie jest widoczna, abym mógł zrobić zdjęcie. :(

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czym jest biały szum w winie

Post autor: eldier »

Mówisz o czymś takim jak biała błonka na długo stojącej herbacie?
Coś podobnego do tego:
biale-cos-na-powierzchni-wina-t16865.html
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Czym jest biały szum w winie

Post autor: freek »

Jeżeli to wino O którym piszesz miało rodzynki w składzie lub śliwki suszone lub inne w ten sposób preparowane to może to być osad tłuszczowy, też tak miałem, wtedy ostrożnie ściągasz winko spod tego , lub mozes spróbować zebrać to papierem kuchennym takim w płatkach. Oczywiście w takim przypadku wino jest jak najbardziej dobre, to tylko estetyka. Jeżeli natomiast wygląda to tak jak na zdjęciu w temacie zapodanym wyżej to zdecyduj sam. Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”