Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

scalak
50
Posty: 96
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: scalak » czwartek, 22 sie 2019, 17:01

Dlaczego nie posłuchałeś doświadczonych kolegów? Wszyscy mówią pierwszy pełny odpęd, a za drugim razem dokładnie to co robisz.
Ty jednak dalej w tym samym kierunku. Jednokrotna destylacja to jest dla wirtuozów, a nam na razie pozostają sposoby uniwersalne, mniej finezyjne, ale pewniejsze. Dopóki nie poznałem metody @lesgo58 gotowałem cukier 3 razy, a owoce 2. Po pierwszym destylowaniu u mnie nawet na zapach spirytus jest ostry.

Teraz ja potrzebuje pomocy.
Mam zamówioną węgierkę, ale muszę czekać jeszcze trzy tygodnie. Chcę w tym czasie zrobić mieszadło i siatkę do oddzielania pestek. Mam w związku z tym pytanie:
Czy ta siatka o oczkach 8 x 8 mm, będzie dobra do tego celu? https://allegro.pl/oferta/siatka-nierdzewna-tkana-oczko-8x8-mm-drut-1-5-mm-8089417727
A może jakiś inny sprawdzony sposób? Na przykład garnek z nawierconymi otworami w dnie? Do tej pory drylowałem śliwki i mam już tego dosyć. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam
Tadek
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 sie 2019, 17:31 przez scalak, łącznie zmieniany 1 raz.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1923
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Doody » czwartek, 22 sie 2019, 19:08

Nie dryluj tylko fermentuj z pestkami. Nic złego się nie dzieje. Pestki po zakończeniu fermentacji spoczywają na dnie fermentora. Przelewając towar do kotła oddzielisz pestki.
Pozdrawiam
Darek


lewy87r
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 12:47
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: lewy87r » czwartek, 22 sie 2019, 19:43

Dokładnie, nie dryluj tylko puść przez grube sito po fermentacji (jak dobrze nie rozbiłeś śliwek) bo 95% pestek będzie na dnie i tak.
Ja pokusiłem się dodatkowo o prasę, do resztek owoców - jakoś niby mam grzałki które nie przypalają ale mam opory by puścić bez stresu.


scalak
50
Posty: 96
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: scalak » piątek, 23 sie 2019, 05:48

Chłopy! Nie przekonujcie mnie do fermentacji z pestkami. To postanowione. Nie mam tylko czym tych pestek oddzielić. Jak Wy to robicie? Chodzi mi o praktyczny, sprawdzony sposób, na oddzielenie pestek od pulpy. Jak już kiedyś pisałem, kociołek mam z płaszczem i przypaleń się nie boję.
Tadek

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4343
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: lesgo58 » piątek, 23 sie 2019, 06:20

Jesli masz śliwki które łatwo odchodzą od pestki to drylujesz jedna za jedną. I to jest jedyny, sprawdzony i efektywny sposób. U mnie 200kg we dwie sposoby drylowałem kiedyś w ten sposób nie dłużej niż godzinę.
Możesz sobie ułatwić i robić bez drylowania. Wystarczy naciąć jedna za jedną. Ułatwi to w czasie bełtania oddzielenie pestek od miąższu . Ten sposób zajmuje mi ok. 30 minut. Ilośc śliwek - 200kg.
Bełtasz. Po czym rozpoczyna się fermentacja. Po 5-7 dniach burzliwej przelewasz całość do drugiej beczki. Na dnie poprzedniej beczki zostają wszystkie pestki.
Efektywniejszych sposobów na oddzielenie pestek przed fermentacją nie znam.
Swoja drogą (BTW) - jaki cel ci przyświeca aby oddzielać pestki od pulpy przed fermentacją?
Ostatnio zmieniony piątek, 23 sie 2019, 08:37 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 257
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: wojs40 » piątek, 23 sie 2019, 08:31

lesgo58 pisze:Swoja drogą (BTW) - jaki cel ci przyświeca aby oddzielać pestki od pulpy przed fermentacją?


Pewnie kolega boi się kwasu pruskiego.
Ja zrobiłem właśnie w ten sposób jak wspomniano powyżej, całość śliwek trafiła do beczki z odrobiną cukru i wody. Za pomocą "śmigła" do mieszania farb /oczywiście przeznaczone tylko do naszego hobby/ całość rozdrobniłem. Po wstępnej kilkudniowej burzliwej fermentacji zlałem sok wraz z gęstwiną pozostawiając pestki na dnie, przelałem całość do gąsiorów i kilka miesięcy coś ala wino dojrzewało sobie w piwnicy. Później już tylko na rurki.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1923
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Doody » piątek, 23 sie 2019, 09:10

Ja nie dodaję żadnej wody. Śliwki na początku wyglądają na suche, ale po rozdrobnieniu mieszadłem na dużych obrotach, po kilkudziesięciu minutach się upłynniają i płyn zaczyna wirować w beczce. Zwłaszcza jak doda się pektoenzymu.
Pozdrawiam
Darek


wawaldek11
2000
Posty: 2164
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: wawaldek11 » piątek, 23 sie 2019, 09:49

U mnie niestety, ale pestki nie chcą osiąść w całości na dnie beki - są w praktycznie całej objętości gęstwy. I muszę cedzić przez takie sitko download/file.php?id=25486 - oczko 8x8, bo robiłem je dla mirabelek. Dla śliwek chyba może być większe oczko - będzie szybciej :)
Ostatnio zmieniony piątek, 23 sie 2019, 09:50 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek


scalak
50
Posty: 96
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: scalak » piątek, 23 sie 2019, 11:10

Swoja drogą (BTW) - jaki cel ci przyświeca aby oddzielać pestki od pulpy przed fermentacją?

Chyba tylko przyzwyczajenie. Jako że ,,tylko krowa nie zmienia poglądów", to i ja w tym roku śliwki tylko ponacinam i zrobię po waszemu. Co do siatki, to następny rozmiar oczek jest 10 x 10 mm. Boję się, że pestki będą przelatywać, lub będą klinować się na sztorc w tak dużych oczkach . Jakoś ta siatka 8 x 8 mm bardziej mnie przekonuje. Dziękuję za naprowadzenie na bardziej utwardzoną drogę.
Tadek

przepraszam, nie umiem wkleić cytatu
Ostatnio zmieniony piątek, 23 sie 2019, 11:20 przez scalak, łącznie zmieniany 2 razy.


wawaldek11
2000
Posty: 2164
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: wawaldek11 » piątek, 23 sie 2019, 13:32

Nie napisałem tego, ale oddzielam pestki bezpośrednio przed destylacją. Jak gotowałem z pestkami, to zapychały spust z kotła i nadają posmak destylatowi.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4343
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: lesgo58 » piątek, 23 sie 2019, 13:38

:ok:
Nie pisałem tego ale robię podobnie i z tego samego powodu.


Szlumf
1550
Posty: 1576
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Szlumf » piątek, 23 sie 2019, 13:53

Ja przecieram śliwki przez plastykową klatkę na warzywa. Szczeliny ma ~5mm. Ta sama klatka robi też za młynko-odszypułkowywarkę do winogron. Trochę mi brak posmaku migdałów w gotowym destylacie więc w tym roku podwieszę pewnie w kotle trochę jąder z pestek do destylacji.


kwik44
750
Posty: 758
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: kwik44 » piątek, 23 sie 2019, 15:49

Ja mam wiaderko z ikei (kosz na śmieci de facto), który ponacinałem gumówką ;) Wlewam śliwki, mieszadło na wolnych obrotach i 200l śliwki w pół godziny odcedzone z pestek. A z samych pestek można zrobić pyszną pestkówkę. Mam jedną z pestek wiśni i drugą z pestek pigwowca. Bomba migdałowa ;)

Różnica jest taka, że destylat z pestkami będzie bardziej migdałowy i będzie się trochę dłużej układał. W ubiegłym roku zrobiłem tak morelowicę.


scalak
50
Posty: 96
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: scalak » piątek, 23 sie 2019, 18:57

Zainteresowałeś mnie tym wiaderkiem z Ikei. Pomysł tak prosty, że aż genialny. Pójdę w tym kierunku. Mam takie wiaderko 18 litrów z nierdzewki, to go dostosuje wiercąc w nim otwory fi 6, a jak będą za male to rozwiercę na 8.
Dziękuje
Tadek


kwik44
750
Posty: 758
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: kwik44 » piątek, 23 sie 2019, 19:10

Kiedyś wkładałem 2 doniczki jedna w drugą. Ale miały za duże otwory i część pestek przechodziła. To wiaderko z ikei o tyle mi pasuje, że wchodzi 3/4 w szyjkę beczki. Więc na raz filtruję z 8-10l śliwek. Co do zatykania się odpływu - tak, też tak miałem. Po zmianie wylewki na 2" problem przestał istnieć ;)


mardok
150
Posty: 165
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 22:53
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: mardok » piątek, 23 sie 2019, 21:42

A ja zakładam na pustą beczkę worek, zwykły worek polopropylenowy, taki do zboża. Zawiazuje go sznurkiem wokół beczki i wlewam do niego zawartość z drugiej beczki. Worek wisi do połowy, całość sobie ścieka, a w worku zostaje geste z pestkami. Nie można na raz za dużo wlać do worka, tak max z 3 wiadra, bo później ciężko się to wyciąga. Z każdym jednym gęstym towarem można tak robić.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...


wawaldek11
2000
Posty: 2164
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: wawaldek11 » piątek, 23 sie 2019, 22:07

Też dobra metoda, tyle, że my tu o oddzielaniu wyłącznie pestek ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 510
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Góral bagienny » piątek, 23 sie 2019, 22:10

Ja tam wolę worek filtracyjny, jak wygniatam to zamykam oczy i wyobrażam sobie że to młode piersi ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 951
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: .Gacek » sobota, 24 sie 2019, 08:31

Góral Ty stary zboczuchu :hahaha:
Spójrzcie proszę tutaj:

https://youtu.be/NC78WwaiI5Y

https://youtu.be/o0OuB4iGRGw

A ten jest najlepszy, z komentarzem:

https://youtu.be/flfxHDeD49Q
Ostatnio zmieniony sobota, 24 sie 2019, 08:43 przez .Gacek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1923
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Postautor: Doody » sobota, 24 sie 2019, 09:46

Mając taki sprzęt, przerobisz tonę śliwek w godzinę ;)
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kris13 i 0 gości