pirosiarczan potasu i dosładzanie wina

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Hati
30
Posty: 37
Rejestracja: sobota, 23 cze 2018, 13:12
Krótko o sobie: Jestem tym kim jestem...
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Mazowiecki Rejon Grójecki

Post autor: Hati »

Witam to mój pierwszy post odnośnie win, słowem wstępu. Mam wino czerwone po pierwszym klarowaniu. Od klarowania minęły dobre 3 miesiące. Stwierdziłem że czas je zlać do butelek ... . Niestety moja żona nie lubi win wytrawnych lecz słodkie lub półsłodkie. I teraz moje pytanie:
Jak duża jest szansa że po dosłodzeniu mi wino wystartuje z wtórną fermentacją ?. :scratch:
W przypadku dodania pirosiarczanu potasu i późniejszym dosłodzeniu powinno wstrzymać fermentację i czy najpierw piro a potem cukier czy odwrotnie :scratch: ?
Hati - Adam
alembiki
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina

Post autor: orzeszek87 »

W skrócie odpowiem Ci kolego. To chyba jest loteria tak naprawdę. Używałem drożdży które mają niską tolerancję alkoholową. Celowałem w wino 12 procent. Dodawałem piro siarczyn. Mimo to po dosłodzeniu i zasiarkowaniu. Wina (różne) czasami schodziły dalej na wytrawne. Chyba nikt Ci nie zagwarantuje że nic się nie wydarzy. Ja osobiście trzymam wina po 4 i więcej lat, bodajże najstarsze 8 lat. Niestety niektóre zarzucają barwnik, osad przez kilka lat. Także nie śpiesz się z butelkowaniem. Czas, czas czas...
PS. Najlepiej dać piro i cukier na raz
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina

Post autor: donald1209 »

Nie prawda. Trzeba dać piro w ilości 1.2 do 2 g / 10 litrów i po ok. 2 - 3 miesiącach zrobić obciąg, bo na dnie będą martwe drożdże i potem dopiero dodać cukru i po sprawdzeniu czy nic nie rusza do butelek odkażonych piro ( 10 g / 2 l wody).
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

Jaraw
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 15:11
Podziękował: 1 raz
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina

Post autor: Jaraw »

Co powiecie na takie rozwiązanie. Z piro jest rożnie ale dodanie nie zaszkodzi a może pomoc. Jeżeli jest to winio wytrawne 0blg to piro dla zabezpieczenia przed utlenianiem i dosłodzenie ksylitolem. Kolejnym rozwiązaniem najbardziej zalecanym jest dodanie cukru do momentu az drożdze same padną gdy osiągną swoj max + zadowalający stopień dosłodzenia po tym piro dla zabezpieczenia i butelkowanie.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina

Post autor: rozrywek »

Podziel na pół. Dosyp żonie cukru niech ma. A sobie zostaw wytrawne.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: pirosiarczan potasu i dosładzanie wina

Post autor: artur.sukiennik »

Użyj np ksylitolu albo erytrolu którego drożdze nie ruszą;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”