Nalewka z aronii

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Mam pytanie do doświadczonych kolegów w wytwarzaniu nalewek, a więc:
Popełniłem ostatnio nalewkę z aronii według przepisów znalezionych na forum i od razu powiem, że należy mieć baczenie na proporcje składników, przede wszystkim na ilość cukru i owoców i nie ma co się sugerować tym, że przepis pochodzi od doświadczonego kolegi, który ma w dorobku 5 000 000 postów. Nalewka wyszła bardzo smaczna i bardzo esencjonalna, a co za tym idzie gęsta i słodka więc niezbyt w moim typie.
Po odstaniu przez kilka dni, robi się w niej jakby galaretka. Po wstrząśnięciu zostaje rozbita i wtedy nadaje się do picia.
Moje pytanie, to skąd, to się wzięło i jak się tego pozbyć.
promocja
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3834
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nalewka z aronii

Post autor: Doody »

Zrobiłeś sobie konfiturę z procentami. Może nada się do chleba :hahaha:
A tak poważnie spróbuj to rozsądnie rozcieńczyć np. słabą wódką.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Nalewka z aronii

Post autor: psotamt »

Jak dla mnie, to trochę za wcześnie na nalewkę z aronii. Nie szkodzi, że owoce są miękkie i nawet dadzą się zjeść. Warto by powisiały co najmniej miesiąc jeszcze albo i dłużej. Nie wiem jak robiłeś nalewkę, jakie miałeś proporcje i dlaczego Ci nie podeszła. Ja od paru lat robię aroniową nalewkę i przepis na nią mi ewoluował aż zatrzymał się na takich proporcjach:
- 2 kg owoców aronii - mają leżeć min. tydzień w zamrażarce
- 40 liści z wiśni z ogonkami
- 0,5 kg cukru
- 0,8 litra spirytusu
- 0,5 litra wódki
- 1,0 litr wody
- 1/2 opakowania cukru waniliowego, 3 ziarna kardamonu
Do słoja wrzucić owoce, zalać cukrem rozpuszczonym w wodzie, rozbić blenderem i odstawić na 2-3 dni. Potem odcedzić sok i wlać do niego spirytus, dodać wanilię, kardamon i połowę liści. Owoce zalać wódką, wrzucić połowę liści i odstawić to wszystko na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować, zlać płyny i wymieszać. Zabutelkować, odstawić na 1/2 roku.

Kiedyś znajomy wziął ode mnie trochę aronii na nalewkę. Jakież było moje zaskoczenie, gdy po tygodniu zaprosił mnie na degustację :o Okazało się, że on... gotował wg jakiegoś przepisu. No cóż, kompot ze spirytusem też da się wypić.
Ale żeby nie było, że mnie zawsze udają się nalewki, to ta z poprzedniego roku mi nie wyszła. I za cholerę nie wiedziałem dlaczego :scratch: Wszystko wyjaśniło się jakieś 2 miesiące temu podczas porządków w zamrażarce, gdy znalazłem torbę z kilogramem zamrożonej aronii. Zawsze ważę przed mrożeniem i potem zachowuję proporcje. Tym razem nie zachowałem :D
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Nalewka z aronii

Post autor: użytkownik usunięty »

Rozcieńczenie nie za wiele dało...Myślę jeszcze o dodani pektopolu.

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nalewka z aronii

Post autor: wawaldek11 »

Ja miałem w truskawce galaretkę. Przefiltrowałem przez kawowy papier i chyba jest ok. Muszę sprawdzić.
Pozdrawiam,
Waldek

przemeq.polak
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 22 sie 2016, 19:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Podziękował: 1 raz
Re: Nalewka z aronii

Post autor: przemeq.polak »

Pektopol jest bardzo ok, zlej do słoja i dodaj w ilości około 1ml na 10l.

Wysłane z mojego moto g(6) plus przy użyciu Tapatalka

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nalewka z aronii

Post autor: wawaldek11 »

Sprawdziłem - jest czyściutka i klarowna :ok: Dodawałem pekto i filtrowałem przez filtr do kawy.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Nalewka z aronii

Post autor: użytkownik usunięty »

No to jest nadzieja...

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nalewka z aronii

Post autor: bociann2 »

Bez urazy do wszystkich, ale przypomina mi ten watek temat przepisu na kurczaka na zimno. A więc tak:

KURCZAK NA ZIMNO
Skład:
1 kurczak garmazeryjny
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
butelka wermutu
2 butelki mocnego, ciemnego piwa
lód

PRZYGOTOWANIE:

DO dużego słoja wlać wszystkie płyny, dosypać pokruszonego lodu, zamieszać i rozlac do szklanek. I gotowe.

Pytacie, co z aronia, tfu.. z kurczakiem?

Najlepiej wyiyebac do smieci...
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nalewka z aronii

Post autor: Góral bagienny »

:D :D :D :klaszcze: :klaszcze: Dawno się tak nie uśmiałem :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

aakk
1150
Posty: 1163
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: Nalewka z aronii

Post autor: aakk »

Panowie a czy taka aronia która leżała w zamrażarce kilka lat nadaje się na nalewkę ? Znalazłem na dnie zamrażarki aronię z 2013 roku i nie wiem czy to można wykorzystać. Za chwilę będą świeże owoce ale jak takie też się nadają to dlaczego nie..
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nalewka z aronii

Post autor: .Gacek »

aakk pisze:...Za chwilę będą świeże owoce ale ..
Wydaje mi się, że już odpowiedziałeś sobie na pytanie ☺
Pozdrawiam Gacek.

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Nalewka z aronii

Post autor: czytam »

Nadaje się, ale zależy to od zamrażarki i od produktów obok. Mogła nabrać trochę zapachu wędzonki. Trzeba rozmrozić i sprawdzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”