Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Witam, jako iż mam sporo malin i ostatnio zaciekawił mnie temat domowych wyrobów alkoholowych mam pytanie jak długo owoce powinny pływać w alkoholu? w moim przypadku przebrałem je i zalałem 65% roztworem, jedni mówią kilka dni drudzy kilka tygodniu a jeszcze inni miesięcy więc jak to jest? Jest jakiś określony czas tego etapu? Pozdrawiam?
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Konkretnego przepisu nikt Ci nie poda, bo takiego nie ma. Każdy ma swój sposób. Ja jednego roku trzymałem 2 miesiące, drugiego tylko miesiąc i w tym pierwszym przypadku bardziej mi smakowała. Ale jak przetrzymasz za długo, to może się pojawić goryczka z pestek.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
U mnie stoją zalane równo drugi miesiąc, wg mnie aromat malinowy jest intensywniejszy i mniej alkoholowy niż po miesiącu maceracji.
Goryczki w smaku nie wyczuwam, także jeszcze pewnie z miesiąc potrzymam i dopiero zleję.
Goryczki w smaku nie wyczuwam, także jeszcze pewnie z miesiąc potrzymam i dopiero zleję.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 256
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Ogólnie polecane jest macerowanie owoców do 6 tygodni.
W przypadku malin zalecany / wystarczający jest 1 tydzień. Nie ma wtedy ryzyka, że goryczka z pesteczek przejdzie do nalewu.
Tak zrobiłem nalewkę w tym roku i jest znakomita (chociaż jeszcze świeża).
W przypadku malin zalecany / wystarczający jest 1 tydzień. Nie ma wtedy ryzyka, że goryczka z pesteczek przejdzie do nalewu.
Tak zrobiłem nalewkę w tym roku i jest znakomita (chociaż jeszcze świeża).
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
No Koledzy rozrzut macie piękny od 2miesięcy do 24 godz.
Nawet 3miesiące
Nawet 3miesiące
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 18:51 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
@gary1966 dobrze prawi.
Nawet winiarze zalecają odcedzić moszcz już po 24 godzinach. I wino nic na tym nie traci a nawet zyskuje...
Nawet winiarze zalecają odcedzić moszcz już po 24 godzinach. I wino nic na tym nie traci a nawet zyskuje...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 19:34 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 174
- Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowy
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 130 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Moim Domowniczkom najlepiej smakuje zrobiona w ten sposób. Maliny zalewam 60% wódką w słoju tak ze dwa centymetry nad owoce. Po 3-5 dniach wylewam nalewkę do innego słoja, a na maliny sypie cukier około 1 kilograma na 4 kilo owoców. To już stoi dłużej, 3-6 tygodni. Co kilka dni słojem turlam po stole (15 litrów w plastykowy koszu). W słoju musi być ze 20% wolnej przestrzeni. Gdy uznam że cukier zrobił swoje odkorkowany słój wkładam do góry dnem w wiadro, kilka malin wyleci, a po godzinie mam sok, który mieszam z pierwszą nalewką. To zostawiam do wyklarowania i pozostaje lewarowanie do butelek.To nie koniec operacji. Pozostałe maliny zalewam wódką i po kilku, lub kilkunastu dniach do wiadra i to po wyklarowaniu jest dla brzydszej części domowników. Kilkaset metrów od domu jest plantacja malin, od kilku lat kupuję w stałej cenie 5 złotych za 0,6 kilogramowy koszyczek. W tym roku malin nie robiłem, nawet nie wiem dlaczego.
Pozdrawiam Wszystkich
Tadek
P.S. Już wiem dlaczego. Gdy zapytałem swoją ładniejszą połówkę (dlaczego mi nie przypomniałaś, żebym zrobił nalewkę z malin?) usłyszałem: Właśnie Ci przypominam - maliny się zaczynają.
Pozdrawiam Wszystkich
Tadek
P.S. Już wiem dlaczego. Gdy zapytałem swoją ładniejszą połówkę (dlaczego mi nie przypomniałaś, żebym zrobił nalewkę z malin?) usłyszałem: Właśnie Ci przypominam - maliny się zaczynają.
Ostatnio zmieniony środa, 21 sie 2019, 13:09 przez scalak, łącznie zmieniany 2 razy.
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw
George Bernard Shaw
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Przepis według książki o nalewkach. Według mnie to jest rzetelne źródło informacji sprawdzone przez wielu i pewne sukcesu (Mam 2letnią nalewkę i nie zepsuła się a smakuje nadal rewelacyjnie)
NALEWKA MALINOWA:
Składniki:
1kg malin, 1/2kg cukru, 1/2L spirytusu, 1/2L wódki
Wykonanie:
Maliny przebrać i przełożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie należy przecedzić. a nalewkę przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
NALEWKA MALINOWA:
Składniki:
1kg malin, 1/2kg cukru, 1/2L spirytusu, 1/2L wódki
Wykonanie:
Maliny przebrać i przełożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie należy przecedzić. a nalewkę przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Tylko czy my robimy wino czy nalewkę. Różnica jest znaczna bo wino fermentuje a nalewka dojrzewa a wysokie stężenie alkoholu w owocach ma nie dopuścić do fermentacji.lesgo58 pisze:@gary1966 dobrze prawi.
Nawet winiarze zalecają odcedzić moszcz już po 24 godzinach. I wino nic na tym nie traci a nawet zyskuje...
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Problemem nie jest fermentacja - tylko przechodzenie do nalewki (wina) związków zapachowych czy smakowych wpływających na końcowe doznania organoleptyczne. I tak jak wszędzie wskazany jest umiar i umiejętność wyważenia tych doznań. Dlatego początkującemu (nie znając jego gustu) zawsze zalecam minimalistyczne podejście do sprawy. A dla malin 24/48 godzin maceracji jest w zupełności wystarczające aby wyługować to co najlepsze.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 24
- Rejestracja: poniedziałek, 22 sie 2016, 19:08
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Podziękował: 1 raz
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Jak ktoś pisze, żeby owoce jednocześnie zalewać alkoholem i zasypywać cukrem - wyrzuć tą książkę. Parafrazując klasyka - pisać każdy możefo11rest pisze: Wykonanie:
Maliny przebrać i przełożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie należy przecedzić. a nalewkę przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Kolego są trzy rodzaje maceracji:
1 - Surowce najpierw zalewamy alkoholem, a po zlaniu nalewu zasypujemy je cukrem. Po rozpuszczeniu cukru, uzyskany syrop mieszamy z nalewem.
2 - Owoce najpierw zasypujemy cukrem, po zlaniu uzyskanego syropu, owoce zalewamy alkoholem. Następnie uzyskany nalew mieszamy z syropem.
3 - Wszystkie składniki nalewki (surowce, alkohol, cukier, przyprawy), macerujemy równocześnie.
Więc jak widzisz, autor tematu posługuje się trzecim sposobem...
1 - Surowce najpierw zalewamy alkoholem, a po zlaniu nalewu zasypujemy je cukrem. Po rozpuszczeniu cukru, uzyskany syrop mieszamy z nalewem.
2 - Owoce najpierw zasypujemy cukrem, po zlaniu uzyskanego syropu, owoce zalewamy alkoholem. Następnie uzyskany nalew mieszamy z syropem.
3 - Wszystkie składniki nalewki (surowce, alkohol, cukier, przyprawy), macerujemy równocześnie.
Więc jak widzisz, autor tematu posługuje się trzecim sposobem...
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 wrz 2019, 15:38 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 138
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Ja osobiście jestem zwolennikiem metody nr 1. Dzięki za porady co do tworzenia nalewki, u mnie mija 2 tygodnie od zalania owoców i będą odlane od alkoholu. Kolor i smak już wyługowane a goryczki pestkowej nie lubię. Zalewam owoce alkoholem około 45% (50/50). Co do metody jaką opisał @DamianN12 może już na początku zalej słabszym alkoholem i problem nadmiernej mocy zniknie. Nie sądzę żeby rozcieńczalnik w postaci wody zaszkodził. Ale pamiętać warto też o odpowiednio długim czasie leżakowania który ułoży smak.
Ps. Dzięki za poradę z wanilią, akurat mam esencję z niej zrobioną.
Ps. Dzięki za poradę z wanilią, akurat mam esencję z niej zrobioną.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Trochę zrobiło się tu jak na Netflix - jak nie ma co nowego to trzeba rozgrzebać stare kotlety. Ta nalewka od 2018 roku już pewnie dawno przeleciała przez układ pokarmowy i trafiła ponownie do ziemi
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 242
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Koledzy, robiłem w ubiegłym roku wg sposobu nr 3 (równocześnie alko+cukier), a w tym roku chciałem spróbować wg sposobu nr 2 ( najpierw cukier, później alko).
Czytałem gdzieś o pewnej modyfikacji, a mianowicie chodziło o to, aby malinki w tym syropie trochę podfermentowaly i dopiero później zalać je %. Nie potrafię jednak znaleźć tego, gdzie to czytałem Czy ktoś robił w ten sposób? Warto? A jeśli tak, to ile trzymać owoce zasypane cukrem?
Wystukane z Tapatalka
Czytałem gdzieś o pewnej modyfikacji, a mianowicie chodziło o to, aby malinki w tym syropie trochę podfermentowaly i dopiero później zalać je %. Nie potrafię jednak znaleźć tego, gdzie to czytałem Czy ktoś robił w ten sposób? Warto? A jeśli tak, to ile trzymać owoce zasypane cukrem?
Wystukane z Tapatalka
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Nigdy co prawda w ten sposób nie robiłem, ale dla mnie to taki mało bezpieczny sposób. Po pierwsze jak przegapisz ten moment to owoce zaczną fermentować i po sprawie. Jak źle dobierzesz ilość cukru to od samego początku nalewka jest skazana na konkretną słodkość.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
@Carl, a jakie jest uzasadnienie zasypywania najpierw cukrem? Z małymi wyjątkami zawsze zalewam alkoholem, a cukier dopiero po zlaniu.
Zalety - owoce się nie zepsują i nie zaczną fermentować, mam pełną kontrolę nad słodyczą nalewki, cukier wyciąga z owoców alkohol, który tam został.
Zasypywanie najpierw cukrem często jest proponowane w przepisach w internecie, ale oprócz pewnych wyjątkowych nalewek, nie widzę uzasadnienia dla takiej kolejności.
Może ktoś porównał te metody i podzieli się wrażeniami, czy są jakieś różnice?
Zalety - owoce się nie zepsują i nie zaczną fermentować, mam pełną kontrolę nad słodyczą nalewki, cukier wyciąga z owoców alkohol, który tam został.
Zasypywanie najpierw cukrem często jest proponowane w przepisach w internecie, ale oprócz pewnych wyjątkowych nalewek, nie widzę uzasadnienia dla takiej kolejności.
Może ktoś porównał te metody i podzieli się wrażeniami, czy są jakieś różnice?
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Umyte owoce, zasyp cukrem i po zakręceniu słoja porządnie wymieszaj robiąc kuliste ruchy na boki. Czynność powtarzaj codziennie do czasu aż cały cukier się rozpuści. Zwykle to trwa 3-5 dni. Jak już cukru nie ma to zalej to spirytusem i wódką (ja zamiast wódki daję spiryt rozrobiony na 40vol)
Można tak robić bez problemu.Carl pisze:Koledzy, robiłem w ubiegłym roku wg sposobu nr 3 (równocześnie alko+cukier), a w tym roku chciałem spróbować wg sposobu nr 2 ( najpierw cukier, później alko).
Czytałem gdzieś o pewnej modyfikacji, a mianowicie chodziło o to, aby malinki w tym syropie trochę podfermentowaly i dopiero później zalać je %. Nie potrafię jednak znaleźć tego, gdzie to czytałem Czy ktoś robił w ten sposób? Warto? A jeśli tak, to ile trzymać owoce zasypane cukrem?
Wystukane z Tapatalka
Umyte owoce, zasyp cukrem i po zakręceniu słoja porządnie wymieszaj robiąc kuliste ruchy na boki. Czynność powtarzaj codziennie do czasu aż cały cukier się rozpuści. Zwykle to trwa 3-5 dni. Jak już cukru nie ma to zalej to spirytusem i wódką (ja zamiast wódki daję spiryt rozrobiony na 40vol)
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 sie 2021, 20:47 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Dzięki @freek, czyli owoce zaczynają fermentować i dają winne smaki, ok, to jest wytłumaczenie takiego działania.
Ja jednak wolę smak owoców, jak chcę smaki winne, to sobie zrobię wino.
No ale, każdemu według gustu.
Ja jednak wolę smak owoców, jak chcę smaki winne, to sobie zrobię wino.
No ale, każdemu według gustu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 sie 2021, 22:16 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 242
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
fo11rest, dzięki. Będę próbował. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Edyta
Po 24 h zaczeła się do fermentacja. Po kolejnych 24 h zalałem 70% i... czekam dalej, aby zobaczyć co z tego wyjdzie.
Edyta
Po 24 h zaczeła się do fermentacja. Po kolejnych 24 h zalałem 70% i... czekam dalej, aby zobaczyć co z tego wyjdzie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 sie 2021, 00:20 przez Carl, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
- Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
- Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Osobiście odrobinę fermentuję czarną porzeczkę i wiśnie. Te winne posmaki są bardzo słabo wyczuwalne, ale sama nalewka się wygładza i jest super. Pozostałe owoce najpierw zalewam.
Drugim powód dla którego surowiec można zasypać cukrem jest taki, żeby nalewka nie miała zbyt mocnego smaku. Np. pędy sosny się zasypuje i odlewa potem syrop. Ale ogólnie w zdecydowanej większości przypadków nie ma to sensu.jakis1234 pisze:Dzięki @freek, czyli owoce zaczynają fermentować i dają winne smaki, ok, to jest wytłumaczenie takiego działania.
Ja jednak wolę smak owoców, jak chcę smaki winne, to sobie zrobię wino.
No ale, każdemu według gustu.
Osobiście odrobinę fermentuję czarną porzeczkę i wiśnie. Te winne posmaki są bardzo słabo wyczuwalne, ale sama nalewka się wygładza i jest super. Pozostałe owoce najpierw zalewam.
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Winne posmaki są tym bardziej wyczuwalne, a przynajmniej przez dłuższy okres, im dłużej będzie trwać fermentacja przed zalaniem, ja przynajmniej takie wrażenie odniosłem.
A pędy sosny są zasypywane najpierw cukrem po to by wiadomo-mieć syrop, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie nalewki z pędów sosny, które wcześniej nie oddały od siebie do cukru, byłaby tak intensywna zapewne, że mało komu by smakowała.
A pędy sosny są zasypywane najpierw cukrem po to by wiadomo-mieć syrop, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie nalewki z pędów sosny, które wcześniej nie oddały od siebie do cukru, byłaby tak intensywna zapewne, że mało komu by smakowała.
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Tyle, że ja akurat lubię mocne smaki, a nalewka z pędów sosny jest traktowana jako lekarstwo.
A to niekoniecznie, w zeszłym roku zrobiłem nalewkę bezpośrednio z pędów, bez wcześniejszego odciągania syropu i nalewka jest pijalna.freek pisze: A pędy sosny są zasypywane najpierw cukrem po to by wiadomo-mieć syrop, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie nalewki z pędów sosny, które wcześniej nie oddały od siebie do cukru, byłaby tak intensywna zapewne, że mało komu by smakowała.
Tyle, że ja akurat lubię mocne smaki, a nalewka z pędów sosny jest traktowana jako lekarstwo.
Pozdrawiam z opolskiego.