Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
fuzzyset
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 25 lip 2019, 00:10
Załączniki
Posmak mysi - do czego jest podobny?

Postautor: fuzzyset » środa, 7 sie 2019, 22:35

Cześć wszystkim,

Jak smakuje posmak mysi opisywany w opracowaniach jako wada wina? Czy jest ktoś w stanie porównać ten posmak/zapach do czegoś innego?

Czy poniższe wino charakteryzuje się posmakiem mysim?

Mój tata robił wino, którego nie zlewał znad osadu przez dłuższy czas. Wino leżało wraz z osadem pewnie ponad rok, możliwe nawet że doszło do dwóch lat.

Było to wino gronowe, na dzikich drożdżach. Zapach ma trochę gryzący, ale trzeba dość mocno zaciągnąć się oparami tego trunku aby go wyczuć. Wyczuwalna jest też woń alkoholu mimo, że alkohol wielu procentów raczej nie ma. Wino jest kwaśne oraz ma mocno wyczuwalny gorzki posmak.

Czy może to świadczyć o zaoctowaniu wina? Jak ocet raczej nie smakuje, ale nie wykluczam tej choroby.


Rabat 3%
Drożdże Szlach.Turbo48-komplet 20 sztuk
Cena: 170.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości