Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Sznapi89
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2017, 00:48
Załączniki
Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: Sznapi89 » czwartek, 9 lis 2017, 12:17

Witam, w poniedziałek 6 listopada około 20 nastawiłem nastaw 25 litrów używając do tego drożdzy Johnnie Cotton Maxx 48 tych niebieskich. Nastaw jest z 7 kg cukru. Wg tabelki ma pracować koło 3-4 dni. Właśnie przed chwilą zmierzyłem cukromierzem i wyszło ze ma 0 Blg ale delikatnie jeszcze musuje. Pytanie moje czy można już to przepuszczać czy lepiej jeszcze odczekać aż przestanie musować ?


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

275synio
50
Posty: 86
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 20:53
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: 275synio » czwartek, 9 lis 2017, 13:27

Poczekaj może doleci do -4Blg, aż nastaw zacznie się samoistnie klarować. Dla lepszego efektu klarowania, możesz wystawić pojemnik z nastawem na zewnątrz, niska temperatura przyspieszy ten proces.

Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 11:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: Searcher » czwartek, 9 lis 2017, 13:29

Poczekać i sklarować. Czas jednak robi różnicę.


Autor tematu
Sznapi89
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2017, 00:48
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: Sznapi89 » czwartek, 9 lis 2017, 22:48

Ok dzięki bardzo za pomoc.


Simon82
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 19 gru 2018, 23:51
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: Simon82 » środa, 26 gru 2018, 18:17

Czy to nie jest tak, że po zakończeniu pracy drożdży nastaw jest wysycony CO2 po fermentacji?


johnex
550
Posty: 551
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: johnex » czwartek, 27 gru 2018, 09:33

ZŁOTA ŁOPATA za odkopanie tematu z przed roku :)
Nastaw po fermentacji jest nasycony CO2 dlatego przed dodaniem środków klarujących należy go odgazować.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


pp28856
20
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 20:19
Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
Ulubiony Alkohol: To się właśnie zmienia, zwykle było whisky, ale ostatnio tylko własne produkty cukrowe i owocowe
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: pp28856 » poniedziałek, 5 sie 2019, 21:29

Dokładnie na tych drożdżach 9 kg cukru, całość 25 litrów, temperatura nastawu 17 stopni przez praktycznie cały proces, przestały buzować dopiero po 10 dniach. BLg -5, klar i wydoiłem na kolumnie miedzianej Elite za pomocą OVM dokładne 4 litry 95-96%. Moim zdaniem grubo wyszło i to zaleta tych drożdży i niskiej temperatury w której pracowały. Czas naprawdę robi różnicę. Więc bym po prostu poczekał.
pp28856

Awatar użytkownika

.Gacek
1800
Posty: 1821
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 5 sie 2019, 22:03

pp28856 pisze:Czas naprawdę robi różnicę. Więc bym po prostu poczekał.

Myślę, że nastaw kolegi @Sznapi89 już odczekał swoje... :mrgreen: i chyba już dawno o nim zapomniał :hahaha:
Pozdrawiam Gacek.


PETER29
850
Posty: 871
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: PETER29 » wtorek, 6 sie 2019, 03:39

pp28856 pisze:Dokładnie na tych drożdżach 9 kg cukru, całość 25 litrów, temperatura nastawu 17 stopni przez praktycznie cały proces, przestały buzować dopiero po 10 dniach. BLg -5, klar i wydoiłem na kolumnie miedzianej Elite za pomocą OVM dokładne 4 litry 95-96%. Moim zdaniem grubo wyszło i to zaleta tych drożdży i niskiej temperatury w której pracowały. Czas naprawdę robi różnicę. Więc bym po prostu poczekał.

Pomijając łopatę nie masz się czym cieszyć. Lekko powinno być 4.5l serca plus przed i pogon.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4740
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: lesgo58 » wtorek, 6 sie 2019, 07:20

PierwszyWolnyLogin pisze:
Kalkulator mówi,...
PWL

Istnieje taki kalkulator? Możesz podać link?
W międzyczasie spróbuję Ciebie zaskoczyć - z 9 kg cukru można uzyskać prawie 5,5 litra alkoholu (brutto)
post75432.html?hilit=wydajność%20cukru#p75432


PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: PierwszyWolnyLogin » wtorek, 6 sie 2019, 07:37

Skąd pomysł, że mnie zaskoczysz? Nie każdemu chce się czekać kilka godzin, aż wykapie wszystko -
niektórzy cenią swój czas wyżej niż dodatkowe 10% urobku...

Kalkulatorów jest pewnie setka, np. taki:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/19Pt72U55uMBOuLbl6WjMnVdwRLg_yfLFUm9n-yKxJr8/edit?usp=sharing

0.5l alkoholu z 1kg cukru to dobre przybliżenie. Jak komuś się śmiertelnie nudzi może wykapać trochę więcej.

PWL
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 sie 2019, 07:38 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.


PETER29
850
Posty: 871
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: PETER29 » wtorek, 6 sie 2019, 08:03

Dziękuję lesgo za potwierdzenie moich słów. PWL czy była mowa o czasie? Chyba nie. Ja polegam na doświadczeniu więc z tymi kalkulatorami nie zawracaj ludzia :dupa:
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4740
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: lesgo58 » wtorek, 6 sie 2019, 09:11

PierwszyWolnyLogin pisze:Nie każdemu chce się czekać kilka godzin, aż wykapie wszystko -
niektórzy cenią swój czas wyżej niż dodatkowe 10% urobku...
PWL

Ku pokrzepieniu serc śpieszę Ciebie poinformować, że świat od tamtego doświadczenia poszedł daleko do przodu.
Kol PWL nie umknął mi jednak uwadze fakt, że trochę zbaczasz z dyskusji. Nikt w ostatnich postach nie wspominał o faktorze czasowym.
A dodatkowo dziwi mnie takie Twoje podejście do sprawy. Mimo iż jeszcze kilka dni temu pisałeś:
Oszczędzają bogaci :)
Nie szanowanie własnych pieniędzy to głupota...
PWL

Link który podałem miał Ci tylko uświadomić - w opozycji do Twoich stwierdzeń - faktyczną wydajność cukru i zdolności naszych maszynek. Doświadczenie, które przeprowadziłem miało miejsce 6 lat temu, gdy jeszcze pracowałem na sprzęcie bardzo prostym. Podobnym do tego jaki sam - tanim kosztem - robisz. Fakt - czas spędzony nad kolumną może wydawać się długim. Jednak gdy wspomnę sobie tamte czasy - to jednak tak mi się nie wydawało.
Teraz takie same osiągi co do wydajności z cukru można uzyskać w czasie o wiele krótszym. Gdzie wydajność samej kolumny jest na poziomie średnio prawie 1,4l/godz.. I spokojnie, bez niepotrzebnego stresu - z powodu upływającego czasu - można także wyciągnąć cały alkohol. Faktor czasowy przestał być głównym zmartwieniem. Teraz skupiamy się głównie na jakości. Nie mylić z czystością. Chociaż jedno wynika z drugiego.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6218
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: radius » wtorek, 6 sie 2019, 09:11

@PWL, i po co te przepychanki :scratch: Wyskoczyłeś z tym kalkulatorem ni w pi.dę ni w oko i jeszcze masz jakieś obiekcje, że ktoś to kwestionuje :problem:
PETER29 i lesgo58 mają całkowitą rację.
PierwszyWolnyLogin pisze:0.5l alkoholu z 1kg cukru to dobre przybliżenie. Jak komuś się śmiertelnie nudzi może wykapać trochę więcej.

Dobre przybliżenie to 0,55l alkoholu z kilograma cukru I to nie 95-96%, jak napisał kol. pp28856, ale 96,5%. Mi się nie nudzi, cenię swój czas i właśnie tyle "wyciągam" bez dojenia kega do 100°C :lol:

P.S.
Jak tam moje orzechy, czekasz aż dojrzeją :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Drożdze Johnnie Cotton niebieskie 0blg dalej musuje

Postautor: PierwszyWolnyLogin » wtorek, 6 sie 2019, 09:33

radius pisze:...
Jak tam moje orzechy, czekasz aż dojrzeją :)


Nie. Czekam aż pokażesz, że masz honor i przyznasz, że przegrałeś.
Sterownik zrobiony, działa samodzielnie. Na co czekasz?

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości