Drożdże Winiarskie

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: wieku »

Panowie czy różne drożdże można mieszać ze sobą ?
Dla przykładuObrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
promocja
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże Winiarskie

Post autor: .Gacek »

Ja mieszałem nie raz różne paczki takich niedobitków, które mi zostawały po próbnych nastawach w malutkich gąsiorkach. Zawsze wyrabiały się do końca. Zresztą ja mam wrażenie, że wszystkie te drożdże są robione na jedno kopyto...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Drożdże Winiarskie

Post autor: orzeszek87 »

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Jeżeli wrzucić dwa różne rodzaje to któreś z nich "wygrają" i rozmnożą się i opanują nastaw. Fermentacja może trwać dłużej. Faktycznie może i przerobią do końca cukier. Dla mnie ważna jest tolerancja na alkohol. Porównaj na przykład G995 a Saint Georges S101.
https://www.alkoholeforum.pl

Autor tematu
wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Drożdże Winiarskie

Post autor: wieku »

Dwie odpowiedzi.
Jedna tak, drugą nie 50/50, nie pomagacie :(

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Drożdże Winiarskie

Post autor: Góral bagienny »

A po co mieszać?. Najwyżej dłużej będą pracowały ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Drożdże Winiarskie

Post autor: fo11rest »

Mieszać czy nie to zależy co chcesz uzyskać. Jak zwykłego sikacza to nieistotne co tam wsypiesz aby tylko trochę procent uzyskać. Drożdże maja podział na moc jaką uzyskają podczas przerobu cukru i różne drożdże nadają się lepiej do określonych owoców, przy czym bardziej oddają charakter gotowego wina. Dlatego jak chcesz uzyskać wysokiej jakości wino to konieczne jest stosowanie odpowiedniego szczepu drożdży.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”