Pot-still na płycie indukcyjnej

Zbiór wiadomości o podgrzewaniu destylatorów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy

Post autor: Skir »

Witam. Bawię ć się dopiero od kilku tygodni i mam sporo pytań. Na razie przeglądam forum, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie dotyczące wykorzystania płyty indukcyjnej. Mam pot-stilla 15 l i chłodnicę na miedzianej rurce. Sprzęt się rozbudowuje - budują deflegmator miedziany. Ale pytanie: skoro na płycie indukcyjnej mam ustawioną temperaturę 80 C, to czy potrzebuję jeszcze termometr? Jeżeli tak, to gdzie powinien być zamontowany?
I przy okazji drugie pytanie: po co podczas drugiej destylacji wylewać przedgon? Skoro podczas destylacji wywalam 100 ml metylowego, to w drugiej już go przecież nie ma. Co prawda przedgon, to nie serce, ale może zostawić przedgon drugiej destylacji do kolejne?
Z góry dzięki za odpowiedzi bardziej doświadczonych forumowiczów.
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 lip 2019, 11:14 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: arTii »

1) nie masz utrzymywac stałej temperatury na zbiorniku. Temperatura będzie rosła wraz z ubywaniem alkoholu z naczynia
2) przedgon to nie metanol. W cukrówce metanol jest w śladowych ilościach (nieszkodliwych), ale są inne związki których nie pozbędziesz się całkowicie nawet gotując 10x
3) zbieraj wszystkie przedgony, kiedyś jak uzbierasz ich dużo, odzyskasz z nich sporo etanolu (nawet 90%)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: Góral bagienny »

Przy pot-still termometr nie jest potrzebny ale musisz mieć alkoholomierz
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: johnex »

Ustaw 80 stopni na płycie i sprawdź co ci wyleci z chłodnicy.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: Skir »

Oczywiście sprawdzam alkoholomierzem. Trzy razy już poszło i megasmaczne!
Dwa razy destyluję. Za pierwszym razem ciągnę wszystko, ale bez przedgonu. Za drugim (odlewam 50 ml) zaczyna się gdzieś 80-85 %, kończę przy 40% resztę na kolejną destylację. Warto robić trzecią?
Robię na "kwaśnym zacierze wujka Jessego" z pewnymi modyfikacjami. Wychodzi wspaniale. Zależy mi raczej na walorze smakowym, aromacie niż na czystym spirytusie.
Czyli: termometr sobie darować, temperatura nie jest ważna, ważne żeby powoli kapało? A przedgon z drugiej destylacji zachować z pogonem do kolejnej destylacji?
Aha: na samowarze jest zawór bezpieczeństwa. Można go zakręcić. (śrubka), ale może zostawić dla bezpieczeństwa?
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 lip 2019, 07:40 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: .Gacek »

Góral bagienny pisze:Przy pot-still termometr nie jest potrzebny ale musisz mieć alkoholomierz
To zależy gdzie oraz co chcemy osiągnąć.

Moim zdaniem termometr na kegu oraz głowicy przy potstillu to podstawa.
Jeżeli zaczynasz to termometr w tych dwóch miejscach jest podstawą, jeżeli będziesz miał na tyle wprawy co Góral to wtedy będziesz mógł się posługiwać tylko węcham oraz papugą ...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: sargas »

Ja mam alembik i nie zamierzam go kaleczyć termometrami. Po co termometr skoro reguluje mocą grzania i / lub wodą ? Moim zdaniem zbędne. Robie tak samo jak kolega @skir i jestem zadowolony.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: Góral bagienny »

@sargas Możesz rozwinąć szerzej jak regulujesz wodą?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: .Gacek »

Witek kiedyś ładnie napisał, że każdy alembik to potstill ale nie każdy potstill to alembik.
Ja nie każe nikomu kaleczyć alembika, tym bardziej osobie doświadczonej.
Zaznaczam tylko, że dla osoby rozpoczynającej przygodę z destylacją taki termometr daje nam podgląd co się właśnie dzieje w naszej maszynie, dodatkowo porównując to co nam kapie z aktualną temperaturą możemy wyciągać wnioski na przyszłość....
Pozdrawiam Gacek.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: Góral bagienny »

Kolego Skir pogony możesz dolewać do kolejnego nastawu natomiast przedgony daruj sobie ;)
Jeżeli dobrze odbierzesz frakcje to 3 destylacja niepotrzebna
Pozdrawiam Góral :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 lip 2019, 20:14 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: Skir »

Dzięki panowie za pomoc. Faktycznie termometr nie jest niezbędny, jakoś sobie radzę, ale termometr byłby udogodnieniem. Choć i tak wolę alkoholomierzem i organoleptycznie :). @Góral bagienny: racja. dziś odebrałem materiał po 3 destylacji i w sumie żałuję. Bimbrozja dużo zatraciła z charakterystycznego zapachu dymionego jęczmienia.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: Skir »

Jest już chłodnica. Rurka miedziana stanowi połączenie i wyjście oraz skręcona wewnątrz spełnia rolę chłodnicy. Kwasowa rura jako deflegmator już wypełniona:spód drapak, potem sprężynki miedziane, drut miedziany i znów sprężynki miedziane:
I love the smell of bimber in the morning.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: Góral bagienny »

Ile wysokości ma deflegmator? ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: Skir »

50 cm. Jutro zdjęcia po skręceniu
I love the smell of bimber in the morning.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: Góral bagienny »

Kolego moja pierwsza maszyna do gotowania :D
Do owocówek idealna :D
Pozdrawiam Góral ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: Skir »

@Góral: od czegoś muszę zacząć zabawę :).
Tak wygląda po złożeniu:
20190728_102337.jpg
Co do efektów gotowania i deflegmatora: dziś wieczorem.
Postanowiłem utrzymywać 80 stopni na płycie indukcyjnej ograniczając moc do połowy.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pot-still na płycie indukcyjnej

Post autor: radius »

Ooo... to chyba nowa wersja spiral stilla :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Pot-still na płycie indukcyjnej

Post autor: Góral bagienny »

Coś przekombinowałeś ;) Po co taka długa rurka od deflegmatora do chłodnicy? :o
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Pot-still na płycie indukcyjnej

Post autor: Skir »

Rurka długa, bo:
- akurat taka była ;)
- łatwiej dostosować gdzie postawić chłodnicę (jeszcze będzie polerowana)
- łatwiej wyjmować pokrywę szybkowara - konieczność przekręcenia.
@radius: taki nowy wynalazek oldstillowy :).
Bawię się tym, pomysły moje i chłopaka mojej córki. Pierwszy powstał na zasadzie wiaderka z miedzianą spiralą - odtworzenie chyba angielskiego bimrownika frontowego z czasów II wojny światowej :)
Na razie efekt jak dla mnie szokujący: leci 92%, ale temperatura ustawiona na 80, a moc grzania zmniejszona na 2 (skala 1-10). Większy power powoduje zbyt szybkie kapanie.
(admina forum proszę o zmianę tytułu tematu: usunięcia zbędnego "l" lub po po prostu na "Płyta indukcyjna"- bardziej odpowiednia chyba)
I love the smell of bimber in the morning.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Pot-still na płycie indukcyjnej

Post autor: Góral bagienny »

NIE GOTUJ na tym przeczytaj pw.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Pot-still na płycie indukcyjnej

Post autor: Skir »

Już poprawiłem! Czytałem.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pot-still na płycie indukcyjnej

Post autor: .Gacek »

Nie wiem co podpowiedział Ci Góral, ale część par skropli się szybciej w rurce miedzianej niż w chłodnicy. Część wróci z powrotem do deflegmatora a część skroplin utworzy syfon w zagieciu rurki, przez co może Ci kaszleć urobkiem z chłodnicy co jakiś czas.
Proponuję skrócić rurkę wygiac ją w kształcie odwróconej litery U. Chłodnice zamontować na uchwytach do rur bezpośrednio na deflegmator.
Pozdrawiam Gacek.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Pot-still na płycie indukcyjnej

Post autor: Góral bagienny »

Mniej więcej to samo :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Pot-still na płycie indykcyjnej

Post autor: JanOkowita »

sargas pisze:Ja mam alembik i nie zamierzam go kaleczyć termometrami. Po co termometr skoro reguluje mocą grzania i / lub wodą ? Moim zdaniem zbędne. Robie tak samo jak kolega @skir i jestem zadowolony.
Nie jest konieczne wiercenie otworu pod termometr. Można kupić termometr tablicowy LCD z sondą i sondę przykleić srebrną taśmą do kopuły lub do garnka. Wskazanie będzie niższe o 1-2 stopnie, ale nam przecież chodzi o obserwację zmian.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Pot-still na płycie indukcyjnej

Post autor: fo11rest »

Ja robiłem w termometrem i bez i nie widzę potrzeby stosowania termometru przy pot stilu. Moc grzania reguluję tak aby lekko ciurkiem leciało i tyle. Ostatnio z 24 litrów nastawu jabłkowego wykapało 4350ml (początkowe leciało 78 a skończyłem na 40) W tej chwili destylat dojrzewa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Grzanie”