Witam,
Mam na imię Kamil, chce zacząć zabawę od robienia win, a potem stoponiowo przenieść się na pot- stilla, mam wiele pytań a im więcej czytam tym jest ich wiecej, chociażby jak mam wybrać odpowiednie drożdze, dolewać wodę do nastawu na wino czy nie, jak długo trwa cały proces i skad mogę wiedzieće że się zakończył, a mam wrażenie że jeszcze wiecej pytań jeszcze się narodzi.
Tak czy siak witam wszystkich serdecznie
Rogek
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Re: Rogek
Cześć
Miałem dokładnie tak samo jak ty Od roku czytam to forum i też czym więcej czytałem, tym więcej miałem wątpliwości. Ale po jakimś czasie czytania, prawie wszystkie zostały rozwiane
Tak więc nie łam się powodzenia
A co do fermentacji to polecam zakup cukromierza, który pozwoli Ci na obserwację jak przebiega cały proces. Jeżeli wskazanie cukromierza będzie spadać przez kolejne dni fermentacji i zatrzyma się na pewnej wartości (bliskiej zeru) pozostając na niej przez kilka dni, będzie to znak że fermentacja się zakończyła
Miałem dokładnie tak samo jak ty Od roku czytam to forum i też czym więcej czytałem, tym więcej miałem wątpliwości. Ale po jakimś czasie czytania, prawie wszystkie zostały rozwiane
Tak więc nie łam się powodzenia
A co do fermentacji to polecam zakup cukromierza, który pozwoli Ci na obserwację jak przebiega cały proces. Jeżeli wskazanie cukromierza będzie spadać przez kolejne dni fermentacji i zatrzyma się na pewnej wartości (bliskiej zeru) pozostając na niej przez kilka dni, będzie to znak że fermentacja się zakończyła
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: środa, 24 lip 2019, 23:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rogek
Dziękuje Panowie za miłe przywitanie i rady @bloku dobrze wiedzieć, że nie tylko ja mam takie problemy
Ostatnio zmieniony sobota, 27 lip 2019, 20:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
O gustach się nie dyskutuje
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 61
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 12:48
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Pigwówka
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Rogek
Cześć! Pamiętaj do nastawów owocowych nie używaj drożdży TURBO
Ostatnio zmieniony sobota, 27 lip 2019, 23:08 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.