Śliwowica 2009 - 2024

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

bocian1
5
Posty: 8
Rejestracja: czwartek, 26 lip 2012, 15:45
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: bocian1 »

kochanek Kranei pisze:Rozmnażanie z odrostów jest niemożliwe, gdyż te śliwy są szczepione na ałyczy. Pozostaje tylko szczepienie. Jeśli dobrze pamiętam, to te śliwy są selekcją z wielu dzikich. W przyszłym roku zbadam zawartość cukru. Normalnie średnia wynosi 15.8%. A te były chwalone jako bardzo słodkie i tak też smakują. Dalej, całkiem możliwe, że podkładki mają wpływ na owocowanie. Tu masz zdjęcie jak te szwabskie śliwy wyglądają.
Rozmnażanie z odrostów w przypadku szczepienia na ałyczy rzeczywiście odpada ale jeżeli ktoś nie bardzo umie szczepić, a chce pozyskać roślinę wegetatywnie a nie generatywnie, to pozostaje jeszcze odkład powietrzny:

Odkład powietrzny (ang. air layering, marcotting) – odmiana techniki rozmnażania roślin przez odkład, polegająca na otoczeniu pędu rośliny matecznej substratem glebowym. W miejscu obłożenia pęd wytwarza korzenie, co umożliwia jego odcięcie i dalszy samodzielny wzrost. Technika odkładów powietrznych jest wykorzystywana w amatorskiej uprawie roślin[1].

Pierwotnie pęd umieszczano w glinianej doniczce tak aby przechodził zarówno przez otwór dolny, jak i górny. Na dno doniczki nasypywano warstwę piasku a na nią żyzną glebę. Doniczka była mocowana w lub utrzymywała się samodzielnie na sztywnym pędzie. Stałe utrzymywanie odpowiedniej wilgotności gleby prowadzi do wytworzenia korzeni w miejscu kontaktu z glebą. Ukorzenianie można dodatkowo stymulować poprzez wykonanie podłużnego nacięcia na pędzie. Lepsze efekty powoduje wąskie obrączkowanie oraz stosowanie substancji stymulujących rozwój korzeni[1].

Obecnie do przygotowania odkładów powietrznych stosuje się wilgotną watę, mchy z rodzaju torfowiec, torf. Podłoże takie owija się czarną folią ściśle w dolnej części pędu i luźno w jego części górnej. Po wytworzeniu korzeni pęd odcina się i wysadza do gruntu

Cytat z Wikipedii

Jeżeli drzewo ma nisko położone długie gałęzie to można zrobić to jeszcze prościej - poprzez odkład ziemny; po prostu przyginamy gałąź do ziemi i środkową część przysypujemy ziemią. Po ukorzenieniu odcinamy wierzchołek gałązki i wsadzamy na docelowe stanowisko.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: land75 »

Mam pytanie. Zrobiłem śliwowicę według przepisu Kucyka. Wczoraj przecedziłem przez sito i nie wiem czy klarować czy wrzucać na graty. Dodam, że nie posiadam płaszcza wodnego.

Opis mojego sprzętu:
-wysokość całkowita 2 m 60 cm
-średnica 63,5mm
-keg 50l
-bufor na szerokiej kryzie wypełniony sprężynkami KO
-pierwsza rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2
- odcinek 16cm wypełniony sprężynki 4.2mm miedź
-druga rura 54cm wypełniona sprężynkami KO 4.2mm
-głowica wypełniona sprężynkami 0,7mm do wysokości latarki
-termometr Pamel
- pomiar temperatur keg, bufor ,10 półka port wkręcany , 4 port
w głowicy nad OLM
-trzy grzałki 2,5kw,2,0kw i 1,5kw
-dwa odbiory głowica LM i obniżony odbiór OLM
-spust cieczy z najniższego punktu
-łączenie za pomocą Tc clamp
-dodatkowy wlew cieczy w kegu sms
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 lis 2018, 12:36 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

Nie musisz klarować. Z resztą wyklarować nastaw śliwkowy jest rzeczą praktycznie niemożliwą. Wrzucaj na rurki i destyluj.
Pozdrawiam
Darek

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: michal278 »

Do kol. Bocian1 lepsza jest zwykła butelka pet, robisz z boku dziurę i przekładasz najlepiej wilka przez nią i szyjkę. Wsypujesz ziemi aż zakryje szyjke i wlewasz wody.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Wczoraj przegoniłem surówkę z ostatnich węgierek. Destylacja w zbiorniku z płaszczem i pot still bez refluksu. Za pierwszym razem bez cięcia do zera. Za drugim razem odlałem ponad 300ml jako przedgon a pomimo to dalsze 2,5l ma bardzo silny owocowo-perfumowy zapach. Pozostałe 3,5l jest super. Wszystko ma srednio 70% i do tego 4l pogonu. Nastaw to ortodoks z węgierki staropolskiej 80kg. Zastanawiam się co zrobic z tym 2.5l czekać czy przepuścić jeszcze raz.

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: michal278 »

Czekać!!!!

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: sargas »

Też uważam, że czekać.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Ok. To zaczekam.

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Podejrzewam, że ta druga część jest trochę "delikatniejsza" w smaku stąd twoje rozterki. Ja nie dzielę frakcji serca na części tylko mieszam je razem. Powoduje to oczywiście trochę dłuższy czas dojrzewania, ale nie jest to problem. Moja rada? Pij to co jest dobre ;) A na I część kup kamionkę u magasa (akcja na białym) lub od Jehn Ceramika. Mam obie, ale ta pierwsza jest lepsza bo większa (1 galon). Wlej, zakorkuj i daj temu dojrzeć. Już po 2-3 miesiącach jest ogromna różnica na + trunków z kamionki.

Ja też zakończyłem tegoroczny sezon śliwkowy. W sobotę destylowałem na półkowej ostatnią partię śliwki z wszystkimi pogonami i przedgonami. Główna część poszła na pot-stilu na modłę szkocką. Teraz tylko zakupić beczkę, przygotować pod śliwkę i czekać :(
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Dam w beczkę dębową i niech stoi i dojrzewa. A to co jest lepsze to jest super towar.

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Tylko nie w taką na 2-10l. Chyba że masz już kilkukrotnie użytą. Na takie małe ilości kamionki są najlepsze. I/lub rurobeczki. Ja sam mam w kamionkach grappę i "koniaczek", które dojrzewają z kostkami dębu już w sumie trzeci rok.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Ma 5l ale już jest bezpieczna.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

kwik44 pisze: A na I część kup kamionkę u magasa (akcja na białym) lub od Jehn Ceramika. Mam obie, ale ta pierwsza jest lepsza bo większa (1 galon). Wlej, zakorkuj i daj temu dojrzeć. Już po 2-3 miesiącach jest ogromna różnica na + trunków z kamionki.
:(
Zaintrygowałeś mnie tą kamionką. Nie jestem zarejestrowany na białym jest jakaś inna opcja namiaru na magasa?
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dynio »

Bez rejestracji Ci nie sprzeda. Zarejestruj się szybko i zapisz sie, bo akurat teraz jest dostawa

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: kwik44 »

Jak pisałem wyżej: mam kamionki od Jehn i te z białego forum. Oba rodzaje są super, żadne szkło nie da takiego efektu jak dojrzewanie w kamionce. Obecnie preferuję te z białego bo są większe. Można w nich dojrzewać owocówki, wódki, część destylatów mam z kostką czy dwoma dębu. Rejestracja jakimś problemem nie jest. Ja mam konto tutaj, na białym i na kilku forach zagranicznych. Z każdego ciągnę ;) wiedzę i czasem oddaję ;P
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

Potwierdzam skuteczność starzenia trunków w magasowych kamionkach. Trunek zyskuje łagodność i fajnie się układa. Oczywiście proces ten wymaga czasu. Zawsze do alkoholi owocowych lub zbożowych dodaję dębiny, mniej lub bardziej wypieczonej.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: radom1987 »

Ja muszę napisać, że po wymianie kilku wiadomości z kolega kwik44 zdecydowałem się zakupić kamionkę. Napisałem do Jehn i zamówiłem butle cylindryczną o pojemności 2L. Teraz już moja śliwowica dojrzewa sobie w niej a ja czekam na efekt dojrzewania.

_Romek_
20
Posty: 26
Rejestracja: środa, 22 sie 2018, 17:25
Krótko o sobie: Wierzę w moc i tradycję bruderszaftu, więc dużo tu nie powiem.
Ulubiony Alkohol: destylaty z charakterem, wino, piwo, ech... wszystko co niebanalne
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: gdzieś w centrum
Podziękował: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: _Romek_ »

Adaszcz31 pisze:Wczoraj przegoniłem surówkę z ostatnich węgierek. Destylacja w zbiorniku z płaszczem i pot still bez refluksu. Za pierwszym razem bez cięcia do zera. Za drugim razem odlałem ponad 300ml jako przedgon a pomimo to dalsze 2,5l ma bardzo silny owocowo-perfumowy zapach. Pozostałe 3,5l jest super. Wszystko ma srednio 70% i do tego 4l pogonu. Nastaw to ortodoks z węgierki staropolskiej 80kg. Zastanawiam się co zrobic z tym 2.5l czekać czy przepuścić jeszcze raz.
Hmmm... Bardzo dobra wydajność, żeby nie powiedzieć kosmiczna, jak na ortodoksa :shock: Jakie miałeś cukry w tej śliwce? Mierzyłeś?
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 00:32 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Adaszcz31 »

Romek@ cukromierz pokazywał 16blg jeśli dobrze pamiętam. Śliwki to były węgierki staropolskie z początku października. Dodawałem pogony z poprzedniej śliwowicy a poza tym gotowalem gęste. Średnia moc to około 70%.
Kamionki już zamówione :)
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 12:06 przez Adaszcz31, łącznie zmieniany 2 razy.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

A ja tydzień temu wlałam śliwowicę 58% do takiej oto kamionki:
https://ibb.co/Vjcm5pK
Pojemność 1l, zakupiona w moim ulubionym sklepie - rupieciarni, za niebagatelną kwotę 10zł.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 sty 2019, 12:46 przez acurlydrug, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

W kamionce chodzi o to aby była nieglazurowana. Te glazurowane zachowują się praktycznie jak szkło. W magasowych kamionkach destylat "oddycha" przez ścianki kamionki jak beczka.
Potwierdza to spadek mocy i ilości trunku po leżakowaniu.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 sty 2019, 14:13 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: acurlydrug »

Ajjj, a ja zasugerowałam się tym, że w środku jest nieruszana... Czyli dooo....a.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

Nie wiem jaka jest Twoja do końca. Nie jest bardzo błyszcząca na zdjęciu, ale żaden ze mnie znawca ceramiki.. ;)
Pozdrawiam
Darek

zarazek4
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 8 sty 2010, 20:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: zarazek4 »

W jakiej cenie kamionki na białym ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

Musisz to pytanie zadać magasowi z białego forum. Akurat teraz jest akcja i można się zapisać.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: dynio »

Ok 100zl za szt (1galon) z korkiem

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: sargas »

@_Romek_ nie ma co się dziwić. Wiekszość na forum powtarza, że dzikie drożdże gorszy smak dają, że mniejszą wydajności itd itd. A tymczasem forumowy konkurs śliwowicy wygrał kolega z nastawu właśnie na dzikich drożdżach bez żadnych dodatków. Podejrzewam jednak, że taka ilość urobku koledze wyszła bo dodane były pogony z poprzedniej śliwowicy. Ja podobny nastaw robiłem w tym roku i serca mi wyszło nie całe 5L po drugim przebiegu nie licząc pogonów i przedgodnów.
Ostatnio zmieniony środa, 16 sty 2019, 15:23 przez sargas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: lesgo58 »

Zamiast zastanowić się co może być przyczyną tych nieudanych nastawów, to odnoszę wrażenie że zbytnio generalizujesz.
Ja mam swoją teorię na ten temat. Może koledzy bardziej kumaci w temacie biologii dodadzą też swoje.
Tak więc do rzeczy. Wszystkie nastawy robiłem z owoców z tego samego sadu. Nastawy ortodoksyjne (na drożdżach szlachetnych udały się znakomicie). Opisy szczegółowe i wszelkie dane można wyczytać tutaj: post190165.html#p190165.
Jedyny nastaw który się nie udał to był właśnie ten robiony na dzikusach. Długo się zastanawiałem - dlaczego. Jedną z przyczyn mógł być zwykły pech. Już sama fermentacja przebiegała dziwnie. Mimo początkowego szybkiego startu. Po pierwszych dniach kiedy to był wyczuwalny zapach śliwek w drugim tygodniu zaczął pachnąć mniej intensywnie i trochę dziwnie z nutami sztychu octowego. Tak, że nie ryzykowałem już więcej i nie czekając na zakończenie fermentacji postanowiłem to co jest przedestylować. Suma sumarum po skończonej destylacji pozostały niezbyt ciekawe wrażenia.
Przez przypadek prawdopodobnie znalazłem winnego. Cześć śliwek, które użyłem do nastawu na dzikusach pozostawiłem do zjedzenia i o nich zapomniałem. Pozostały w skrzyneczce, w kącie w miejscu gdzie robiłem nastaw. Odkryłem je po 3 tygodniach. Jakie było moje zdziwienie kiedy je zobaczyłem. Ani jedna nie była zgniła. Nie było śladów pleśni. Tylko częściowo zasuszone. Przypadek? Myślę, że nie . Przyczyną takiego stanu rzeczy prawdopodobnie były środki/opryski konserwujące owoce na czas transportu i sprzedaży. Co potwierdził handlarz na hurcie gdzie te śliwki nabyłem.
Być może się mylę ale tak jak wspomniałem to jest jednak tylko moja teoria.
Ostatnio zmieniony środa, 16 sty 2019, 17:11 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Doody »

Miałem Leszku podobną sytuację i od tej pory poszukuję śliwek wyłącznie z prywatnych, niepryskanych sadów. Raz się uda zdobyć więcej raz mniej ale nie chcę już tracić czasu na nieudane destylaty z powodu posmaku chemii. W tym roku było dużo owoców i udało się zrobić naprawdę fajny trunek. Skąd wiem, że fajny? Ano byłem jurorem i mogłem porównać swój destylat do 15 innych. Nie startowałem w konkursie ponieważ swoją śliwkę zadębiłem wcześniej. Ale na tle innych destylatów moim zdaniem wypadła nieźle ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jarzi
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 22:51
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: jarzi »

Popełniłem sliwowice i powiem Wam, że mam z 3 różnych odmian śliwki. Tylko węgierka z starego sadu smakuje dobrze (pomijam błędy produkcji jako iż to mój pierwszy produkt). Pozostałe 2 gatunki których nazw już nawet nie pamiętam, nie mają startu do tej z węgierki.
Jeżeli w tym roku będę miał dostęp do sadu to powtórzę wyrób.
Ktoś wyżej pisał, że śliwki nie chciały zgnic. Moje resztki pozostawione samopas w krótkim czasie dostały ogniska pleśni więc mogę sądzić, że były naturalne, chociaż napewno też miały jakieś opryski (wszyscy sadownicy robią, kwestia jakie ilości).
Pozdrawiam wszystkich sliwkujących.
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: FRUTTI »

No i pierwsza śliwowica w tym roku puszczona! Z 80kg śliwki (nie wiem jaka odmiana, wiem ze wczesna) i 4kg cukru odebrałem 8l gotowego urobku o mocy 55%.
Puszczałem dwukrotnie, na pot stillu od Zygmunta, pierwszy raz wszystko jak leciało całą pulpe , odbierałem do 0 drugie gotowanie 14l surówki i 5l wody, odbiór do 50% i rozcieńczenie wodą demineralizowaną.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: Kamal »

4l z cukru i 4l ze śliwek. :)
K.
Ostatnio zmieniony środa, 24 lip 2019, 17:36 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: niebieski-n2 »

W jak sposó to wyliczyłeś?

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Śliwowica 2009 - 2018

Post autor: arTii »

Przecież to proste.... z 4kg cukru masz ponad 2 litry spirytusu, a więc prawie 4 litry alkoholu 50%, Od ogólnego urobku odejmujesz 4 litry i pozostaje 4 litry ze śliwek :D
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: niebieski-n2 »

Na jasne :hammer: , po nocy w robocie nie zatrybiłem, że urobek ma 50%, tylko przeliczyłem 4x0,6L
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: sargas »

80kg śliwek ale węgierek czy inna odmiana ?
Po co ten cukier ? :(
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Góral bagienny »

Węgierki w lipcu?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: sargas »

:) może jakieś GMO ma mega wczesna odmiana :P
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Góral bagienny »

Prędzej z Czarnobyla jakieś mutanty :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Śliwowica 2009 - 2019

Post autor: Kamal »

Już śliwki jakiś czas są dostępne na bazarach, fioletowe, i żółte (renkloda?) I pewnie z tych, bo węgierki jeszcze, przynajmniej u mnie :)
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”