Witam serdecznie.
jestem nowym członkiem Waszej społeczności. Zainteresowany jestem domowym sposobami wykorzystania tego co natura dała w przydomowej winnicy i ogrodzie. Wraz z żoną nastawiamy wino z naszej przydomowej winnicy (ciemne winogrono) rosnące na tarasie sposobem podpatrzonym w Grecji. Zainteresowany jestem jak można zagospodarować pozostałości po robieniu wina i jaki sprzęt byłby do tego potrzebny. Poprosiłbym o jakieś wskazówki.
kazik1960
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
online
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: kazik1960
Witam serdecznie .
Mam pytanie. Będąc we Francji na wakacjach spotkałem się z wyrobem alkoholowym o nazwie Macvin du Jura. O słomkowej barwie, bogatym i wyrazistym bukiecie zapachowym, mocy 18 %. Jak dla mnie największą frajdą było delektowanie się bukietem zapachowym owego trunku. Moje pytanie to czy ten wyrób jest wzmacnianym winem jak portugalskie Porto czy niskoprocentowym destylatem ?
Mam pytanie. Będąc we Francji na wakacjach spotkałem się z wyrobem alkoholowym o nazwie Macvin du Jura. O słomkowej barwie, bogatym i wyrazistym bukiecie zapachowym, mocy 18 %. Jak dla mnie największą frajdą było delektowanie się bukietem zapachowym owego trunku. Moje pytanie to czy ten wyrób jest wzmacnianym winem jak portugalskie Porto czy niskoprocentowym destylatem ?
-
- Posty: 523
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: kazik1960
macvin du jura
Wojciech Gogoliński
|
28 lipca 2011
"francuskie wino likierowetyp białego, różowego lub czerwonego wina alkoholizowaneg... (...) (mistellatyp wina likierowego wyrabianego z nieprzefermentowanego (na... (...)) AOC z Jury wytwarzane na bazie świeżego lub zagęszczonego przez ogrzewanie moszczu gronowego, alkoholizowanego winiakiem z wytłoków z okręgu Franche–Comté (eau–de–vin de marc du juraregion winiarski we wschodniej Francji, w departamencie Fran... (...) de franche–comté).
Jego nazwa pochodzi od zbitki słów marc i vin. Moc – 16%–22%. Leżakowanie – od 1,5 roku (minimum) do 3 lat w beczkach dębowych (min. 18 mies.). Bardzo słodki. Prod. – ok. 1,25 tys. hl. Macvin de jura wyrabia się od XIV wieku."
Bardzo proszę.
Wojciech Gogoliński
|
28 lipca 2011
"francuskie wino likierowetyp białego, różowego lub czerwonego wina alkoholizowaneg... (...) (mistellatyp wina likierowego wyrabianego z nieprzefermentowanego (na... (...)) AOC z Jury wytwarzane na bazie świeżego lub zagęszczonego przez ogrzewanie moszczu gronowego, alkoholizowanego winiakiem z wytłoków z okręgu Franche–Comté (eau–de–vin de marc du juraregion winiarski we wschodniej Francji, w departamencie Fran... (...) de franche–comté).
Jego nazwa pochodzi od zbitki słów marc i vin. Moc – 16%–22%. Leżakowanie – od 1,5 roku (minimum) do 3 lat w beczkach dębowych (min. 18 mies.). Bardzo słodki. Prod. – ok. 1,25 tys. hl. Macvin de jura wyrabia się od XIV wieku."
Bardzo proszę.