kazik1960

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
kazik1960
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2019, 12:50
Podziękował: 2 razy

Post autor: kazik1960 »

Witam serdecznie.
jestem nowym członkiem Waszej społeczności. Zainteresowany jestem domowym sposobami wykorzystania tego co natura dała w przydomowej winnicy i ogrodzie. Wraz z żoną nastawiamy wino z naszej przydomowej winnicy (ciemne winogrono) rosnące na tarasie sposobem podpatrzonym w Grecji. Zainteresowany jestem jak można zagospodarować pozostałości po robieniu wina i jaki sprzęt byłby do tego potrzebny. Poprosiłbym o jakieś wskazówki.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 lip 2019, 14:13 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: kazik1960

Post autor: Góral bagienny »

Witaj na tym zacnym forum :D. Czytaj i działaj :). Powodzenia :piwo:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: kazik1960

Post autor: sargas »

Witaj serdecznie i powodzenia.

Autor tematu
kazik1960
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2019, 12:50
Podziękował: 2 razy
Re: kazik1960

Post autor: kazik1960 »

Dziękuję za powitanie do grona psotników. pozdrawiam Kazik
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: kazik1960

Post autor: radius »

Raczej destylerów ;) Psocić skończyliśmy w przedszkolu :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
kazik1960
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2019, 12:50
Podziękował: 2 razy
Re: kazik1960

Post autor: kazik1960 »

Witam serdecznie .
Mam pytanie. Będąc we Francji na wakacjach spotkałem się z wyrobem alkoholowym o nazwie Macvin du Jura. O słomkowej barwie, bogatym i wyrazistym bukiecie zapachowym, mocy 18 %. Jak dla mnie największą frajdą było delektowanie się bukietem zapachowym owego trunku. Moje pytanie to czy ten wyrób jest wzmacnianym winem jak portugalskie Porto czy niskoprocentowym destylatem ?

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: kazik1960

Post autor: bociann2 »

macvin du jura

Wojciech Gogoliński

 |

28 lipca 2011

"francuskie wino likierowetyp białego, różowego lub czerwonego wina alkoholizowaneg... (...) (mistellatyp wina likierowego wyrabianego z nieprzefermentowanego (na... (...)) AOC z Jury wytwarzane na bazie świeżego lub zagęszczonego przez ogrzewanie moszczu gronowego, alkoholizowanego winiakiem z wytłoków z okręgu Franche–Comté (eau–de–vin de marc du juraregion winiarski we wschodniej Francji, w departamencie Fran... (...) de franche–comté).

Jego nazwa pochodzi od zbitki słów marc i vin. Moc – 16%–22%. Leżakowanie – od 1,5 roku (minimum) do 3 lat w beczkach dębowych (min. 18 mies.). Bardzo słodki. Prod. – ok. 1,25 tys. hl. Macvin de jura wyrabia się od XIV wieku."


Bardzo proszę.

Autor tematu
kazik1960
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2019, 12:50
Podziękował: 2 razy
Re: kazik1960

Post autor: kazik1960 »

Bardzo dziekuję za post. jestem bardzo wdzięczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”