Witam wszystkich forumowiczów. Nie ukrywam, że konto założyłem z powodu mojego problemu jaki jest UCZULENIE NA DROŻDŻE
Cios w samo serce..... W skali od 0-4 mam 4. Faktycznie po piwie rożnie się czuje, od razu robię się czerwony. Zabroniono mi jeść połowy rzeczy które jadłem\spożywałem. Mam do was pytanie ponieważ zajmujecie się destylacją i pomyślałem że tu uzyskam trochę pomocy. Ile drożdży zostaje w wódce i occie po procesie destylacji? Czy znajduje się tam coś jeszcze czy nie powinno nic być? Jeśli to możliwe proszę o pomoc. Dziękuje i pozdrawiam.
Uczulenie na drożdże
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Uczulenie na drożdże
@bociann2 czy możesz rozwinąć temat?
Jeżeli nastaw przerobił do końca to wszystkie drożdże padły. Rozumiem, że nie każdy potrafi ściągnąć dokładnie znad osadu ale jeżeli puścimy to na rurę to nieważne czy będzie to potstill czy kolumna ale temperatura powinna według mnie wybić wszystko...
Jeżeli nastaw przerobił do końca to wszystkie drożdże padły. Rozumiem, że nie każdy potrafi ściągnąć dokładnie znad osadu ale jeżeli puścimy to na rurę to nieważne czy będzie to potstill czy kolumna ale temperatura powinna według mnie wybić wszystko...
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Uczulenie na drożdże
@.Gacek - z tym że jeśli ktoś jest uczulony na białko drożdży, to nieistotne czasami jest czy będą to żywe drożdże, czy "ugotowane".
@mafialoso - nie wiem jak z octem, ale octu chyba się nie destyluje. Co do wódki, to jeśli nastaw dobrze sklarujesz, sklarowane przepuścisz prawidłowo przez kolumnę rektyfikacyjną uzyskując spirytus wysokiej klasy, to nie powinno w nim być więcej niż kilka pojedynczych komórek drożdżowych (myślę że nie więcej niż na owocu śliwki czy winogrona). W piwie czy w winie, nie masz procesu rektyfikacji i pomimo filtracji część komórek drożdżowych pozostaje w trunku.
@mafialoso - nie wiem jak z octem, ale octu chyba się nie destyluje. Co do wódki, to jeśli nastaw dobrze sklarujesz, sklarowane przepuścisz prawidłowo przez kolumnę rektyfikacyjną uzyskując spirytus wysokiej klasy, to nie powinno w nim być więcej niż kilka pojedynczych komórek drożdżowych (myślę że nie więcej niż na owocu śliwki czy winogrona). W piwie czy w winie, nie masz procesu rektyfikacji i pomimo filtracji część komórek drożdżowych pozostaje w trunku.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Re: Uczulenie na drożdże
Niestety nie mam ani aparatury ani dostatniej wiedzy na temat wlasnej produkcji dlatego pytam o alkohole sklepowe. Po tym co Wy piszecie chyba będę musial jednak cos pomysleć nad własną produkcją. Ciekawe jest dla mnie dlaczego również ocet jest mi zakazany i co ma wspolnego z drozdzami. Na bazie octu jest tez mnóstwo produktów ktore sa jednak zakazane.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Uczulenie na drożdże
W destylatach drożdży nie ma. Upewnij się jednak, że masz alergię na drożdże, a nie na ich niektóre metabolity, które do destylatu mogą przejść nawet w drodze destylacji. Jeżeli to alergia "tylko" na drożdże, to destylaty są bezpieczne.
Ocet spirytusowy również jest ok, bo powstaje ze spirytusu rektyfikowanego. Problemem mogą być octy winne i piwne, które powstają bezpośrednio z win lub piw i tam drożdże są obecne również w produkcie końcowym, czyli occie. Tutaj klarowanie nic nie da, bo wszystkich komórek się nie wyklaruje...
Ocet spirytusowy również jest ok, bo powstaje ze spirytusu rektyfikowanego. Problemem mogą być octy winne i piwne, które powstają bezpośrednio z win lub piw i tam drożdże są obecne również w produkcie końcowym, czyli occie. Tutaj klarowanie nic nie da, bo wszystkich komórek się nie wyklaruje...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Uczulenie na drożdże
Chłopie, masz, że się tak wyrażę "przesrane". Weźmy pod uwagę, że trafisz na kobietę która ma drożdżycę. Po stosunku masz drożdżycę i .... umierasz??? Nie, nie, nie, to nie żart, ja kumam, jest "Orungal" i drożdże padną, ale ... . Ja na Twoim miejscu szukałbym "odczulenia" by w życiu nie być kaleką nie mogąc wypić piwa, (o seksie nie wspomnę). Drożdże to nie tylko żywność!!!mafialoso pisze:... powodu mojego problemu jaki jest UCZULENIE NA DROŻDŻE ....