Witam Szanowną brać psotniczą
Moja przygoda z produkcją alkoholi rozpoczęła się gdy miałem lat 15. Będąc na wakacjach u Dziadka i Babci miałem okazję pomóc dziadkowi w przygotowaniu nastawu na wino. Tak mnie to zafascynowało, że postanowiłem sam w domu spróbować. Padło na jabłkowe (którego ostatnią, 8 letnią, butelkę trzymam do dziś na pamiątkę ). Oczywiście najpierw musiałem zapewnić rodziców, że nie będę próbował swoich wyrobów do ukończenia 18 roku życia Gdy piwniczka zapełniła się różnymi rodzajami win, zajęcie te powoli zaczęło mnie nudzić. Wtedy usłyszałem od kolegi o domowej produkcji whisky. A że whisky to dla mnie trunek numer jeden, postanowiłem spróbować swoich sił w tym kierunku. I tak trafiłem na forum alkohole-domowe. Od tego czasu (już ponad rok), śledzę uważnie różne wątki i nabywam doświadczenia. Początkowo pracowałem na Pot-stillu (którego zamierzam w dalszym ciągu używać przy destylacji zacierów zbożowych na whisky). Od 2 tygodni natomiast jestem posiadaczem kolumny CM z zimnymi palcami (bez znienawidzonych odstojników! ), przy pomocy której planuję rektyfikować cukrówki na spirytus do nalewek. Przed zakupem prześledziłem wszystkie wątki na forum, a mój wybór kolumny CM był podyktowany jej gabarytami (Rodzice nie są do końca przychylni mojemu hobby i celowałem raczej w kolumnę nie przekraczającą 60 cm wysokości, a nie znalazłem nigdzie Aabratka o wysokości do 60 cm).
Bloku
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Re: Bloku
Moja przygoda z alkoholem zaczęła się gdy miałem 8 l i zbierałem " chaber" do butelki z wodą i cukrem (chaber to takie zioło co rośnie w zbożu )po tygodniu się to piło. Do dzisiaj pamiętam ten smak.Czysty alkohol posmakowałem po zawodach sportowych w ZSRR gdy miałem 30 l . Zacząłem degustować swój wyrób w wieku 65 l ale jest spoko , owocówki są lepsze niż cukrówki, przynajmniej głowa nie boli. Do owocówek nie dodaję żadnych drożdży tylko i wyłącznie obierki z jabłek , rodzynki,żurawinę kilka owoców.
Alkohol można zrobić ze wszystkiego nawet ze starej miotły .
Alkohol można zrobić ze wszystkiego nawet ze starej miotły .
Ostatnio zmieniony środa, 17 lip 2019, 07:50 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 706
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Re: Bloku
Witamy na forum