Fermentacja nagle ustała?

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
Andrzej4850
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 12 lip 2019, 19:58

Post autor: Andrzej4850 »

Dzień dobry. Pierwszy raz postanowiłem nastawić cydr 10l. Drożdże ciderini sweet od browin. BLG przed fermentacją wynosiło 13,5. Na początku cydr mocno pracował lecz po ok 30h tak zwane ,,pyrkanie" z rurki fermentacyjnej praktycznie ustało i po kolejnych 10h cisza. BLG wynosi 13. Mam wrażenie, że coś jest nie tak. Jakieś sugestie?
promocja
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Fermentacja nagle ustała?

Post autor: Doody »

Dałeś pożywkę?
Nopowietrzyłeś nastaw?
Pozdrawiam
Darek

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Fermentacja nagle ustała?

Post autor: mocho »

Po 30h intensywnej pracy drożdży blg spadło o 0,5? Ja bym spróbował jak smakuje nastaw i sprawdził cukromierz bo wydaje mi się to trochę dziwne

Autor tematu
Andrzej4850
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 12 lip 2019, 19:58
Re: Fermentacja nagle ustała?

Post autor: Andrzej4850 »

Tak, sok został natleniony jeśli o to chodzi, a pożywkę dodałem zgodnie z instrukcją (browin kombi vita).
Nastawiłem wieczorem. Rano pyrkało, kolejnego wieczora pyrkało i następnego ranka już nie i cisza do tej pory, a blg sprawdzałem dwoma urządzeniami 13 jak byk. to 30h jest plus minus. też się dziwie i nie ogarniam. Spróbowałem dać nowe drożdże jak nie pyknie to wylewam i ponowna próba. Tak poza tym to dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 lip 2019, 22:25 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Fermentacja nagle ustała?

Post autor: Pablito »

Może pH za bardzo spadło?
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

Autor tematu
Andrzej4850
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 12 lip 2019, 19:58
Re: Fermentacja nagle ustała?

Post autor: Andrzej4850 »

Po dodaniu nowych drożdży fermentacja się wznowiła. Może z samymi drożdżami coś nie tak było. Puki co wygląda to dobrze. Dziękuję za zainteresowanie. Temat uważam za zamknięty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”