Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Forest11
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 10 cze 2019, 09:17
Załączniki
Nalewka agrestowa

Postautor: Forest11 » sobota, 13 lip 2019, 20:59

Witam,
Jutro będę posiadaczem agrestu. Zamierzam z niego zrobić nalewkę i teraz moje pytanie o proporcje. Będzie ok 20kg dojrzałych owoców. Mam zamiar je lekko zgnieść aby skórka trochę puściła i dać 20l spirytusu rozcieńczonego do 70%(nie za mocny?).
Odstawić na ok miesiąc, zlać i zasypać ok. 10kg cukru( jeżeli agrest będzie słodki dam 8kg) rozpuszczonego w jak najmniejszej ilości wody.
Odstawić na kilka tygodni, zlać i zmieszać wszystko razem. Odstawić.
Co myślicie o tym planie???


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1862
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka agrestowa

Postautor: Kamal » sobota, 13 lip 2019, 21:46

70%, to jest takie max stężenie alkoholu do nalewki.
Sporo tego cukru, będzie bardzo słodka. :hmm:
Możesz po zlaniu wsypać cukier do owoców i dobrze wymieszać, zobaczysz ile jeszcze płynnej dobroci wyciągniesz. :)
K.
Ostatnio zmieniony sobota, 13 lip 2019, 21:49 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika

Góral bagienny
350
Posty: 359
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka agrestowa

Postautor: Góral bagienny » sobota, 13 lip 2019, 21:54

Wyjdzie Ulepek, daj połowę cukru ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Forest11
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 10 cze 2019, 09:17
Załączniki
Re: Nalewka agrestowa

Postautor: Forest11 » niedziela, 14 lip 2019, 06:08

Macie rację z tym cukrem. Po przeczytaniu tego co napisałem też mi się wydaje że za dużo chyba że jakimś cudem przerobił by się w % :D .
Zrobie tak:
Zaleje 70% tak jak pisałem (później będzie rozcieńczone jeszcze sokiem)
Zobaczę jak to smakuje zaraz po zlaniu i dam cukru na owoce wedle uznania itd.
Konieczne jest obieranie owoców z ogonków i szypułek?? Gdzieś wyczytałem żeby szypułki zostawiać. Szczerze to mam ochotę tylko je dobrze umyć i do słoja.


wawaldek11
2000
Posty: 2109
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nalewka agrestowa

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 14 lip 2019, 09:15

Ja nie rozgniatam owoców. Zalewam je alko i po kilku miesiącach zlewam. Następnie zalewam je ponownie już słabszym- ok. 40% - alko, lub zasypuję cukrem. Znowu sobie stoi kilka miesięcy. Od czasu do czasu poturlam słojem. Jak pisał kolega wyżej cukier wyciąga jeszcze dużo z agrestu - owoce zrobią się jak rodzynki. Mieszam pierwszy nalew z syropem i ewentualnie z drugim nalewem. I wtedy dopiero dosładzam do smaku. Dosładzanie można zrobić na mniejszej próbce i próbować po kilku dniach, żeby nie przesłodzić całości.
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
Forest11
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 10 cze 2019, 09:17
Załączniki
Re: Nalewka agrestowa

Postautor: Forest11 » niedziela, 14 lip 2019, 09:38

Z tym nie rozgniataniem to chyba dobry pomysł. Pierwszy nalew nie będzie taki mętny.


acurlydrug
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Nalewka agrestowa

Postautor: acurlydrug » niedziela, 14 lip 2019, 17:18

Ale żeby zlewać aż dwudsiestoma litrami 70%? Ja bym dała tyle, by zalać owoce, nie więcej. By mieć wyższy % nalewki zawsze po zlaniu można jeszcze dolać.


Autor tematu
Forest11
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 10 cze 2019, 09:17
Załączniki
Re: Nalewka agrestowa

Postautor: Forest11 » niedziela, 14 lip 2019, 20:42

Mi też te 20l wydawało się dużo.
Właśnie jestem po pierwszym etapie.
Te 20l na ok 23kg owoców niewiele wystaje ponad owoce, ok 5l wlane ponad więc przy tej objętości to nie jest dużo. Owoce nie rozgniatane jak radził wawaldek11.

Awatar użytkownika

.Gacek
750
Posty: 773
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Nalewka agrestowa

Postautor: .Gacek » niedziela, 14 lip 2019, 22:08

Tak z dupy frana... Ale...
Podobno na agrest po pierwszym zalaniu (dziadek z działek mówi 55-65% ( daje się 1/3 cukru wagowo aby wyciągnąć resztę alkoholu, smaku oraz aromatu. Wniosek z tego taki, że na 24 kg agrestu potrzebujemy ok 8 kg cukru. Wygląda na to że Twój przepis jest ok. Zaznaczam, że sam nigdy nie robiłem i są to tylko rady starszych ode mnie ☺ choć mi też się wydaje, że będzie to za słodkie mówiąc wprost...
Edyta:
Sposób Waldka jest dobry jeżeli jesteśmy cierpliwi tak jak On i możemy sobie pozwolić na powolne leżakowanie nalewki. Jeżeli ktoś jest niecierpliwy i chciałby częstować gości na Świeta to w grę wchodzi tylko rozgniatanie...
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 lip 2019, 22:13 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.


acurlydrug
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Nalewka agrestowa

Postautor: acurlydrug » poniedziałek, 15 lip 2019, 07:51

Prasa do owoców jest bardzo przydatna. Ja po odleżakowaniu owoców w alko po prostu wciskam wszystko do zera. Później tylko dosładzanie i modelowanie woltażu.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4281
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nalewka agrestowa

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 15 lip 2019, 08:33

Zadziwia mnie nonszalancja w Tworzeniu nalewek i innych wyrobów alkoholowych.

A wystarczy zajrzeć na tę stronę:
http://wino.org.pl/2015/08/30/projektowanie-nalewki-czyli-obliczenia-i-tabele/
I wszystko staje się jasne.


Autor tematu
Forest11
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 10 cze 2019, 09:17
Załączniki
Re: Nalewka agrestowa

Postautor: Forest11 » poniedziałek, 15 lip 2019, 08:53

Pytanie: gdzie przechowywać ten zalew z agrestu? Ciemnia, słonecznie i gorąco czy tu gdzie obecnie stoi czyli garaż z oknem??
W jaki sposób zatkać balon? Szczelnie czy rurka?

Po pierwszym zlaniu zobaczę jak owoce się zachowują i wtedy możliwe że rozgniote i zasypie cukrem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 lip 2019, 14:04 przez Forest11, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości