Pasztet pieczony - potrzebny przepis

Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Potrzebuje jakiś sprawdzony i nieskomplikowany przepis na pasztet...
promocja
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Pasztet pieczony - potrzebny przepis

Post autor: klodek4 »

Ja podawałem, nawet z fotkami, poszukaj u mnie w załącznikach.
Jest pyszny!!!!

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Pasztet pieczony - potrzebny przepis

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Durik pisze:Potrzebuje jakiś sprawdzony i nieskomplikowany przepis na pasztet...
Dobrze trafiłeś :)

Ja robie <> taką porcję:
- łopatka 4kg,
- podgardle 1.5-2kg, ew. TŁUSTY boczek, albo pół na pół
- wątróbka drobiowa 0.5-1kg, ew. wieprzowa ale max 0.5kg
DUŻO przysmażonej cebuli lekko zrumienionej.

Łopatka do gara, podgardle do fryzjera - ogolić resztki włosów, razem do gara dusić do miękkości.
Ale naprawdę do miękkości. Wątrobę podsmażam osobno.

Mięsa, wątrobę, mielę. Potem do miednicy, dodaje smażoną cebulkę, przyprawy - sól, pieprz etc.
Ważne są dodatki - ja dodaje suszone / wędzone śliwki, dość grubo krojone.

Wymieszaną masę do foremek, na 1/2h do piekarnika 160stC. Albo do słoików i pasteryzacja.
Wersja foremkowa po owinięciu szczelnie folią do zamrażarki. Po odmrożeniu można na 15min
do piekarnika i jest nówka sztuka :)

Pasztet moim zdaniem musi być tłusty i pieczony. Tłusty bo tłuszcz to zdrowie - źródło witamin i smaku.
Pieczenie ze względu na smak - reakcja Millarda czyni cuda...

AHA - podgardle OCZYWIŚCIE mielę razem ze skórą :)

Smacznego :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 lip 2019, 18:38 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 1 raz.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Pasztet pieczony - potrzebny przepis

Post autor: Doody »

PWL
Myślę, że kolega już upiekł ten pasztet od 2014 roku. ;)
Chyba, że nadal czekał :mrgreen:
Pozdrawiam
Darek

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Pasztet pieczony - potrzebny przepis

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Hehe no tak :)

Ale przepis polecam - prosty i smaczny bez pudła.

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakąski Domowe”