Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: wkg_1 » sobota, 30 mar 2019, 14:47

Myślę, że większość twoich problemów bierze się z grzania gazem - niestabilności ilości dostarczanej energii a stąd fluktuacji RR.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

aakk
250
Posty: 258
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: aakk » sobota, 30 mar 2019, 14:59

Czy przy większej rurze łatwiej będzie mi się regulowało gazem? Jeśli dobrze myślę to teoretycznie tak bo będę mógł mocniej grzać więc będę miał większy zakres od małego do dużego płomienia (takiego który nie będzie mi zalewał kolumny).

Awatar użytkownika

psotamt
500
Posty: 536
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: psotamt » sobota, 30 mar 2019, 15:02

adamkli pisze:Czy przy większej rurze łatwiej będzie mi się regulowało gazem?
Oczywiście. A jeśli jeszcze większy kocioł do tego dołożysz to już całkiem spoko. Bezwładność układu znacznie wrośnie i wtedy stabilniej będzie odbywał się proces.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: wkg_1 » sobota, 30 mar 2019, 15:06

Może i tak, nie wiem, z gazem mam do czynienia głównie przy gotowaniu rosołu a tu tak trzeba żeby pyrkał na minimum przez kilka godzin ; )
Na pewno będziesz miał większą wydajność - przynajmniej zanim nie wyleci Ci to wszystko w powietrze.
Piszę o rurze większej w sensie większej średnicy. Przy rurze dłuższej będziesz miał lepszą separację frakcji - czystszy alkohol.


grzechum79
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 6 mar 2018, 16:05
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: grzechum79 » wtorek, 2 kwie 2019, 05:58

Witam, kolega lesgo58 wspomniał o przepisie na wódkę czystą. Może go ktoś podać bo nie mogę się go doszukać. Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 kwie 2019, 06:20 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


astromax@wp.pl
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 5 lut 2018, 16:19
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: astromax@wp.pl » piątek, 5 kwie 2019, 22:10

Kolega autor tematu wszystko ładnie opisują ale ja jako początkujący chętnie bym zobaczył zdjęcia lub rysunki kolumny i oznaczenia OVM czy OLM w którym miejscu to się znajduje , bo jako początkujący a czytam to forum już jakieś 2 tygodnie średnio po 6 godzin dziennie nie wiem gdzie to się znajduje na kolumnie

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4000
Posty: 4367
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: lesgo58 » sobota, 6 kwie 2019, 07:03

Mówisz - masz:
post94422.html#p94422
Tutaj zaś masz bezpośredni temat opisujący obniżone ujścia: topic8997.html
A tak wygląda bufor stabilizująco wzmacniający: post103313.html#p103313
A tutaj temat traktujący o buforze: topic10343.html
A na koniec polecam ten dział do poczytania. Są tam zebrane wszystkie potrzebne tematy wprowadzające w tajniki wiedzy rektyfikacyjnej i destylacyjnej. toplist?mode=topic
Ostatnio zmieniony sobota, 6 kwie 2019, 10:41 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.


aakk
250
Posty: 258
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: aakk » wtorek, 11 cze 2019, 20:56

Przy gotowaniu 2.5 najpierw rozcieńczamy do 55% a później do 20% a nawet mniej. Jaka jest różnica jeśli ostatecznie rozcieńczę do np 30%? Czy wpłynie to na jakość lub może na ilość?

Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 995
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: .Gacek » wtorek, 11 cze 2019, 21:04

@adamkli, rozumiem, że to pytanie retoryczne...
Pozdrawiam Gacek.


aakk
250
Posty: 258
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: aakk » wtorek, 11 cze 2019, 21:06

Nie, tak czytam posty na różnych forach i trafiam na takie nawet sprzed 8 lat i kiedyś rozcieńczało się do takich wartości ale nie mogę znaleźć konkretnego wytłumaczenia różnicy..

Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 995
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: .Gacek » wtorek, 11 cze 2019, 21:19

Metoda 2,5 oraz rozszerzona metoda 4,5 (praca z buforem) jest wymyślona oraz przetestowana orzez autora temata tj lesgo58. Jest to destylacja/rektyfikacja z odbiorem przedgonów oraz pogonów w różnych stężeniach procentowych alkoholu, w zaleźności od metody oraz pracy na otwartym/zamkniętym buforze przy danym punkcie pracy. Jest to metoda bardzo ceniona przez ludzi szukających neutralnego wręcz spirytusu do nalewek, który nie oddawałby do owocu i naoitku niechcianych aromatów. Polecam dogłębną lekturę. Uwierz warto...
Pozdrawiam Gacek.


aakk
250
Posty: 258
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: aakk » wtorek, 11 cze 2019, 21:25

Ale ja to wiem jak działa ta metoda bo sam ją stosuję, czytałem temat wielokrotnie.. Po prostu naszła mnie po kilku głębszych taka myśl i zapytałem.. zadałem tutaj takie pytanie coby nie zakładać nowego tematu. Szybkie pytanie szybką odpowiedź..

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4000
Posty: 4367
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: lesgo58 » środa, 12 cze 2019, 05:35

adamkli pisze:Nie, tak czytam posty na różnych forach i trafiam na takie nawet sprzed 8 lat i kiedyś rozcieńczało się do takich wartości ale nie mogę znaleźć konkretnego wytłumaczenia różnicy..

Faktycznie tak się robiło. I oczywiście nikt Ci nie zabroni robić tak w dalszym ciągu. Jeśli jakość będzie Ci odpowiadać to droga wolna.
Jednak metoda 2.5 (obecnie nawet 4.5) jest swego rodzaju ewolucją w stosunku do tamtych metod. Jest kompromisem między efektywnością procesu a jego efektownością. Nie jest procesem idealnym, bo na uzyskanie gotowego produktu składa się tyle czynników, że każdy z własnego doświadczenia powinien wyciągać subiektywne wnioski. I opracowywać swoją własną metodę.
Metoda 2.5 powstała w celu oczyszczenia surówki w sposób prawie idealny. I to się udało.
Tak więc jeśli z jakiś tam powodów chcesz rozcieńczać surówkę tylko do 30% - to możesz tak zrobić. Różnic mimo iż występują nie jestem Ci w stanie opowiedzieć, bo jak tu opowiedzieć jakość i smak. To są tak subiektywne odczucia... Ale ja raczej odradzałbym rozcieńczenie 30%.
Oczywiście jakiekolwiek rozcieńczenie nie wpływa na ilość otrzymanego gotowego produktu.


heht
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 23:43
Załączniki
Re: Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce.

Postautor: heht » czwartek, 4 lip 2019, 21:17

Witam kolgę,

Bardzo dziekuje za twojego wyczerpującego posta, potraktowalem go w calości jak instrukcje do zbudowania kolumny rektyficacyjnej , a później do samego procesu.Wszystko świetnie sie udalo dzieki w wiekszości Twoim informacjom. Od kilku miesiecy jestem wlascicielem kolumny i udaje mi sie wytwarzać w procesie dwukrotnej destylacji świetny bezwonny spirytus mysle , że jest to klasa lux.
Dzieki i powodzenia.

Heht ;) :klaszcze:


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości