Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

FRUTTI
50
Posty: 59
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: FRUTTI » czwartek, 6 cze 2019, 19:15

Panowie przegoniłem 75l zacieru z pszenicy uzyskałem 6,5l destylatu o mocy 66% oczywiście dwa razy gotowane, czy to dobry wynik?. Smak super, co do zapach to mam nadzieję że się jeszcze ułoży. Zostało mi jeszcze jakieś 40l zacieru ale to na spirytus ;) no i jutro zacieranie jęczmienia, również na spirytus po opinii doodyego.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

klozet666
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: klozet666 » poniedziałek, 1 lip 2019, 07:32

Witam,

Chciałbym zrobić ten przepis w beczce 220l. Teraz pytanie. Mam dawać drożdże pod zbożówki, czy drożdże pod duże pojemności?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lip 2019, 10:22 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1915
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: Kamal » poniedziałek, 1 lip 2019, 10:21

Drożdże do zacierów zbożowych. :)
K.
Obrazek


klozet666
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: klozet666 » poniedziałek, 1 lip 2019, 12:58

Dziękuję za info, przywiozę że wsi z 100kg i będę działał :)

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

FRUTTI
50
Posty: 59
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: FRUTTI » środa, 3 lip 2019, 20:13

No i koleiny raz czas zatrzeć woreczek (25kg) tą metodą. Teraz czas na pszenice 70% i 30% kukurydzy w założeniu mam zamiar uzyskać słodką wódeczkę nie dębioną, 2razy puszczaną za każdym razem z delikatnym refluxem. Myślę że kukurydza jeszcze bardziej podbije słodyczy pszenicy , i po czasie nie zrobi się pusta w smaku. Co o tym myślicie ? Jakich drożdży byście użyli ?

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 584
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: Góral bagienny » środa, 3 lip 2019, 20:20

Ja do ekstraktu użyłem drożdży do zboża i powiem Ci że jak na razie jakoś przedgonu nie czuje :o
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

FRUTTI
50
Posty: 59
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: FRUTTI » czwartek, 4 lip 2019, 08:55

Góral bagienny też używam dedukowanych do zbóż (fermiol)ale może ktoś ma doświadczenie z innymi grzybkami godnymi polecenia. Pozdrawiam z krainy dżemów!

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1949
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: Doody » czwartek, 4 lip 2019, 09:00

Ja polecam Safspirit'y i to różnego rodzaju.
Do słodowych zacierów wersję - "MALT", do zboża niesłodowanego wersję - "GRAIN" i "American whiskey" do zacierów z przewagą kukurydzy.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

FRUTTI
50
Posty: 59
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: FRUTTI » czwartek, 4 lip 2019, 10:41

Doody dzięki! Poszukam coś na necie,chyba że masz już sprawdzonego sprzedawcę i podrzucisz link pw?
Ja głównie bazuję na niesłodowanym ziarnie. Ale jak kupię w końcu beczkę to zaleje ją 100% słodowym destylatem.

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1949
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: Doody » czwartek, 4 lip 2019, 12:55

https://winohobby.biz/pl/p/Drozdze-SafSpirit-M-1-500g/3099
Tutaj masz za 160/0,5kg. To niezła cena. Te drożdże nie są tanie. Te są akurat Malt do słodowanego ziarna.
Tu masz Grainy, są trochę tańsze:
https://winohobby.biz/pl/p/Drozdze-SafSpirit-GR-2-500g/3100

Jakbyś chciał kupić Malty "na pół" to chętnie bym wziął 250g bo te mi się akurat kończą.
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 12:57 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek


Imbir
250
Posty: 266
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: Imbir » czwartek, 4 lip 2019, 17:52


Awatar użytkownika

FRUTTI
50
Posty: 59
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: FRUTTI » czwartek, 4 lip 2019, 19:39

Doody dzieki za linki. Kupię sam paczuszkę nie zmarnują się w lodowce;) ale dopiero po dziesiątym bo polska kolej słabo przedzie :D
@Imbir też używam tych drożdży i jestem zadowolony! Ale chcę troszkę poeksperymentować ;)
Pozdrawiam z krainy dżemów!!!


Wesoly49
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: Wesoly49 » czwartek, 4 lip 2019, 22:15

Panowie jak u was wygląda przechowywanie dużej(500g) ilości drożdży?. Gdzieś wyczytałem na forum którymś ze nawet po terminie w lodowce nic im nie będzie wiec i ja tak je przechowuje moje fermiole co prawda maja jeszcze długa datę no ale ..
Dody jesteś dalej zainteresowany kupnem 50/50 safspirit m-1 ?


kwik44
750
Posty: 772
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: kwik44 » piątek, 5 lip 2019, 06:23

Ja kupiłem chyba już rok przeterminowane. To było w 2015. W zeszłym roku żarły żyto jak wściekłe. Trzymam w lodówce zaklejone taśmą. Safspirit Malt. Zobaczymy w tym roku.

Awatar użytkownika

FRUTTI
50
Posty: 59
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: FRUTTI » piątek, 5 lip 2019, 06:26

Ja wszystkie drożdżaki trzymam w lodówce. Fermiole są jakieś pół roku po terminie i świetnie dają sobie rade;) No i enzymy również w lodówce leżakują.


czytam
200
Posty: 202
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: czytam » piątek, 5 lip 2019, 07:34

W zeszłym roku użyłem drożdży suchych Red Ethanol zakupionych w 2009. Przechowywane w lodówce. Ruszyły bez problemów. Zawsze z drożdży robię jednak w przeddzień starter. Nie chce mi się bawić więc bazą jest sok owocowy z kartonika (świeżo otwartego). Widać pracują, czy nie.

Awatar użytkownika

FRUTTI
50
Posty: 59
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: FRUTTI » piątek, 5 lip 2019, 12:36

Po wczorajszych ekscesach z zacieraniem(18kg pszenicy i 7kg kukurydzy, 18blg)dziś rano po pracy pierwsze co lecę do beczki, patrzę temperatura 35* myślę sobie uf zdążyłem przed dzikusami, rozwodniłem drożdże czekam aż się namnaża, idę jeszcze wsadzić nosa a tam słyszę szum niewiele myśląc chlup namnożone drożdże do beki i walka w bece. Po 6 h, w fermentorze istny szum myślę że moje drożdże przejęły inicjatywę, zapach przyjemny delikatna czapa, ale to się okaże jak wszystko zostanie przepuszczone.
Pozdrawiam z krainy dżemów!


klozet666
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Zacieranie metodą

Postautor: klozet666 » sobota, 13 lip 2019, 07:18

Witam Panów w ten pochmurny dzien :)
Narodizlio się jedno pytanie, gdyż dotarłem do siebie na wieś i muszę wybrać pomiędzy pszenicą a jęczmieniem na destylacje.
Czy jęczmień tym sposobem również można zacierac? Czy lepiej zostać przy pszenicy?

Dziękuje za podpowiedzi:)

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 13 lip 2019, 07:19 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


arTii
700
Posty: 713
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: arTii » sobota, 13 lip 2019, 08:27

Możesz zacierać każde zboże. Tylko ja bym się zastanowił, czy nie lepiej poczekać na nowe żniwa...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


klozet666
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Postautor: klozet666 » sobota, 13 lip 2019, 08:36

Dizeki za odpowiedź. Chcę na razie spróbować zrobić pierwsza partie. Czy zrobię na nowym czy starym bez różnicy bo i tak się uczę, więc nie będzie szkoda wylać w kanał jak coś :)

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość