Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

dcd84
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 18 lip 2018, 15:16
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: dcd84 » środa, 18 lip 2018, 15:24

Powitać szanowne grono. :D
Robię sobie cydr z kartonu, który stoi już ponad 3 tygodnie i BLG utrzymuje się nadal w okolicach 2.
Coś tam bąbelkuje, ale od 4 dni wspomniane BLG nie spada. Co robić? Cierpliwie czekać czy dosładzać sokiem i butelkować?
Pozdrawiam.
Paweł


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

zaradek
50
Posty: 86
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: zaradek » niedziela, 18 lis 2018, 06:12

Witajcie! Podłączę się pod temat.
Planuję popełnić swój pierwszy cydr z gotowego soku, ale mam dylemat: czy lepiej zrobić z soku tłoczonego, czy z soku robionego z soku zagęszczonego?
Podajcie mi proszę Wasze przemyślenia / doświadczenia w tym temacie - coś na plus i coś na minus.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: manowar » niedziela, 18 lis 2018, 11:47

A lepsza będzie whisky destylowana przez gorzelnię czy robiona z zaprawki...
Z jednej strony masz sok tłoczony bezpośrednio z owoców - najlepiej jakby był tłoczony na zimno i niepasteryzowany - widziałem, że jakiś sad w okolicach Warszawy sprzedaje taki na cydr, z drugiej sok tłoczony, gotowany wiele godzin dla odparowania wody (to ułatwia transport i składowanie) i potem odtworzony przez dodanie wody...
Jeśli nadal masz dylemat to przemyśl sprawę raz jeszcze...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


zaradek
50
Posty: 86
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: zaradek » niedziela, 18 lis 2018, 13:42

Co racja, to racja - szczególnie, że promocja w Auchan była - 16,99zł / 5 litrów (to tylko 90gr więcej za litr w porównaniu z soczkiem z koncentratu z biedry).
Jeżeli chodzi o drożdże - mam wersję z pożywką od Starowaru (Cydr Drożdże CIDRE STRONG + Pożywka NUTRIMIX / 25L).
Używał ktoś? Będą dobre?

EDIT:
Jeszcze przyszły mi do głowy 3 pytania związane z produkcją cydru z kartonu (z soku tłoczonego):
1. Czy na samym początku przelać sok przez jakąś gazę / gęste sitko? Czy dopiero po fermentacji sam się wyklaruje grawitacyjnie?
2. Ile ksylitolu dodać jeżeli chciałbym uzyskać cydr półsłodki a ile dla cydru słodkiego?
3. Jeżeli chodzi o nagazowanie, to planuję dodać po 3,5g cukru brązowego na 0,5L cydru. Może być brązowy?

EDIT 2:
W sumie na trzecie pytanie znam już odpowiedź (może być brązowy).
Drugie nie jest takie pilne (w sumie mogę dosypać trochę, spróbować i wtedy sam się dowiem, czy słodkie
Ale jeszcze potrzebowałbym info odnośnie pierwszego pytania. Wie ktoś?

EDIT 3:
No i nastawiane (zamiast 20 - tylko 10L - na próbę).
BLG startowe 11, drożdże CIDRE STRONG + Pożywka NUTRIMIX.
Temperatura otoczenia ok 20 st.C - jutro / pojutrze przeniosę do piwnicy (dosyć ciepła, temp. tam ok 15 st. C - ale rano się upewnię - będzie dobrze? Na drożdżach napisane, że od 10 st. C będą działać).
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 23:26 przez zaradek, łącznie zmieniany 3 razy.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


zaradek
50
Posty: 86
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: zaradek » niedziela, 2 gru 2018, 19:21

BLG 0 - -1, kolor jasno żółty, nieprzejrzysty, w smaku wytrawny, już leciutko musujący.
Czas na dosłodzenie ksylitolem i 3,5g cukrem na pół litra do nagazowania.
Tak, jak wcześniej przeczytałem - 0,5L wleję w plastik, ciut zgniotę i będę sprawdzał poziom nagazowania.

EDIT:
Zszedłem do piwnicy po cydr, a tu on dalej pracuje (chociaż BLG ok. 0 / -1). Zlałem go znad osadu, przyniosłem do mieszkania, ale on tu sobie radośnie pracuje. Myślicie, że trzeba jeszcze poczekać, czy już butelkować?
Od razu jeszcze dopytam - czy cydr z soku tłoczonego nie będzie przejrzysty, czy może trzeba poczekać na jego wyklarowanie?
Ogólnie wygląda dużo jaśniej i przejrzyściej, niż sok, z którego jest robiony, ale nie jest przezroczysty.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 gru 2018, 22:17 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


grabek246
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 18:16
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: grabek246 » wtorek, 4 gru 2018, 19:00

Witajcie. Równo 14 dni temu nastawiłem cydr z soku z biedry. Do tej pracował bardzo intensywnie. Dziś minimalnie zwolnił i pojawiła się około 2 cm piana. Jest się czego bać?

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5530
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: radius » wtorek, 4 gru 2018, 19:13

Nie masz się czego obawiać. Czekaj na koniec fermentacji :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


grabek246
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 18:16
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: grabek246 » wtorek, 4 gru 2018, 19:25

Dziękuję. Zastanowiło mnie to że wcześniej nie było nic


INTseed
30
Posty: 39
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: RE: Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: INTseed » wtorek, 4 gru 2018, 20:27

zaradek pisze:Od razu jeszcze dopytam - czy cydr z soku tłoczonego nie będzie przejrzysty, czy może trzeba poczekać na jego wyklarowanie?
Ogólnie wygląda dużo jaśniej i przejrzyściej, niż sok, z którego jest robiony, ale nie jest przezroczysty.


Nie wyklaruje się, będzie taki mętny.
Powinien być już przefermentowany.
Ja bym go wystawił na balkon i po trzech dniach butelkował. Potem zostawił na lato ;)
Ostatnio zmieniony środa, 5 gru 2018, 07:40 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


zaradek
50
Posty: 86
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: zaradek » czwartek, 6 gru 2018, 12:26

Do lata pewnie nie doczeka ;-)
Dzisiaj będę butelkować, dzięki wszystkim za pomoc.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

czamnian
50
Posty: 63
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: czamnian » czwartek, 17 sty 2019, 15:27

Panowie, a ile czasu u was stał maxymalnie taki zabutelkowany cyderek? Jak pierwszy raz go robiłem to doczytałem że nie powinien stać dłużej jak pół roku, tj. zabutelkowany powinien dojść do siebie przez pół roku, a następnie szybko skonsumowany - i tak leży u mnie już 3 rok pozostałość tej pierwszej warki w ciemnej zimnej piwnicy, a w smaku coraz lepsza! Gaz nadmiernie się nie zbiera, tylko to co się wytworzyło i spokój i dojrzewa pięknie :) Tylko ciekawi mnie jak długo takowy wytrzyma? ( Ja zawsze ładuje w butelki po piwie z kapslem i w kratę ).

Awatar użytkownika

czamnian
50
Posty: 63
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: czamnian » piątek, 18 sty 2019, 13:05

Chociaż w głowie przechodzi mi myśl że ta pół-roczna kwestia leżakowania odnosi się do zbytniego nagazowania przez autora tego co pierwszy raz czytałem he.. skoro u mnie leży sobie spokojnie - dawka cukru u mnie to szczypta na końcu małej łyżeczki do herbaty, po czym po otwarciu nie buzuje jak szampan, a równocześnie jest dość gazowany żeby piło go się całkiem przyjemnie.


Yarod
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 25 cze 2019, 08:17
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Yarod » wtorek, 25 cze 2019, 20:32

Witam,

nastawiłem na cydr sok tłoczony (po 5l w opakowaniu) z Auchan. Do gąsiora 15l nalałem około 11-12l soku, dodałem pożywkę i drożdże CIDERINI SWEET (jak w załączniku, tylko takie były w sklepie). Oczywiście drożdże wcześniej wymieszałem w 100ml wody o temp. pokojowej i odstawiłem na 20 minut. Wszystko stoi w piwnicy w temp. około 21-22 st. Minęły ponad 72h i nie widać żeby zaczęło pracować. Sprawdziłem cukromierzem i jest 12 blg. Jest mętny, a w smaku jest jak świeży sok, nie czuć drożdży. Co może być nie tak? Czy jeszcze czekać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1901
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Kamal » środa, 26 cze 2019, 11:24

Mogły się trafić felerne drożdże, wtedy warto dać następne.
Blg na początku 12?
K.
Obrazek


mocho
10
Posty: 12
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: mocho » środa, 26 cze 2019, 16:46

U mnie na tych drożdżach stało tydzień w piwnicy bez ruchu, dodałem inne drożdże i ruszyło bez problemu


Yarod
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 25 cze 2019, 08:17
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Yarod » środa, 26 cze 2019, 22:08

Dzisiaj dodałem GOZDAWA FRENCH CIDER i po 3h było widać efekty pracy. Blg było 12. Mam nadzieję, że przez ten czas nic się nie zepsuło. Stało tak od soboty.

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1901
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Kamal » środa, 26 cze 2019, 23:16

Skoro w smaku ok, to powinno być :ok:
K.
Obrazek


Yarod
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 25 cze 2019, 08:17
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: Yarod » czwartek, 27 cze 2019, 08:20

Dzisiaj rano było już sporo piany i bardzo ładnie bulgotało.


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości