Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy

Post autor: Juliusz »

Tak, tak przepraszam, że się spóźniam ale chciałem zrobić sam i sprawdzić teraz bo ostatnio robiłem ją jakieś cztery lata temu.

Przepis jaki mam ja i zrobiłem z tych propporcji:

2.5L porteru (ja brałem lokalny porter choć myślę że Guiness jest najlepszy - powinien mieć około 5%).
1.5 L spirytusu 95%
1 kg cukru białego
10-15dkg miodu (do wyboru, nie musi być ale trzeba dodać 0.25kg cukru jeśli nie dajemy miodu)
100ml ekstraktu wanilii - uwaga jest też wanilina i to jest marne. Ten ekstrakt powiniem mieć 35% alkoholu, to jest ten dobry (no dobry tutaj). Najlepsza jest cała laska wanilii.
2-4 goździki (można nie dawać jak ktoś nie lubi)
Dobra szczypta gałki muszkatałowej (najlepiej swieżo starta).
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Porter wlać do garnka (min. 5 litrów bo porter kipi), wrzucić zioła i grzać do 50C-60% (ja grzeję pod przykryciem). Rozpuścić cukier (i miód) mieszając, dodać ekstrakt waniliowy, dodać rozpuszczony kwasek. Gdy cukier już rozpuszczony wlewać powoli spirytus, mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Przy, ciepła smakowaniu będzie bardzo ostra.

Powinna postać ze dwa tygodnie ale jak nie ma czasu to można ją pić na drugi dzień. Należy jednak pamętać, że czas bardzo łagodzi i balansuje smak i aromat oraz klaruje wódkę i jak się ją zleje z nad osadu to nie trzeba klarować jest czysta jak dymny kryształ górski.

Jest to bardzo zadowalający produkt. Im więcej się pije tym jest się bardziej zadowolonym... :). PAnie powinny ją lubić do ciasteczka, kawy itp.

Pozdrawiam

Juliusz.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
promocja

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: marer »

Juliusz mam zamiar zrobić porter z twojego przepisu.
Tylko najpierw muszę nastawić zacier na spirytus :)

Powiedz mi jeszcze proszę czy cały cukier można zastąpić miodem czy cukier musi być.

Pytam dlatego bo mam swoje ule za stodołą , tzn dziadek ma bo ja jeszcze trochę się pszczół boję :)
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Juliusz »

@Marer

Miód jest dla nas produktem problematycznym. Zmieszany z wódką poniżej 60% spowoduje mętność trudną do usunięcia - to jedna sprawa. Jeśli dasz cały miód mieszkanka będzie wyjątkowo ostra i będziesz musiał czekać ponad rok aby się jakoś ułagodziła jeśli nie dłużej.

Jeśli robisz porterówkę zrób według recepty a z jednego piwa zrób z samego miodu będziesz wiedział co mówię. Miód staje się bardzo agresywny z alkoholem.

Zrób w/g recepty, poczekaj tydzień i posmakuj, cukier jest innym niż miód, delikatniejszy. Jeśli chcesz zrobić mniej słodką może dać mniej cukru ale ni dawaj więcej miodu.

J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Calyx »

Juliusz pisze:Miód jest dla nas produktem problematycznym...
To prawda, miod jest wdzieczny w nalewkach ale powoduje ostrosc
w smaku i metnienie. Stosuje od lat pewna sztuczke, ktora pozostawia
klarownosc w zaprawianych trunkach a i lagodnosc jest hm...
Miod mieszam z woda fifty-fifty i gotuje calosc na wolnym ogniu.
Zbierajaca sie piane wywalam a gotuje dosc dlugo.
Wiekszosc wody odparowuje a pozostaly miod pieknie sie miesza
ze slabszymi psotami. Moze nie bedzie od razy krysztalu
ale w porownaniu z czystym midem jest giga roznica, delikatny opal.
Poza tym klaruje sie szybko i daje o wiele lagodniejszy efekt.
Jesli mam uzywac do nalewek cukru, to zdecydowanie wole go "przepalic"
niz zrobic z niego syrop.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Calyx »

Porterowke mozna robic na wiele wlasnych kombinowanych sposobow :)

-trzy butelki piwa porter
-1,1\2 szklanki cukru
-1 laska wanilii
-1\2 l.spirytusu

Wlac do gara porter, wsypac cukier,
dodac do tego laske wanilii bardzo drobno pokrojona.
Podgrzac do temperatury okolo 60*C
(pamietamy temp. parowania etanolu :) ),
przykryc pokrywka odstawic do wystygniecia.
Jak bedzie zimne dodawac bardzo wolno, mieszajac, spirytus.
Przetrzymac minimum tydzien.

______________________________

Portery Zywiec sa OK
Na szybko daje 6 do 7 torebek cukru wanilinowego.
Wtedy nie dodaje zwyklego cukru.
Porterowka i owszem szybka a smakotna.

Zachecam do eksperymentowania bo gozdziki, cynamon, wanilia czy imbir,
nawet w minimalnych ilosciach powoduja tworzenie sie nowych smakow :)

Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Juliusz »

Będzie tyle recept ile jest tradycji rodzinnych.

Porterówka to wódeczka, z którą można naprawdę eksperymentować dodając różnych ziół ale są takie, które raczej nie pasują do harmonii porterówki i dla mnie jest to mięta. Próbowałem dodać do kieliszka troszkę esencji miętowej i nie było to miłe ale znow kwestia gustu i smaku indywidualnego.

Imbir brzmi znakomicie. Następną robię mniej słodką aby miała wyraźny smak porteru tą unikalną goryczkę i aromat jęczmienia.

Powodzenia dla wszystkich

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Calyx »

Juliusz pisze:Będzie tyle recept ile jest tradycji rodzinnych...
:D :D a im wiecej kombinatorow w tych rodzinach, to i przepisow tyle :D :D
Juliusz pisze:...Następną robię mniej słodką...
Zdecydowanie taka wole :) a tym co beda chcieli zrobic porterowke
proponuje zaczac od wersji mniej slodkiej. Doslodzic pozniej zawsze mozna.

Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: KGB - pasjonat »

1 litr spirytusu 95 %

8 piw 0,5 litrowe Twoje ulubione.

6 - 8 ŁYŻEK STOŁOWYCH CUKRU

WSZYSTKO WYMIESZAĆ I POZOSTAWIĆ NA 14 DNI.

MOC 40 % - UWAGA - bardzo wchodzi w nogi.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Juliusz »

Dziś dobrze posmakowałem wyjętą ze schowka porterówkę.

1. Jest troszeczkę za mocna na ten poziom słodkości.
2. Nawet po zmniejszeniu ilości goździków są zbyt wyraźne w smaku.

Zimna jest wiele smaczniejsza niż w tem. pokojowej.

Samoocena: w skali 10 daję jej 7 punktów - mam nadzieję że mogę sobie sam dać te punkty... i raz zabić brawo... :klaszcze: jeśli ktoś się nie zgadza to zaraz je sobie odbiorę :)

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: KGB - pasjonat »

PORTERÓWKA


SKŁADNIK 1/2 L PORTERU

- 20 gr cukru
- szczypta cukru waniliowego
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- 400 ml spirytusu


Porter wlej do garnka , zagotuj.
Wsyp cukier , cukier waniliowy , wrzuć goździki , dodaj szczyptę cynamonu.
Mieszając , gotuj 2 - min.Odstaw do ostudzenia.
Do zimnego płynu wlej spirytus.Dokładnie wymieszaj , przecedź przez gazę i rozlej do butelek.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.

Szym
100
Posty: 119
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Szym »

Panowie/Panie robię porterówkę wg. Cieślaka ( w tej chwili robi się ta "esencja" ), ale mam w związku z tym 2 pytanie:
1. Czy mogę użyć Żywca Portera? Jest on dość mocny 9,5%, a wszędzie czytam, że im słabszy tym lepszy.
2. W przepisie pisze aby używać spirytusu, jednak czy dużo stracę jeśli zamiast spirytusu użyję psoty ok. 65%? Nie zależy mi specjalnie na jakiejś wysokiej mocy.

Pozdrawiam
Szym
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: gr000by »

Możesz zrobić na Porterze Żywieckim, bez problemu. Porter Żywiecki jest najgęstszym porterem na rynku polskim, którego miałem okazję pić :D. Możesz też użyć 65% destylatu (byleby nie śmierdział i był dobrej jakości), ale będziesz miał słabszą nalewkę. Tutaj Porter Żywiecki dobrze się spisze, bo jest mocniejszy i trochę podniesie moc końcową nalewki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

tomasz256
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 12:22
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: tomasz256 »

Zaczynałem od portera żywieckiego, a później ekperymentowałem z koźlakiem i innymi piwami o ciekawym smaku. Dodawałem też czasami czekolady w proszku z chilli i smak fajny tylko osad trochę zostaje więc trzeba pominąć przy zlewaniu:).
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: ta_moko »

Też robię na Żywcu.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Trener »

Specjalnie z myślą o degustator(k)ach płci pięknej, do stworzenia najnowszej Porterówki wykorzystałem piwo Książęce Ciemne Łagodne.
Przepis szybki i prosty:

2L Książęce Ciemne Łagodne
200g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
0,5L spirytusu 96%

Dalej standardowo. Piwo podgrzać w dużym garnku, wsypać powoli i ostrożnie cukier (szybkie dodanie spowoduje natychmiastowe i niekontrolowane wykipienie zawartości garnka), dodać cukier wanilinowy i mieszać do rozpuszczenia. Gdy całość ostygnie dodać spirytus i wymieszać. Odstawić przynajmniej na dobę lub jeśli się uda na dłużej w ciemne, odosobnione miejsce ;)

Ważna uwaga na koniec. Używać spirytusu tylko i wyłącznie klasy lux. Dawno, dawno temu, próbowałem zrobić ów trunek na "psoto-bimbrze" z pot-stilla. Efekt połączenia był taki, że nie dało się tego pić. Wynik - zmarnowane portery oraz bimber, które z przyjemnością można było wypić osobno.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: ta_moko »

Zamiast cukru wanilinowego lepiej dać waniliowy. Trudniej kupić, ale można.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: gary1966 »

Serwus, "Porterówka" to według mnie trunek długodystansowy, zdatna do gardła po min. roku a doskonała po dwóch, no i laska wanilii musi być, o Żywcu nie wspomnę, jak na długi dystans to cukru jak najmniej. Polecam przepis kolegi Calyx :ok: .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Ryba64 »

Robiłem na Porterze żywieckim, a ostatnio na Grand Imperial Porter. Na tym drugim wyszła mniej ostra w smaku, może to kwestia mniejszej zawartości ekstraktu w Grand Imperial (18.1% wag.).
Natomiast czas leżakowania to rzeczywiście minimum 2-3 miesiące, jeśli ktoś ma cierpliwość :)
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: lesgo58 »

U mnie "przegryzła" się dopiero po 6 miesiącach na Porterze Żywieckim. Teraz ma 18 miesięcy i jest jeszcze lepsza.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: panta_rei »

Trener pisze:
2L Książęce Ciemne Łagodne
200g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
0,5L spirytusu 96%
Bardzo słaba wyjdzie, a co za tym idzie będzie do kitu w smaku.

Jak ma być "babska" to proponuję:

0,5 l porteru
0,5 l Karmi
100 g cukru (wg upodobań może być więcej)
laska wanilii
kora cynamonu- 1 szt potłuczona
0,5 l spirytusu 96%
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Trener »

Aż taka słaba nie jest. Alkohol grzeje i jest delikatna w smaku. Dla mnie nawet trochę za delikatna, ale kobietom smakuje. Przydałoby się ją zrobić z jakiegoś prawdziwego, domowego portera.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: piotricz »

Kolega Jacek dał mi swój przepis na "Karmi-lówkę"
Do garnka dodajemy:
0,5 L. Karmi klasyczne
mały cukier waniliowy
3/4 szklani wody
0,5 szklanki cukru białego

Następnie podgrzewamy to mieszając.

Do butelki 0,5 L. wlewamy 0,2 L. spirytusy i uzupełniamy tym z naszego garnka.

sensei
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 21:50
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: sensei »

Ja polecam porterówkę tylko na mocnych treściwych porterach. Żywiec porter to minimum, polecam użycie dojrzałego porteru komes, chętnie spróbowałbym też z Pinta imperator bałtycki lub z jakimś RISem.
Nie polecam też użycia cukru oraz syntetycznej wanilii, porterówka ma być smacznym i dostojnym alkoholem, użyjmy miodu zamiast cukru i prawdziwej wanilii, koszt wzrośnie ale otrzymamy coś naprawdę pysznego. Trzeba też poczekać przynajmniej 2-3 miesiące przed spożyciem aby nalewka dojrzała. Niezły pełny przepis można znaleźć tutaj: http://przepisy-studenckie.blogspot.com ... rowka.html
Awatar użytkownika

Roger
250
Posty: 253
Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Roger »

Bardzo lubię Porterówkę i długo szukałem ideału ... i znalazłem to Porterówka "Wosia" - nick kolegi ;)

PORTERÓWKA

2x 0,5l litra piwa Porter (najlepszy Żywiec)
3x 0,5 litra piwa ciemnego (nie mylić z karmi albo porterem- np Belfast, Czerwony Smok)
1 szklanka cukru.
2 opakowania po 16 gr.cukru wanilinowego, lub laska wanilii
2 litry spirytusu min.95%
0,5l przegotowanej wody.

Piwo wlewamy do garnka z nierdzewki i powoli podgrzewamy(nie gotować !!! ).
Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilij- uwaga bo się pieni. Po rozpuszczeniu cukru i cukru wanilinowego odstawiamy garnek do ostygnięcia. Potem powoli wlewamy spirytus. Z garnka wlewamy do butelek, albo pojemnika szklanego np. gąsiora.
Porterówka jest najlepsza po minimum tygodniu. Przepyszny trunek ale trzeba uważać przy spożywaniu, bo wchodzi w nogi !!!

Naprawdę gorąco polecam - przepis wielokrotnie sprawdzony ;)
Pozdrawiam

Robert ;)
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć :(
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: jurek1978 »

Akurat dziś zacząłem myśleć aby pierwszy raz zrobić tej porterówki a u nowy przepis :)
Twój przepis jest na 5 litrów porterówki.
Jaki to będzie % alkoholu - liczyłeś może ?
Awatar użytkownika

Roger
250
Posty: 253
Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Roger »

Policzyłem raz jeszcze tak na biegu bo wiem że mocna ale nie pamiętałem dokładnie ile - zakładając dobre piwa średnio 10% będziesz miał wódkę 40-41%
Pozdrawiam

Robert ;)
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć :(
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: jurek1978 »

Zawsze można dać więcej spirytusu kosztem wody :)
Dzięki - w weekend będzie świeży spirytus to i porterówkę się zrobi :)
Awatar użytkownika

Roger
250
Posty: 253
Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: Roger »

bez tej wody w przepisie (0,5l) będzie 47-48% - moim zdaniem za dużo ;)
Weź pod uwagę że to ma również smakować , zrób zgodnie z przepisem a gwarantuje że będziesz zadowolony ;)
Pozdrawiam

Robert ;)
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć :(

novak
30
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: novak »

Witam,
Mój dotychczasowy de beściak to:

6l piwa porter, produkcja własna, ciemne słody bez zacierania, zaparzone w wodzie @70°C przez 6 min. W stosunku 1:3
4l spirytusu
ok. 250g cukru (zależnie od gustu)
4 laski wanilii
garść suszonych owoców jałowca

Porter odgazowuję w temp. pokojowej, nie podgrzewam. Powoli dolewam spirytus, następnie wsypuję cukier, wanilię i jałowiec.
Całość zlewam do butli i odstawiam na kilka tygodni.
Po tym czasie do butelek, kilka butelek dosładzam syropem klonowym dla odmiany.

Sączyć jak nalewki, choć mój znajomy pija tę nalewkę jak łiski on d roks :)

zbynio
30
Posty: 42
Rejestracja: poniedziałek, 19 sie 2013, 23:10
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: zbynio »

Miałem kiedyś przepis gdzie dodawało się wodę, ja ten składnik zastąpiłem karmi i jest o niebo smaczniejsza. Woda nie wnosi żadnego smaku a wręcz rozrzedza już występujące, więc jak dla mnie to składnik niepożądany. Za to dodaję odrobinę cytryny co uwypukla wanilię ale tę z laski nie z torebki.
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: gary1966 »

Z dodatków polecam 100 ml 80% STROH-a na 5 l.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: piotricz »

Fajniejsze wychodzi z Piwa Karmi klasycznego.
Karmi 0.5
Cukier waniliowy
0.4 Spirytusu
1/3 szklankę cukru
3/4 szklanki wody

Do garnka wlewamy piwo, cukier waniliowy i zwykły biały. I to podgrzewamy tak by piwo się odgazowało a cukry rozpuściły. Następnie wlewamy to do butelki 1L i uzupełniamy wodą. Realnie powinno wyjść 1.1 Litra.
Polecam

użytkownik usunięty
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: użytkownik usunięty »

Tak sobie chodzę z łopatą po forum i tym razem odkopałem Porterówkę.
Wydaje się prostą nalewką, a ze względu na swą kultowość smaczną, jednak czytając posty nie do końca jestem tego pewien.
Mam wrażenie, że wielu spodziewało się czegoś innego i jest zawiedzionych smakiem. Więc może ktoś by napisał po latach jak to z nią jest, ale nie na zasadzie poczyniłem porterówkę z tego, a tego, a następnie echo, zero relacji. Takie zachowanie daje do myślenia i można się domyślać, że wielu nic więcej nie pisze, bo uważają, że porterówka na to nie zasługuje.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: wawaldek11 »

Nie piszą, bo delektują się porterówką w domowym zaciszu :)
Ten trunek wszedł na stałe do mojego menu, ale nie spijam go litrami, tylko okazjonalnie kieliszek lub dwa. Wtedy smakuje wybornie. Robię ją niezbyt mocną - góra 35%. Ostatnio na wiejskim stole cieszyła się dużą popularnością, zaraz po żurawinówce muśniętej żubrówką.
Pozdrawiam,
Waldek

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: zaradek »

Dzięki za odkopanie tematu - przypomniałem sobie, że też miałem to poczynić.

Na początek robię wersję do spróbowania, oto moja wariacja:

1 piwko Porter bałtycki od Komesa
200g cukru (EDIT: miało być 100g)
1 goździk
1 łyżka miodu (miałem akurat gryczany)
25ml ekstraktu waniliowego
170 ml spirytusu 96% (jeszcze nie dodałem, czekam aż przestygnie reszta)

Na koniec dodam do tego z 10ml (albo i mniej) "cieślakowej" zaprawki do krupniku (z tego, co patrzyłem, niewiele się różni od "cieślakowej" zaprawki do porterówki - a mi całkiem smakuje).
Ostatnio zmieniony sobota, 29 cze 2019, 12:37 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: wawaldek11 »

Jak będzie za słodka, bo cukru sporo, to kup następnego portera i dolej z odpowiednią ilością spirytusu. Przepis przepisem, ale trzeba dostroić do własnych kubeczków smakowych ;)
Pozdrawiam,
Waldek

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: zaradek »

Tak zrobię - rozumiem, że likierek ma być słodki, ale to już jest ulepek :-)
Pomyliłem się w ilości cukru - także zaraz przeedytuję poprzedniego posta, żeby nie wprowadzić kogoś w błąd.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

użytkownik usunięty
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: użytkownik usunięty »

zaradek pisze: Na koniec dodam do tego z 10ml (albo i mniej) "cieślakowej" zaprawki do krupniku (z tego, co patrzyłem, niewiele się różni od "cieślakowej" zaprawki do porterówki - a mi całkiem smakuje).
A jaki jest ten skład zaprawek?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: lesgo58 »

Krupnik:
post15044.html#p15044
W książce strona 359

Porterówka:
https://www.piwo.org/forums/topic/2521-porterówka/
W książce strona 317

A tutaj masz całą książkę:
http://uwm.edu.pl/kpichsr/ftp/wino.pdf
Proponuję potraktować tę książkę jak biblię.
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 18:55 przez lesgo58, łącznie zmieniany 5 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Porterówka - wódka słodka (JS). Około 40%

Post autor: imar42 »

lesgo58 pisze:Krupnik:
https://alkohole-domowe.com/forum/post15044.html#p15044
W książce strona 359
Nie wiem czy były inne wydania książki Cieślaka, ale w tym, przedstawionym przez kolegę lesgo58 Powinno być:
W książce strona 317, 318 i 319
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”