Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

psotnikpiotr
100
Posty: 146
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: psotnikpiotr » sobota, 8 cze 2019, 04:43

No tak..Czyli od wiosny do jesieni. Wszystkie owoce kolejno jak będą dojrzewać :)
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

psotamt
450
Posty: 497
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: psotamt » sobota, 8 cze 2019, 05:55

psotnikpiotr pisze:No początek poszły truskawki oraz czereśnie :) w proporcji:
-0,5kg truskowek
-0,5kg czereśni
Trochę poszalałeś :D Prawdziwa ratafia to ponad 15 różnych owoców. A Ty masz już 1/3 słoja.
Jak masz zamiar w nim upakować po 1/2 kg owoców do jesieni?
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire


psotnikpiotr
100
Posty: 146
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: psotnikpiotr » niedziela, 9 cze 2019, 00:29

Kolego @psotamt spokojnie :)
Z biegiem czasu mam zamiar przejść w coś większego. Zacząłem od słoja 5l ponieważ wszystko większe jest chwilowo zajęte. A niestety owoce nie chcą czekać :)
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:


wawaldek11
2000
Posty: 2114
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 9 cze 2019, 01:44

Nie zdziwię się, jak skończysz w wiaderku 30l :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek


japitole
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: japitole » sobota, 15 cze 2019, 13:58

Jakiej mocy spirytusu użyć do zalewania, by końcowy produkt ratafii miał moc 35%, jak to wyliczyć?

Online

czytam
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: czytam » sobota, 15 cze 2019, 14:09

70%


japitole
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: japitole » sobota, 15 cze 2019, 14:12

OK, ale jak to wyliczyć, czy tylko mam liczyć...na doświadczenie kolegów.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
350
Posty: 366
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Góral bagienny » sobota, 15 cze 2019, 17:42

Przypuszczam że tylko metodą prób i błedów dojdziesz do celu :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


japitole
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: japitole » sobota, 15 cze 2019, 18:12

Gdybym miał dostęp do materiałów, które mówią ile można uzyskać soku z 1 kilograma danych owoców, to można byłoby to policzyć.
Ponoć w książce Cieślaka czy jakoś tak można znaleźć takie dane.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4288
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: lesgo58 » sobota, 15 cze 2019, 18:53

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 15 cze 2019, 18:54 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
350
Posty: 366
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: Góral bagienny » sobota, 15 cze 2019, 18:57

Czy owoc odda 100% soku? Tego chyba nie wie nikt :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


japitole
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: japitole » sobota, 15 cze 2019, 19:00

lesgo58 pisze:Mówisz - masz:

Dzięki @Lesgo58, dobrze Cię mieć na forum :poklon;
Kolega Czytaj napisał, żeby ratafia wyszła 35% muszę zalewać ją 70% spirytusem
czytam pisze:70%

Po przeliczeniu wyszło mi, że gdybym zalewał owoce, które zamierzam dodać do ratafii, to jej moc byłaby 44%
A żeby miała moc 35% musiałbym ją zalać spirytusem 55,7%
Ostatnio zmieniony sobota, 15 cze 2019, 19:46 przez japitole, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

psotamt
450
Posty: 497
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: psotamt » sobota, 15 cze 2019, 19:42

Jeśli chodzi o ratafię, obowiązuje swoista dowolność :D Dajemy do słoja to co nam serce dyktuje. Skrupulatnie zapisując co w słoju znalazło się. Osobiście nie polecam by do ratafii wrzucać aronię. Nie jestem również za obecnością w niej cytrusów takich jak pomarańcza czy cytryna. Ma być to, co rośnie na naszych polach czy działkach. Taki owocowy patriotyzm :mrgreen: Dla siebie mam uzasadnienie: po zakończeniu macerowania ratafii owoce mam zamiar wrzucić do kotła z płaszczem i odebrać z nich dobro, które da zamienić się w owocową wódkę czystą bądź spirytus doskonałej jakości. O ile z cytrusami spiryt będzie dobry, o tyle wódka owocowa czysta klarować będzie się w nieskończoność.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire


japitole
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: japitole » sobota, 15 cze 2019, 19:50

Ponoć niewielka ilość cytryny nadaje jej jeszcze lepszego smaku, tak jak niewielka ilość rabarbaru, a na klarowanie mam sposób ;)

Awatar użytkownika

JISKRA59
50
Posty: 66
Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Opolskie
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: JISKRA59 » wtorek, 18 cze 2019, 12:20

Witam, czy ktoś robił może ratafię w fermentatorze plastikowym z oznaczeniem PP, czyli dopuszczone do kontaktu z żywnością. Założenie jest takie: alkohol 60% /jak owoce puszczą sok to procent spadnie/, a pojemność 30 l przebija wszystkie słoje objętością i ceną. Czas przechowywania około 4 miesiące, potem odcedzenie i do szkła.
Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję


bociann2
50
Posty: 74
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 11:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tako rzecze bociannica.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: bociann2 » wtorek, 18 cze 2019, 15:58

PP to tylko symbol materiału, z ktorego wykonany jest pojemnik- polipropylen.
Znak atestu do kontaktu z żywnością to najczęściej rysuneczek kieliszka z widelcem obok.

Wysłane.... I dobrze, że doszlo.

Awatar użytkownika

JISKRA59
50
Posty: 66
Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Opolskie
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: JISKRA59 » wtorek, 18 cze 2019, 19:11

Faktycznie jest symbol kieliszka i widelca, znaczy się można przechowywać w nim coś dla ducha i dla ciała. A tak coś mi się po głowie kręci, że chyba Zygmunt w którymś ze swoich starych postów pisał, że trzymał w takim plastiku coś wysokoprocentowego przez dłuższy czas. No cóż "kto nie próbuje ten w kozie nie siedzi". Spróbujemy i za jakiś czas napiszę co wyszło :)
Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję


japitole
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: japitole » środa, 19 cze 2019, 19:53

Czy ktoś dorzucał do Ratafii nektaryny?
Jeżeli tak, to jaki otrzymał efekt końcowy oraz czy należy je obrać ze skórki. W sumie można je porównać do śliwek, a te ponoć wrzuca się ze skórkami.

Awatar użytkownika

psotamt
450
Posty: 497
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: psotamt » środa, 19 cze 2019, 20:38

U mnie na razie:
Truskawka
Czereśnia wczesna ciemna
Nektaryna (ze skórą)
Jagoda kamczacka
Czerwona porzeczka
Świdośliwa
Nie dodaję cytryn i pomarańczy, więc wszystkie owoce ze skórą. Wychodzę z założenia, że najwięcej barwników, tych najbardziej pożądanych, jest w skórkach. Ratafia powinna wyjść ciemna, a większość tego najlepszego w skórkach właśnie znajduje się.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire


japitole
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Kilka pytań odnośnie ratafii

Postautor: japitole » czwartek, 20 cze 2019, 16:13

Będziesz dodawał jakiś goździków i tym podobnych przypraw?
Jaki jest teraz u ciebie zapach ratafii, chodzi o to czy przyjemny, czy tak jak u mnie trudny do określenia. Do tej pory wrzuciłem dopiero trzy rodzaje owoców: truskawka, czereśnia i nektaryna. Liczyłem, że zapach będzie bardziej owocowy orzeźwiający, chyba że ratafia potrzebuje trochę więcej czasu by te zapachy się ułożyły.


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości